Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Řapíkatý celer - využití

Od: bimbam® odpovědí: 17 změna:

Zdravím! Dnes jsem poprvé koupila řapíkatý celer. Do jednoho receptu na polévku jsem spotřebovala dva řapíky. Z jednoho jsem si udělala salát. Stále mi dvanáct řapíků zbývá. Dá se to křoupat syrové, ale ne ve velkém množství. Ani trochu se mi nechce zaplácat mixér a dělat z toho nějaké pití.

Určitě si něco nakrájím na chleba s máslem, ale jak dlouho asi vydrží řapíky svěží? Pokud bych je později vyndala z mrazničky, budou v salátu tužší, nebo jako bláto? Napadá mě, že bych zmražené mohla přidat do sekané. Máte nějaké další tipy na využití?

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Rozhodně nemrazit, to je konec. Můžete klidne nakrájet a osmažit na másle s jinou zeleninou a udělat si přírodní skvělou přílohu k masu. Já jeden řapíkatý celer spotřebuji skoro hned. Dám do polévky, nebo jak říkám, přidám do jiné zeleniny, nebo do salátu, nebo rovnou k masovým nudličkám a restuji dohromady a celer je spotřebovaný. Dejte ho do lednice tam dolů, co dáváte jinou zeleninu a do mikroténového sáčku a předtím ho lehce omyjte a otřepejte z něj přebytečnou vodu, aby byl vlhký, ale ne aby z něj tekla voda. Tam tak vydrží několik dní.


Děkuji za radu! Je to obrovské , bude celerový víkend .

To jsem ráda. At chutná. A do salátu je lepší ho nakrájet na malé špalíčky, hodit do vařící vody na necelou minutku, prostě nechat přejít varem a honem do cedníku a prolít studenou vodou pod vodovodem. Pak je chutově lepší. A ty svrchní stonky, co nejsou uprostřed, nezapomeňte oloupat. Jsou tam taková tuhá vlákna někdy.

Tak já ho teda mrazím a nerozmrzlý dávám do vývaru, je to skoro chutnější než klasický

No pokud ho dáváte jen do polévky, tak to asi nevadí. Ale řapíkatý celer je především určený do salátů, nebo k rychlé úpravě, aby neztratil svou vůni, křehkost a vitamíny. Do polévek a k delšímu vaření používám celer bulvový. Ale tak to dělám já a to neznamená, že to tak musí dělat všichni.

 

 

idanova*

5x

Zdravím. Kupuji řap. celer často, v původním balení (celofán s otvory) vydrží v šuplíku na zeleninu klidně přes týden, otvory zajistí proudění vzduchu => neovadá, neplesniví ani nehnije. Nejčastěji ho používám mírně orestovaný (jen rychle, aby zůstal na skus křupavý) s další (orestovanou) zeleninou k těstovinám s masovou směsí na slanině (či uzeninou). Ale tu nejlepší chut řapíkům dodá mletý muškátový květ. Ten je při kořenění podmínkou. Přeju dobrou chut. Ida


Děkuji za radu. Celofán už je v popelnici. Někdy jsem fakt zbytečně rychlá. A muškátový květ? Ten už jsem v obchodě dlouho neviděla. Ale budu si to pamatovat a zřejmě ještě někdy vyzkouším.

 

pb®

5x
Řapíkatý celer vybalím a dám do sklenice s vodou, takhle vydrží dlouho a zelené lístky uprostřed mu dorůstají. Jím jak syrový tak vařený. Třeba u těstovin ráda část porce nahrazuji zeleninou, k večeři pak těstoviny nejím, takže klidně povečeřím jen upravenou zeleninu třeba s boloňskou omáčkou. Celer má na stonku na vypouklé straně tuhá vlákna, ta je třeba odstranit.

 

liska5

4x

Řapíkatý celer jím jedině syrový. A jelikož je tuhý, tak po opláchnutí ho krájím na tenoučká kolečka z celého"svazku". Každý den si nakrájím pár cm do salátů, na talíř jako oblohu i na chleba třeba s lučinou. A vrátím v sáčku do ledny.

1/Salát z nakrájené zavaxované vařené řepy, trochy salátu polníčku, z kousků kozího sýra nebo nivy, trochy plátků řapíkatého celeru, citron. štávy, pár kapek panens.oliv.oleje.

2/Nebo salát z pár lžic kyselé červené řepy nakládané, z celerových řapíků najemno na kolečka, lze kus nakrájeného vařeného celeru / nemusí být/, jablko na kostičky, sekané mandle a vmíchat 2-3 lžíce kysanoé smetany.


Salát jsem si udělala z nakrájeného řapíku celeru, jablek, sekaných mandlí a trochy jogurtu. Trochu soli, pepře a citronové štávy. Dobré! Na internetu jsem něco podobného našla pod názvem waldorfský salát.

liska5

Když dáte ještě červenou řepu / vařenou nebo raději sterilovanou/ a najemno pórek, tak je to taky zajímavé...


LIško, prosím o vysvětlení, proč je vařená nebo sterilizovaná červená řepa vhodnější než syrová. Červená řepa patří mým velmi neoblíbeným zeleninám. Ale protože vím, že je mimořádně zdravá, tak si ji občas do jídelníčku přidávám. "Schovávám" ji do různých salátů, dobře ji přerazí cibule. A když už ji tedy jím, tak zatím vždy syrovou, protože si myslím, že zelenina je lepší syrová nebo kvašená (něco jako kimči, ale to neumím).

liska5

Zdravější asi ne, ale ta kyselkavá a nasládlá chut tomu dá ten správnej šmak. A možná je vařená stravitelnější.

 


4x

Já nespotřebovaný mrazím,přidávám nerozmrazený do vývaru a vývar je skoro lepší než z klasického

 

jabraka*

4x

Dostal jsem vloni od dcery 20 sazenic celeru a pěstoval ho s péčí a divil se,že i přes vydatné hnojení a zalévání se neobjevily žádné bulvy.Až jsem zjistil,že mám celer Řapíkatý!

Tento už mi nesmí do domu,je velmi aromatický,ještě dnes ho cítím i ve snu.

JABRAKA


A vidíte, já jsem ráda, že jsem se ke koupi odhodlala. Začíná mi chutnat. A jsem ráda, že jsem zde požádala o rady. Všem za ně i za zájem a ochotu děkuji.

 


2x

Ráda ho kupuji. Zeleninu a ovoce nesmím, tak ho nakrájím do krabice a šoupnu na mrazák, do polévky. To si myslím, že bych mohla přežít bez újmy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]