Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
tak jsem včera uvařil výbornou polívku. Knedlíčkovou. Vývar z morkovejch kostí, hovězí maso, domácí ručně dělaný knedlíčky z jater. Prostě poctivá knedlíčková polívka. Nechal jsem jí vychladnout a přes noc umístil hrnec do nejchladnější místnosti v domě. Dnes dopoledne jsem jí postavil na sporák, prohřál, ochutnal, jak se proležela. V 11 hodin chutnala znamenitě. O tři hodiny později mě při procházení kolem hrnce praštil do nosu strašlivej smrad, ta polívka normálně kvasila a smrděla jak měsíc uleželá mršina. Nemáte někdo tušení, proč k tomu došlo? Ještě upřesním, že polívka byla v těch 11 hodin ohřátá opravdu hodně, pak jsem jí nechal horkou chladnout na sporáku, v jehož troubě jsem v mezičase upekl tři pizzy. Ale podle mýho názoru by to nemělo mít vliv, v restauraci se nechává polívka v obřím hrnci na plotně běžně po celu dobu vydávání obědů. Takže já spíš sázím na špatný játra nebo kosti (obojí z Makra). Ale zase dopoledne chutnala úplně normálně. Co myslíte?
Tohle se stává když je vývar hodně tučný, hovězí lůj se na povrchu zatáhne, ztuhne a znemožní tak
odpařování při chladnutí, aspoň dle mých zkušeností, kdyby byly suroviny fuj, smrdělo by to výrazně už při vaření.
Je to fakt smrádek, jako zvratky
Souhlas, také proto se u zabijačkové polévky musí nechat služba, která polévkou pravidelně zamíchá. Nemíchá se = zkysne. Druhý den lijete do kanálu.
No a játrové knedlíčky tomu šly naproti. Než do chladné místnosti jste měl polévku dát ven a občas promíchat, stydla by velmi rychle a před spaním jste ji mohl dát do lednice, zase nevíme, jestli u vás nemrzlo.
Pokud se neco jeden den varilo,je nemozne,aby se do druheho dne zkazilo.At michas nebo nemichas!
Bohužel, je to tak anonymni357. Naši na hospodě takhle kdysi dělali vepřové hody. Je to dobrých 40 let. Dva hrnce černé polévky. Dotyčný, co měl v noci hlídat a míchat se na to vyprdl, ráno byla polévka navinulá s bublinkami. Nešlo to prodávat, vše se vylilo.
Suroviny nebyly zřejmě čerstvé. Zrovna před pár dny mi sdělil známý, že zakoupil v Makru vakuovaný větší kus vepřového masa, které nebylo čerstvé, jelikož nešlo tepelně upravit. Po úpravě bylo tvrdé.
V odkazu uvádí pisatelka také špatnou zkušenost s vakuovaným masem z Makra:
A pokud jste ochutnal, nebo ujídal, nebylo to třeba přímo z hrnce naběračkou, kterou jste do polévky zase vrátil? Možná jste tam něco zanesl a proto zkysla..
Já tedy po vychladnutí dávám do lednice, pokud polévku ohřívám další den, odeberu jen porce, které sníme, neohřívám celý hrnec a ochutnávám čistou lžící.
Bylo to těmi játrovými knedlíčky, respektive těmi játry. Taky se mi to párkrát stalo. Prostě v některých játrech je něco, co se rychle zkazí a pak to takhle dopadne. Dopředu to nejde poznat, někdy stačí dát polévku do co největší zimy a je to dobrý. V letních měsících tuto polévku nedělám raději vůbec.
Určitě je lepší nechávat jídlo v lednici. Po uvaření dáte do dřezu se studenou vodou, do hodiny je studená, můžete dát do lednice. Další den odeberete kolik potřebujete, ohřejete v menším hrnci. Není dobré opakovaně ohřívat celý hrnec polévky.
Ohrivat cely hrnec neni dobre jen pokud ho dostatecne neprohrejete.Pokud se kazdy den, v celem objemu prohreje na TUSIM 70 st,nic se nedeje.Pokud potrebuji udrzet v lete vyvar,ktery se mi nevejde do lednice,po nekolik dni,kazdy den ho prevarim.Neresim michani,ani teplotu skladovani.Pokud mate polevku v lednici dele,zkazi se take,teplota v lednici cinnost bakterii jen zpomaluje.Malo nachylne ke kysnuti jsou silne vyvary,ktere po vychladnuti ztuhnou na rosol a bakterie se tam spatne dostanou.Denni prevarovani je samozrejme problem napr.u zeleniny,za chvili by byla rozvarena.
Také nikdy neohřívám celý hrnec, vždy uberu porci do kastrůlka na ohřátí a celkové množství je stále v lednici.
Moc všem děkuju, příště to nebudu ohřívat celý, ale stejně si myslím, že byla špatná už nějaká surovina...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.