Nejste přihlášen/a.
Za tyhle peníze nevím nevím, zda jde postavit zdravý a chutný jídelníček tak, aby splňoval vše co je potřeba, při dnešních cenách. Maso bývá kolikrát levnější než ta zelenina. Zkuste se poohlédnout po okolí, jestli nějaký soukromník neprodává zeleninu tzv. ze dvora, bývá výrazně levnější. Taky je nutné kupvat zeleninu spíš sezóní a zkoušet i méně obvyklé druhy. Luštěniny nejsou drahé, zasytí a je v nich spousta minerálů. Je nutné nekupovat "práci" jiných. Tedy kupovat základní suroviny a z těch doma připravovat jídlo. Žádné polotovary a předpřipravené jídlo. Tj. nelze platit pekaři za to, že nám upeče. Musíme upéci sami. Nelze platit uzenáři za to, že nám maso připraví do podoby "ready-to-eat", musíme vařit ze syrového masa. Nelze platit velkovýrobcům, že nám oškrábou a nakrájejí mrkev a nasypou ji do pytlíčku – musíme ji škrábat a krájet sami...Nebylo by možné si pář korun přivydělat? Těch 80 na den je v dnešní době málo, zvlášt pokud chce člověk jíst zdravě.
Koupila bych si u Vietnamců fazolky mungo a co tři dny si ho nechávala lžíci naklíčit, aby byla zelenina. Přes noc namočit, ráno slít a tři dny proplachovat /ne ledovou/. Pak cibuli, česnek. Koncem otvír. doby se někde dá koupit víc slevněné zeleniny - ředkvičky okuky, salát...
Aspoň vajíčka jezte, bílkoviny jsou potřeba!
Základ chleba, brambory, rýže, vločky, hrách, čočku, vločky, kroupy.. Místo sýrů tvaroh. Pak se nemusí tolik másla.
Dá se uvařit lacině kotel zeleninové polévky s bramborami zahuštěné vločkama. Řepkový olej na začátek pod cibuli.
A místo buchet a zákusků je ke kafi dobrý chleba s máslem a medem, džemem nebo povidly. Tady se taky ušetří...
Já mám na stravu podobně, utratíme kolem 160,- na den pro dvě osoby a myslím, že jíme celkem zdravě. Jíme i dost masa, to je nyní celkem levné a občas i ryby. Ale je pravda, že se snažím nakupovat spíše v akcích a hojně využívám mražák, nevím zda vy máte tyto možnosti. O jídle přemýšlím trochu dopředu, co budeme druhý den vařit či jíst a nekupuji různé blbosti jako sladké tyčinky, oplatky apod. Teď v zimě je to horší se zeleninou, kupuji hlavně čínské zelí, cibuli, mrkev, petržel a dělám z toho saláty. Také mám oblíbenou mraženou přílohovou zeleninu, třeba v Bille ji mají za velice dobrou cenu a vubec v zimě vyjde mražená zelenina líp než čerstvá. Také luštěniny jsou dost zdravé a dají se koupit celkem levně. Kupuji i rúzné sýry a vajíčka, hlavně v akcích. Naopak se vyhýbám uzeninám, zvlášt těm levným. A vše se vyplatí uvařit si sám, než se koupit třeba ovesnou kaši v krabici hotovou, lépe si koupit ovesné vločky a kaši si uvařit. Zabere to sice víc času, ale je to levnější a zdravější, protože do spousty polotovarů jsou přidány různé svinstva.
Ivo, až na tu kaši, ve všem souhlasím. Když chce zhubnout, tak žádné tyhle kaše. Ovesné vločky jsou vydatné a když jich sní talíř, tak přesáhne denní spotřebu calorií. A určitě nebude jíst jenom tu kaši samotnou, to není k jídlu. Buďto ji osladí, nebo do toho přidá nějaké doplňky jako je čokoláda a jiné "dobroty". Vločky ano, ale střídmě a do polévky. Dále mohu doporučit bílou ředkev, bílé zelí, občas čočku, ale ne samotnou, ale namíchanou s nějakou zeleninou. Třeba celer, mrkev, pórek. Celer, pórek a mrkev trochu předvařit a pak zamíchat do uvařené čočky, ochutit nějakým dresingem, třeba francouzská pravá hořčice Amora, olivový olej, jablečný, nebo bílý ocet trocha vody a trocha cukru a sůl a nesníst toho mísu. Nebo zálivku z rozmíchané majonézy s jogurtem, sůl, česnek a pepř. Občas můžete dokonce uvařit i nějaké těstoviny do toho salátu, místo čočky. Ale vždy musí převládat zelenina a rozhodně k tomu nejíst žádné pečivo. Můžete zamíchat vejce netvrdo, nebo tuňáka v oleji a v tom případě už nedávat žádnou jinou zálivku. Toho tuňáka opravdu v tom oleji, ne ve vlastní š´távě, není to dobré a jídlo si s tím zkazíte. Maso kuřecí zase tak drahé není. navíc můžete koupit ty skelety na polévku, na nich je docela dost masa. Z vývaru uděláte polévku a to maso oberte a přidejte do jednoho z výše popisovaných salátů. A tak dál. S jídlem se dá opravdu kouzlit a nemusíte utrácet majlant. Naučit se jíst 3x za den, pokud možno, protože právě to jedení těch různých svačin, je nebezpečné. To už se dneska ví a málokdo to doporučuje. Večer nikdy nejíst ani těstoviny, ani pečivo. To pouze k obědu. Nekupovat salámy, ani hotové pomazánky, nic z hotovek. Samozřejmě žádné jídlo z rychlého občerstvení.
Mell je to jen můj názor. A schválně si něco přečtěte o tom čekankovém, nebo jiném sirupu. Třeba o tom velmi populárním javorovém sirupu a tak dál. Není jich málo. vitalia.cz/... On je totiž problém v tom, že mnoho lidí si myslí, že když je to některý z těch tak módních sirupů (které nejsou mimochodem "za hubičku"), tak mají pocit, že sladí zdravě. A on je to omyl. Ale opět opakuji, je to můj názor. Rozhodně nikoho nechci přesvědčovat. Mne také nikdo nemusel přesvědčovat, jednoduše jsem si něco o tom všem přečetla a pak to sama pojala tak, jak to zde prezentuji.
Snídaně musli, ale ne kupované, mám ve sklenici smíchané pohankové a ovesné vločky se sušenými třešněmi a skořicí, Náklad je cca 70 Kč, rozpočítáno na 1 snídani to vyjde na minimum, vystačí to na dlouho, zalévám jen horkou vodou. Jinak snídám i pečivo a rozné pomazánky, z tvarohu se jich dá udět opravdu hodně a je zase na druhá den svačina.
Je spousta dobrých levných jídel, brambory na loupačku, těstoviny na různý způsob, lštěninová jídla. Zeleninové saláty
N ení třeba se ani vzdávat masa, i z takového kuřecího říhzku se dá vykouzlit dvě jídla, třeba rizoto. Nebo koupit celé kuře a naporcovat do mrazáku, z kostry polévka, odříznout prsa, zbytek upéci, upečené stačí na 2x a ještě n a rizoto, špagety.
Základem šetření je nekupovat každé jídlo zvlášt, Ale kombinovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.