Nejste přihlášen/a.
Kupovala jsem hlavu v řeznictví volně, nebalenou, prodává se po půlkách. Ta jedna půlka je kolem 2 kg, i víc. V řeznictví si ji dejte ještě jednou přeseknout napříč, aby se vám dobře vešla do hrnce. Hodně vyprat, ty zuby moc lákavé nejsou. Maso bude spíš tučné, jen z těch tvářiček je maso libové a krátké, jemné.
Dělám si "domácí zabíjačku": koupím 1/2 hlavy, asi 1 kg plecka, asi 3/4 kg laloku, kousek vepřových jater /asi 1/4 kila/. A 0,5 l PET láhev vepřové krve. Je asi za 5 korun. Maso uvařím doměkka, oberu z kostí, něco se sní s křenem a zbytek rozsekám nadrobno. Mám řeznickou kolíbku a je to lepší, než maso mlet. K rozsekanému masu přidám 4-5 rohlíků namočených ve vodě, dobře vymačkaných a rozmělněných najemno, aby nebyly kousky. Vše osolit, opepřit, majoránku a česnek - obojího dost. Dobře promíchat. Vložím do pekáče vymazaného vepřovým sádlem a peču v troubě prejt.
Polévka - vývar z masa přecedím /bývají tam úlomky kostí/, přidám do něj den dopředu uvařené velké kroupy /s kmínem/, naliju procezenou krev a vařím za stálého míchání asi 20 minut. Z toho prejtu si trochu nechám /asi hrst/ a přidám do polévky, aby byla lepší. Když se v ní vaří jitrnice, také do ní nějaká praskne. Nakonec sůl, pepř, česnek a majoránku. Polévku odstavit z plotny a nezapomenout občas zamíchat až do vychladnutí, jak vychládá, aby se nezatáhla a nezkysla.
To je moje "zabíjačka". Před 30 lety to bylo lepší, čuník byl celý, teď aspoň takováto náhrada. Ale je to stejně moc fajn. Jaga.
Tak tady mají půlku vepřové hlavy 2,5 kg, takže celá kolem 5 kg. Vypadá to lákavě, hned bych si dal ovárek ! A cena je taky skvělá !
Mám hotovo. Nakonec jsem koupil 3 půlky, celkem 6kg. Jedna celá vepřová hlava má 4kg.
Libového masa celkem 1,5kg (není to ale čisté maso, je tam spousta kolagenu), tlusté maso 0,6kg a kůže 0,9kg.
Na jednu hlavu pak připadá 1kg maso libové, 0,4kg tlusté maso a 0,6kg kůže (+2kg kost).
Na obrázku je vždy o 500g více, mísa není odvážená. Vypadá to přesně jako ideální maso na jelita a jitrnice. Nic dalšího už není potřeba. Jen kůže je moc a musím dát polovinou stranou na tlačenku. Takže příště vezmu 2-3 hlavy a hotovo... jen se to dlouho vaří.
At vám chutná. Taky jsem koupila hlavu, měli za 20 Kč kilo, pěkná cena. Vypukne to asi příští víkend.
Jinak ale kůže do jitrnic nevařím. Ty se vaří do tlačenky, pomelou se, aby to pak pěkně klihlo. Do prejtu bych nedala žádné, do tlačenky všechny. Případně ještě uvařit sulc, ten taky nemá chybu.
Tak si to pěkně užijte. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.