Nejste přihlášen/a.
Sousedka se chlubila držtkovou z hlívy. Dobrá byla. Jenže asi třetina z té krabičky u ní skončila v koši, že je tuhá. Já dříve zase ty tužší nohy krájela na tenko. I tak zůstávaly v polévce docela tvrdé. Teď jsem přišla na to, že je dobré ty tuhé nohy pokrájet a dát usušit třeba na radiátor. V teple jsou za dva dny suché, a pak se dají namixovat nebo umlít v tříštivém kafemlejnku na jemný prášek. Ten se využije třeba do zahuštěných polévek a omáček... Když si představím, že tohle cpou do kapslí a hrstičku prodávají za dvě stovky, tak Vám tímto dávám tip na levný potravinový doplněk.
Hlívu využiji celou, jen pařezy ponechám na místě.
Byla jsem na hlívách na Štědrý den a donesla jich pekáč. Protože na Vánoce je dost jiného jídla, dala jsem si je pokrájené zamrazit, po novém roce budou prima, to člověk po dnech hojnosti vyhledává prostší jídla. Byly by se hodily i do kuby, ale toho neděláme.
Kromě té polévky dělám i maso na hlívách s těstovinami, přidávám do nákypu či rizota. Dcera dělá nějaké hlívové chipsy, to budu muset teprve okouknout. Na netu jsem viděla i hlívu jako minutku, to mi ale připadá, že musí být tuhé.
Použiju všechno, klobouček i nohu. Je sice trochu tužší, ale sníst se nechá, když je nakrájená natenko.
A co je zajímavé - myslela jsem si, že teď v zimě nebudou v žádném případě houby červivé. Omyl, pár bílých červíků jsem našla a pečlivě vykrájela. Nedají si ty potvory pokoj ani v zimě. Jaga.
Jinak hlívu nesuším, mám k nim přístup od října do února, pak začnou už smrže a kačenky, májovky atd. Tak celý rok mám možnost používat houby čerstvé, i když si občas něco málo zamrazím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.