Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Tak jsem dodělala první várku domácích pralinek. Kdysi jsem rádkyni Iz slíbila, že až je zase budu dělat, tak přepošlu výsledek. Od té doby sice uběhlo hodně času, ale snad se sem na pralinky podívá. Jsou opravdu výborné a jejich chut je mnohem lepší, než ty kupované. Když se dodrží postup, tak vydrží dlouho a neztrácí ani na lesku, ani na křupavosti, ani na chuti. Nemusí být uložené v lednici. V krabičce vydrží dokud je nesníte. Ale snědí se dost rychle. Já dělám malé krabičky a obdarovávám své návštěvy na Vánoce. Tak možná i nspirace na malý vánoční dáreček pro někoho, kdo miluje kvalitní čokoládové pralinky. Plnila jsem čokoládovým "ganašé", tou griotkou s rybízovou štávou, ze které jsem udělala želé a marcipánem z mandlí. ne tím falešným.
Tak já se zeptám, jestli někdo z vás dělá želé bonbóny. Napadlo mne to také vyzkoušet. Tak jestli někdo používá k výrobě arabskou gumu, nebo xantanovou gumu, nebo má nějaký osvědčený postup, aby to bylo opravdové ovocné želé. Ty gumové medvídky ne. To jsem našla na netu návod a vyzkoušela a to mi moc nechutnalo. Já bych chtěla vyrobit to opravdové želé, jako se prodávalo dříve.
Díky Liško, opravdu se mi povedly. Dělám další várku, abych měla na dárečky. Škoda, že nemohu dát ochutnat, byla byste hodně překvapená jak chutnají. Je to pravá čokoláda, já kupuji tu v pecičkách 70% kakaa a používám jenom pravé kakaové máslo. Jiný tuk v té čokoládě není, jako když koupíte bonboniéru kam přidávají místo kakaového másla ty palmové tuky a jiné sajrajty. To kakaové máslo je sice drahé, ale vyplatí se to, když má člověk rád jenom dobré jídlo. A když si to spočítám, tak mne to vyjde levněji, než když koupím v obchodě nedobrou "čokoládu". Akorát je s tím teda práce a trvá to. Ale za ten výsledek to pak stojí. A ta náplň z té griotky, se mi teda opravdu povedla.
Dobrý den, pralinky jsou super, ale postrádám nějaký dotaz. Což přesunout do Volné diskuze? Zdravím!
suzymon - budiž .
Bene, váhala jsem, kam to vložit, ale jelikož se jedná o vaření a recepty, tak jsem to dala do této rubriky. A také kvůli tomu, že nejenom ženy vaří a pečou. Sice se nejedná o pečení, ale tu čokoládu musím vlastně také "uvařit". Ale pokud se admin rozhodne to přesunout jinam, tak klidně mně to nebude vadit. Ale až teď mne napadlo, že jsem se vlastně mohla zeptat, jestli někdo také dělá ty pralinky a čím je plní. To by mne docela zajímalo.
liska5 - že to nepatří do této (tématické) rubriky je vidět i na tom, jak jsou reakce hodnocené. Pochválíš, tak děvčata hodnotí, nepochválíš (nebo málo), tak nic. Poradna je určena jasným dotazům, ale nikoliv typu "Natřel jsem si plot, tak jak se Vám líbí" nebo "Podívejte se, jak velký košík hub jsem nasbíral" - to patří do Volné diskuze. Ale už nebudu prudit (když jsou ty Vánoce).
Bene tak jste mohl klidně požádat, aby byla moje neotázka přeřazená jinam. Už jsem Vám napsala, že by mi to nevadilo. Já už začínám litovat, že jsem to em vložila. Prostě jsem jenom člověk a měla jsem radost, jak se mi to povedlo. Není to snadné, udělat čokoládové pralinky a tak jsem se chtěla pochlubit. A komu jinému, než lidem tady na poradně, kde se řeší právě vaření a pečení často. A třeba nejsem sama, kdo se o pralinky už pokoušel a kdyby někdo chtěl poradit jak na to, tak bych klidně a ráda pomohla. To srovnání s natíráním plotu mne trochu zamrzelo, ale nevadí, protože i to správné natírání plotu, se musí umět. To mám zato, že jsem se chtěla chlubit. Patří mi to.
Nevím proč, ale dnes mi zase Google podstrčil reklamu. Aliexpress a ještě k tomu různé formy. Ani ne drahé. Jen objednat. Ještě recept a mohu dělat.
suzymon - nechtěl jsem Vám kazit radost a psal jsem, že pralinky jsou super (uznávám, že jako muž jsem to asi ocenil málo). Snad víte, že proti Vám nic nemám, nejdříve jsem na Vaši reakci napsal pouze slovo budiž (jako ukončení "debaty") a potom už jsem to vysvětloval jen pro @liska5 (reakce na její komentář). Tak už se nezlobte a nekažte si radost. Berte to třeba tak, že já pralinky neumím, tak závidím (i když já už jsem se závidět odnaučil).
Bene, však já se nezlobím. Já z nich mám takovou radost, že bych nejraději každému poslala pytlíček na ochutnání. Mně nejvíc baví ta výroba. Už mi došla čokoláda, tak budu objednávat další. A teď mám ještě chutě dělat ty francouzské "makronky". Ty vypadají takhle, už jsem sice dělala, ale je to docela dávno, tak uvidím. Ono je to také docela složité, udělat ty správné skořápky. Tak se do toho pustím a když se povedou tak sem dám fotky. Když se teda nikdo na mne nezlobí.
Ta paní má ale velkou výrobnu a obchoduje s pralinkami a jiným cukrářským zbožím a já jsem pouhý amatér. A když s těma pralinkama obchoduje, tak musí mít také perfektní vybavení pro výrobu a všechny potřebné ingredience, jako jsou všelijaké barvy, spraye, obtisky a jiné pomůcky. Čokoládovou hmotu jí namíchá stroj a ten ji také vytemperuje. A pokud nešidí, protože i to se dá, tak nejenom že krásně vypadají, ale jsou také výborné. Nebojte, shlédla jsem spoustu videí, i cizojazyčných o tom, jak se vyrábí pralinky a žasla jsem nad dovedností některých cukrářů. Na YouTube je těch videí opravdu hodně a klidně jsem u toho vydržela sedět a dívat se celé hodiny. Kdybych byla mladší, tak bych se do toho také pustila a zařídila si menší výrobnu. Mně by to teda strašně bavilo. Tady pořád někdo brečí jak se nudí a že neví co by dělal a já bych měla nápadů, ale věk už na to nemám.
Iz já je tenkrát koupila na AliExpress a za jedno to plato jsem zaplatila kolem 40 korun, možná i méně. Tady prodávají na internetu ty samé, ale jsou hodně předražené. Myslím, že prodávají kolem dvou set korun jedno to platíčko a ještě zaplatíte poštovné. Takže já určitě doporučuji koupit na AliExpress. Já už je mám určitě tak 3 roky a ještě se nijak neponičily. Koupila jsem také dvě polykarbonátové, ty jsou teda dražší, ale určitě jsem neplatila za jednu kolem pěti stovek, jako třeba tady. A to jsou úplně stejné. Já mám teda srdíčka. Tady je odkaz. Já je tenkrát platila sice méně, mezi tím trochu podražili, ale pořád je to daleko levnější, než když koupíte u nás.
Tak i když mne loni rádce "ben" trochu setřel kvůli tomuto vláknu, tak letos si na ty pralinky vzpomněla rádkyně "boba" a myslím si, že jí udělám radost pokračováním. Dala jsem se letos do trochu jiné metody, která se mi zalíbila už loni na YouTube, ale tenkrát neměla jsem potřebné barvy a ty nutné polykarbonátové formy. A měla jsem dost práce vyselektovat na AliExpressu ty správné barvy do čokolády, protože to jsou barvy speciální. Tady je sice prodávají také, ale tady jsou fakt hodně drahé. Plus také o dost zdražili ty čokoládové pecky a člověk ještě k tomu musí platit poštovné. Ale našla jsem v Lidlu naprosto báječnou čokoládu a tu jsem teda také vyzkoušela a jsem s ní velmi spokojená. Tak posílám fotku jak to u mne momentálně vypadá, jsem zapatlaná až za ušima, ale pralinky se mi začínají dařit. Ještě to není podle mých představ, ale teď už jenom musím vychytat správné ředění kakaového másla s tou barvou a to není zrovna jednoduché. Ale pralinky jsou pěkné a hlavně jsou moc dobré. Náplně jsem udělala malinovou, čokoládové ganache, marcipánovou a kávovou.
No já to ještě teda neumím, pořád se mi nedaří správně vytemperovat ty barvy. Oni ti lidé mají všelijaké profesionální pomůcky, které teda já nemám, je to šíleně drahé, to náčiní, to jsou rozprašovače těch barev a tak dál. Tak to dělám jaksi na "koleně". Ale alespoň chutově jsou daleko lepší, než vizuelně. Teď jsem úplně zkazila jednu várku, dala jsem moc teplou čokoládu a barva se mi rozpustila. A to mám teploměr, ale spletla jsem se. Tak jsem naštvaná. Asi už se na to na chvíli vyprdnu a raději se pustím do těch makronek.
Paintbrush je štětec na barvy, ty mám. Ale na tohle třeba minimálně takovýto přístroj mall.cz/...
A to si mi moc nechce kupovat, když se tím neživím a mám to jenom jako zábavu. A ty formičky jsou z potravinářského polykarbonátu a ty jsou fakt drahé, jedna kolem 7 stovek u nás. Na AliExpress jsem platila kolem 3 stovek.
A pro Max, asi mluvíte o těch silikonových formičkách, co jsou nahoře. Tak ty drahé nejsou, ale ty na tu barevnou čokoládu musí být z toho polykarbonátu, ty silikonové na tuto metodu neungují. Už jsem to vyzkoušela.
Maxi, já jsem nic jiného nenašla a v těch videích na YouTube všichni používají tyto přístroje. Je to nějaký vzduchový kompresor. Airbrush tomu říkají.
Maxi, jste moc hodný, ale to je právě to. Já nebudu kupovat tak drahou pomůcku, protože jsem amatér a výroba pralinek mne neživí. Chytí mne to vždycky kolem Vánoc a místo pečení všelijakého cukroví, vyrábím čokoládu. Něco rozdám a zbytek mám pak ještě na několik měsíců sama na mlsání. Ty moje pralinky nepodléhají zkáze a nemusí být v lednici. Mám jednoduše v plastové dóze a to tam nepřidávám žádné konzervanty a ani palmové tuky. Pouze vysokoprocentní čokoládové pecky a pravé kakaové máslo. A do náplní také nedávám žádné obyčejné máslo, to by se časem kazilo. Mám takové ty svoje vyzkoušené recepty na náplně. Akorát jedna je se smetanou na šlehání, ale v ní je velké množství čokolády, a ze zkušenosti vím, že ani ta se nekazí. Ale jednou jsem udělala kokosovou za použití másla, a ta mi teda asi za dva měsíce už nechutnala tak, jako když byla čerstvá. Tak už ji nedělám.
A tu pistoli bych si mohla koupit i na AliExpress, už jsem tam na ni koukala, ale i tam by v dnešní době vyšla kolem tisícovky, protože jednak všichni zdražili i v té Číně, a ještě už je k tomu připočítaná DPH taxa. Tak zůstanu raději u toho malování štětcem. Akorát ten postup musím ještě "vypulírovat". Ale kdybych byla mladší, tak se mi ta práce tak líbí, že bych se do toho asi pustila profesionálně. A to už bych určitě potřebovala jiné vybavení, než jakým disponuji momentálně.
Patriko, děkuji za pochvalu. Ale ono to zase až tak strašně složité není. Jen musí být opravdu kvalitní suroviny a nějaké ty pomůcky jsou teda nezbytné. A ty teda něco stojí, ale zase to má člověk už pak napořád. Teda kromě těch jedlých ingrediencí. Ale chvilku to trvá, než se to člověk naučí a chce to trpělivost. Ty pralinky bez barevného efektu, už dělám levou zadní, ale ty barevné zatím ještě moc neumím. Ale ten kdo miluje dobrou kvalitní čokoládu se to docela i vyplatí. Nebo kdo by chtěl potěšit někoho kvalitní bonboniérou, tak v porovnání třeba s touhle kazetou, kde je 28 pralinek, si troufám tvrdit, že budou ty domácí ještě lepší a určitě nevyjdou na ty samé peníze. A schválně si přečtěte složení těch pralinek, které je dole. Napřed píší, že nepoužívají sójový leticin, a nakonec se dole dočtete, že je tam řepkový lecitin a jiné stabilizátory a ten invertovaný cukr, který je potřeba do některých ovocných náplní, si dělám sama doma a je určitě bez stabilizátorů, je tam pouze citron, a nepatrné množství jedlé sody. Kyselinu citronovou na tohle nepoužívám.
Witsh, to dělám. Mám z mé zahrádky maliny a ostružiny a ty mám zmrazené, takže jenom rozvařím a počkám, aby se částečně odpařila voda a sladím právě tím invertním cukrem, protože ten je hodně hustý a když vystydne, tak na rozdíl od obyčejného cukru ztuhne. A ještě přidávám čistý citronový pektin, takže pak je to jako opravdové želé. Sice tam teda už žádné vitamíny nejsou, protože se to vaří, ale do pralinek je to moc dobré. A ještě mne teď napadlo, že bych to mohla také udělat z domácího sirupu z rakytníku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.