Nejste přihlášen/a.
Zdravím přátelé,
mám med a je poměrně dost zcukernatělý. Chci ho do perníčků a dávám si med do čaje, kde mi ta konzistence až tak nevadí ale do zpracování těsta by byl lepší tekutý.
Někde jsem slyšel, že tekutost se dá obnovit tím, že se med strčí do mikrovlnky...ale na jak dlouho a jaký program zvolit?
Od té doby co se mi tam podařilo zapálit špekáček jsem s mikrovlnkou dost obezřetný.
Děkuji.
Nádobu s medem postavte do nádoby s vodou a zahřívejte maximálně do 60 stupňů. Trvá to docela dlouho, ale med se krásně rozpustí, aniž nby ztratil své vlastnosti.
V mikrovlnce to sice jde také, ale med ztratí svoje dobré vlastnosti (nehledě na to, že Vám první včelař, který se to dozví přerazí ruce ).
Mimochodem - včelařům med necukernatí, ale krystalizuje. Cukernatí jen všem ostatním .
Z Archívu Včelařské konference v lednu 2007: Ono i samotné poučení o medu veřejnosti pomůže. Jako potravinář jsem měl problémy vysvětlit elektrotechnikovi, že med co se ohřeje v mikrovlnce je tak dobrej akorát na zvýšení cukru v krvi. M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007 Re: med a mikrovlnka Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka a tím z medu vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt. Dále se mění chutové vlastnosti medu, karamelizuje. Takový med není med, ale spíše kontaminovaný invert! Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med pasterizovaný ( případně falšovaný ). HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu. Velikost tohoto uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med skladovaný...oslunění,teplota atd., vždy se však daleko více HMF uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C. Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně rozpustit med...např. vodní lázen, ponorná spirála s termostatem. Rozhodně bychom neměli při rozpouštění medu překračovat 50°C. Nedělejme proto z léku jed! Med a mikrovlnka...ne! Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007 Re: med a mikrovlnka Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. V tom zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné záření ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
Nejjednodušší postup je ten, že med postavíte na radiátor, kde se topí. Nesmíte na něj spěchat, za to nemusíte nic hlídat. Mám na lince neustále sklenici medu a v druhé sklenici ořechy zalité v medu. Jakmile vidím mírnou cukernatost, tak postavím sklenici na topení. Jest-li je tam den nebo tři dny je to fuk.
Medu spotřebuji poměrně dost, ale pouze v čaji. Zásadně přidávám med do čaje prochladlého. I zkrystalizovaný med se v čaji pěkně rozpustí. Ale toto je mimo otázku. Otázky se spíše týká doporučovaná teplota při rozpouštění medu. Má cenu dodržovat 60 i jen 50 stupňů, když v troubě se bude perník péct při teplotě mnohem vyšší?
Jde o ty nejdůležitější, nejcennější vlastnosti medu, které se zahřátím na 60 st.C a více ničí. Proto raději med zahřívat jen na 50, je to bezpečnější. Pravda, pečení se odehrává za mnohem vyšších teplot, ale tam nám nejde o cenné vlastnosti a tedy účinky medu, ale o chut pečiva. Nepotřebujeme tedy perník léčivý, ale chutný, a zničení vlastností medu nám v tomto případě nevadí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.