Nejste přihlášen/a.
Celý sežrat! Nic nevyhazovat. to bychom nemohli už jíst nic. Občas si uděláme tatarák, pokud nejsou vejce stará a jsou dobře skladovaná, nemám strach.
Já bych nevyhazovala nic. Pokud se bojíte, zkuste tiramisu použít jako surovinu pro výrobu nějakého jiného, pečeného, moučníku. U vajec z obchodu je riziko salmonely velice nízké, velice nízké je i z vlastního domácí chovu, pokud drůbež pozorujete a víte, že je zdravá (nemá hlenovitý průsvitný průjem). Z cizího domácího chovu bych měla strach.
Ještě takový dodatek, vejce se nikdy nesmí umývat (zvlášt jsou-li na povrchu špinavá). Už jsem to viděla u více lidí a je to opravdu hrozný nápad. Skořápka je sítko, na kterém je tenká vrstva mazu, přirozeně chránící vnitřek vejce před vnějšími vlivy. Pokud je namočeno, nejen že se tato vrstva spláchne, ale navíc všechna špína nateče dovnitř. Takové vejce bych syrové nejedla ani náhodou.
Ale snad to není váš případ, píšu to jen pro jistotu.
Jako děti jsme si často dělali vejce s cukrem - samozřejmě syrová - jestli se salmonela tehdy nevyskytovala, nevím, ale určitě se to neřešilo. Možná byli lidé odolnější, nevím. Dnes, když peču piškot, ráda ochutnám ušlehaná vejce , ale nemůžu moc,neměla bych co péct. Proto bych to určitě riskla, hledala jsem, jak se vejce pasterizují, nevěděla jsem to. Včera jsem mluvila s pánem, je na vozíku, jídlo má společné , nic jiného než ostatní klienti nejedl a měl salmonelozu. Nikdo neví, kde k ní přišel. I když jsem dost opatrná, co sním, určitě to nepřeháním.
V pohodě, jsem na světě už pěknou řádku let a se salmonelózou jsem se ještě nesetkala. Vajíčka nepasterizuji nikdy. Mám ráda syrové žloutky a jím je běžně s kapkou olivového oleje a špetkou červené papriky, nebo domácím kari kořením. Mám teda teď slepičky domácí, ale dříve jsem neměla a vajíčka jsem kupovala a nikdy mi nic nebylo. To byste musela mít fakt velikou smůlu, kdyby těm Vašim vajíčkům něco bylo. Takže já bych klidně to tiramisu snědla. Dneska se všechno moc přehání a lidé se vzájemně straší a opravdové nebezpečí kvůli takovým hloupostem a banalitám vůbec nevnímají. Syrová vajíčka se bojí sníst, ale pak si klidně koupí v supermarketu nějaký hnusný polotovar v podobě nějaké pomazánky, nebo salátu, odkud hrozí opravdové nebezpečí.
Salmonelóza se vyskytuje hlavně v domácích chověch, u průmyslových velkochovů nosnic se salmonelózy bát nemusíte. Jo, není všechno doma odchované nebo vypěstované tak skvělé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.