Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nemám friták-lze ho nahradit hrnec do poloviny naplněným olejem

Od: majdajlicka odpovědí: 7 změna:
Když naleju do hrnce třeba litr oleje a nechám ho rozehřát, dá se to používat jako friták? Někde jsem viděla, ze hrnec je z poloviny naplněný olejem a až se olej rozehřeje tak se do toho dává např. rizek, obalovaný květák atd...
Pokud to tak funguje, jak dlouho to tak trvá, než se rozehreje litr oleje?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Tak litr oleje si nedokážu v kastrolu představit.. a friták jsem vyhodila dávno.

Květák jsem naposledy dělala v pánvi Wok, má malé dno, takže toho oleje není až tolik potřeba, smažila jsem vždy několik růžiček, aby byly ponořené a byl dobrý. A na řízky používám elektrickou pánev, je široká, se skleněným poklopem, dá se udělat víc řízků najednou, ale také je nemám celé ponořené v oleji, že by v oleji úplně plavaly.

 

lidus*

0x

Lze ale je to špatná volba. Pokud smažím dva řízky naleji olej na pánev tak aby byly téměř ponořené, dělám z jedné a pak z druhé strany. Na pár růžiček květáku dám kastrůlek aby do něj vlezly 3--4 obalené růžičky, kastrůlek naplním olejem tak aby byl květák ponořený. Nouzovka. Jinak fritéza Bravo na 1l oleje, vlezou 2-3 běžné řízky, olej se nepřepaluje jako v kastrůlku.

 

liska5

0x

Jedině, jestli budete dělat pro víc lidí. A měl by mít tlusté dno, aby se lépe udržela stejná teplota.

Nebo zkuste na hlubší plech do trouby, na něj olej / sádlo/ tak centimetr aspoň. Zapnout troubu. A až bude olej hodně horký, tak na něj položte řízky. Zavřít a hlídat. Obrátit. Pak je okapané hotové přendat na druhý plech už bez tuku a jen je chvíli dopékat, aby byly křupavější. Já na tohle měla rošt ze starého grilu, tak se dopekly i velké květákové řízky a přebytečný olej z nich odkapal.

Jo a výborné jsou, když maso před obalováním nejen nasolíte, ale ještě potřete česnekem. Nebo do něj předem naložíte.

 

pb®

0x
Friták není třeba. Hranolky se upečou v troubě, stejně jako rybí prsty. Řízku nejvíc svědčí pomalé smažení na pánvi a ideálně nový olej na dalš várku, ne že se mrská jeden za druhým a první řízky jsou kásně zlaté, zatímco poslední mají na sobě kousky připálené strouhanky od předchozích kolegů. Obalovaný květák v hlubším kastrůlku a jen jednou do roka, je to smažená zelenina s vařenou zeleninou, jen tuk, sůl a vlánina, jídlo absolutně na nic, bílkoviny žádné, vitamíny zničené.
lidus*

Že je to nezdravé vím ale hranolky s trouby prostě nejsou ty pravé. Řízky s fritézy také nelze srovnat s těmi z pánve, zvláště kyž na obalení použijete kukuřičné lupínky místo strouhanky.

 


0x

Já to zkoušela, a už to nebudu opakovat, nebyla jsem spokojena, olej se dlouho zahříval, na rozdl od fritáku se to nevypíná, takže žádná regulace.

 


0x

Dá se koupit hrnec, větší i menší se sítem, jako je ve fritáku. Nemusí se pak pracně kousky lovit. A také není potřeba takové množství oleje. Jen to síto se blbě myje. jestli máte myčku, pak bez problému.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]