Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych radu, chystáme se udělat na otáčivém roštu vepřovou kýtu s kostí. Máme ale velké dilema zda koupit kýtu předuzenou nebo klasickou-syrovou? Nemá někdo zkušenosti, která z těchto variant je větší mňamka?Nemáme zkušenosti, mám obavu aby ta předuzená nebyla moc suchá a prostě taková chutově nijaká. Má-li prosím někdo zkušenosti co je lepší a jak nejlépe to dělat, tak moc moc díky za rady. Tereza
Já jsem zatím pokaždé ochutnala zauzenou kýtu a mohu říct, že nebyla v žádném případě suchá, ale pěkně štavnatá. Následující příspěvek dokonce říká, že sušší je grilovaná syrová kýta. Ale určitě to bude záležet na marinádě a také, jak se s kýtou při grilování zachází. No a k uzené kýtě spoustu salátu a hlavně nastrouhaného křenu. Samozřejmě pivíčko nesmí chybět!
Grilovaná kýtaPři našich "žranicích"máme oblíbenou kýtu na grilu. Kupujeme celou buďto syrovou nebo zauzenou ve vakuovém balení. Kýty mají od 8 kg více (lehčí se koupit nedá), ale pro 6 dospělých a 3 děti to na 3 dny stačí. Syrovou je dobré "naočkovat"nálevem (vody, sůl, bylinky) a nechat alespoň přes noc odležet v chladu. Kýta se potom nabodne na rožeň a dá do grilu, kde se dělá pár hodin. Pokud je propečená vrchní vrstva, dá se postupně okrajovat. Zauzená kýta se dá dát na gril rovnou po vybalení a dělat kratší dobu při nižší teplotě - v podstatě se jen ohřívá. Výhody a nevýhody - syrovou si můžete dochutit dle libosti, ale při pečení z ní vyteče dost štávy a povrch rychleji osychá; zauzená má jen chut uzeného masa, ale zase je štavnatější a neosychá. K tomu všemu samozřejmě chleba nebo brambory s cibulí, česnekem a bylinkami, vše dělané pod kýtou. ... a také vychlazené pííívo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.