Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň.Rada by som ochutnala vareného raka (račí maso).Je možné ho v Čechách sehnat?Buď to živého k uvarení,nebo už nejakým spůsobem spracovaného,či jako jídlo v nejakej restauraci?Pro tých čo už ho jedli:Kde ste ho jedli a jak chutná/chutil vám?Ďekuji za odpoveď.
Tak posílám foto kde je střívko a jde vyndat špičkou nože i z neoloupaných krevet. Ale já se s tím nebrabrám. foto syrové krevety a hotové krevety. Tentokrát jsem sledovala čas a je to fakt asi 2 minuty na pánvi, stupeň 7 indukce. Udělala jsem jenom pepř a sůl, rychlovku. Ale já oloupala a nařízla. Jsou výborné, škoda, že nemohu dát ochutnat.
Raky mají v Icelandu, i když čerstvý někde u moře, až zas budeme moci, je nesrovnatelně lepší. Já na něj občas chodím k Princi na Staromáku. Ale v sezoně.
To mají nejspíš gurmáni smůlu, jedině že by si zajeli někam do země, kde to s ochranou přírody moc neprožívají, například do Číny.
A proč zrovna raka? U nás si ho neulovíte, jsou chránění, leda něco chlazeného z dovozu. V Itálii měli v restauraci ohromná akvária, v nich živé raky, měli, chudáci, svázaná klepítka a čekali, komu skončí na talíři. Bylo mi jich líto.
Kupte si chlazené krevety, to je hodně podobné. A kdysi se běžně za totáče prodávala konzerva s krabím či račím masem, jmenovalo se to Chatka.
Mohu Vám poslat francouzský recept na šneky. Těch je zjara všude plno a chránění nejsou. Recept mám pěkný. Ačkoliv - sama jsem ho nezkoušela, neměla jsem odvahu. Ale bude to z hlediska ochrany přírody určitě lepší, než ti raci. Jaga.
Měl jsem raky v IKEA restauraci. Naše původní druhy raků jsou ale ohroženi a zákonem chráněni (rak říční, kamenáč a bahenní). Pokud nekde raka u nas seženete k prodeji (třeba ta IKEA), jde o dovoz. Mohlo by jít také o povolený chov raků, ale u nás to tuším nikdo nedělá.
Viz také: vitalia.cz/...
Chutí se to opravdu hodně podobá krevetám. Ale ne těm mrňavým kokteilovým a předvařeným, ale těm středně velkým. Já kupuji kalibr 13/15 zmrazené a nevařené. Ale nevím, jestli je mají v supermarketech. Já kupuji v Praze na tržišti, nebo v Tamda shopu. 800g čistá váha 380 korun a jsou výborné. Nechávám rozmrazit ve vodě s mlékem, tak půl na půl. Dělám to od oka, prostě trochu vody a trochu mléka. Pak oloupu a na hřbetě udělám zářez, lehce opláchnu a osuším papírovou utěrkou a naložím do nějaké mé domácí směsi koření, trochu posolím himalájskou solí a postříkám směsí ze dvou olejů. Sezamový a řepkový, promíchám v misce a nechám marinovat tak půl hodiny a pak smažím na pánvi. Na té naříznuté straně se otevřou jako vějíř. Jakmile začne být maso bílo-růžové, jsou hotové. Trvá to asi 3 minuty během smažení otáčíte a vidíte, jak maso během smažení začne bělat a růžovět zároveň. Ten čas přesně nevím, protože už to vařím víc jak 40 let, tak už to mám prostě v oku. Ale nesmíte nechat smažit dlouho, ztvrdnou. A to právě dělají lidé u nás, kteří nejsou na mořské plody zvyklí a myslí si, že se krevety musí dlouho vařit a tím je zničí. Ale můžete je udělat i nevyloupané a jenom je v misce posolíte hrubou solí, můžete samozřejmě i mořskou a hrubě mletým pepřem a zase postříkat olejem, třeba olivovým a nechat uležet a pak na pánvi smažit jak jsem uvedla. Krevety zrůžoví a okem poznáte, že je to maso hotové, protože má takovou bílo růžovou barvu. A takto opečené krevety chutí od toho račího masa ani nepoznáte. Před jídlem samozřejmě vyloupat a jíst jenom to maso. Ale na talíř se dávají takto upravené krevety celé i s tou "slupkou", krunýřem a každý stolovník si je vyloupe sám. Jsou vynikající a mohou se podávat s takovým sladkokyselým dipem, nebo dipem z majonézy, bílého jogurtu a drceného česneku. Někdo k nim jí voňavou rýži, ale já je jím bez příloh, teda kromě nějakého zeleného salátu, protože si je dělám hlavně k večeři a v tu dobu žádné přílohy nejím. Posílám Vám fotky, kdybyste si je chtěla koupit. Tyhle mám dlouhodobě ověřené a vím, že jsou vždycky výborné. Někdy kupuji i větší, ale momentálně je doma nemám. Ale čím větší tím dražší, ale zase jich člověk tolik nesní, protože je to větší kousek "masa". Malé nekupujte, to už je tak leda do těch koktejlů a nebudete mít ten správný požitek z masa.
Díky za recept, vypadá to lákavě. Mám jen dotaz, pokud upravím neloupané, jak se z nich pak vytahuje to "střívko"? To mi vždy vrtalo hlavou, ale čínsky neumím, abych se zeptala některé youtuberky, která uveřejňuje recepty.
Etano, to střívko je u mražených krevet většinou nahoře, v místech kde se kreveta nařízne a nijak složitě se nevytahuje, protože jak tu krevetu oplachujete, tak se sama pustí. U těch co neloupete, to střívko zůstane na tom krunýři, ani ho neuvidíte. Oni s tím tady dělají vědu, jako třeba s tím vyjímáním pecky z avokáda, že se musí zaseknout nožem, což je také zbytečné, protože pokud je avokádo zralé, tak když se rozpůlí, ta pecka jde velmi lehce vyndat prsty. Stačí ji trošku nadzvednout a vypadne sama. Nejde to, když je avokádo nezralé, ale kdo by jedl nezralé avokádo? To přece není k jídlu. Ale pamatuji si na dobu, kdy tady začali to avokádo prodávat a lidé to vůbec neznali. Na vlastní oči jsem viděla, že lidé avokáda ohmatávali a vybírali si ta nejtvrdší, asi jako nějaká jablka nebo co. To samé s ovocem kaki a pak nadávali, že to je hnusné. No to je fakt, že jíst nezralé kaki, nebo avokádo je hnus. Je to přímo nepoživatelné. A to samé je s tím pověstným střívkem v krevetách. Když jsem žila v cizině, tak jsem běžně jedla malé čerstvé krevetky celé, i s tím krunýřkem a hlavou. Byla to delikatesa a jedlo se to jako předkrm v dobrých restauracích. Nebo to byla součást takového jídla, kterému se říkalo talíř mořských plodů. Byl to veliký talíř plný ledu a na něm byly ústřice, vařené různé druhy krevet, vaření krabi a všelijací šneci a čerstvé škeble. A to byl hlavní chod a bylo šíleně dobré a také to bylo teda dost drahé. Ale taková jídla si mohl člověk udělat doma, protože na každém trhu byly rybárny, kde se tohle všechno prodávalo, teda neuvařené, ale to byla hračka, uvařit si to doma. Akorát kraba jsem kupovala vždy už uvařeného, protože správně uvařit kraba není jednoduché. Oni na to museli mít nějakou metodu, protože u kraba se hlavně jí všechno, co je uvnitř krunýře a to musí být v pevném stavu. A když se krab vařil špatně, tak mu během varu odpadla klepeta a všechno to dobré vyteklo do vody a uvnitř nezůstalo nic. Takže nějaká střívka v krevetě, pokud to teda není zrovna velký humr, nebo langusta, nikdo neřeší. U humra a langusty se střívko odstraní, protože by to nevypadalo vábně. Ale jinak to není zdravotně na závadu, protože se tito živočichové živí jenom tím, co najdou v moři a to všechno je plné vitamínů, jódu a selenu a u těch krevet je střívko zanedbatelné. A jestli mi teda něco chybí, tak je to právě tohle jídlo. Tak alespoň ty krevety, že tady seženu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.