Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sterilování kapií bez oleje?

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

už hodně roků si zavařuji do sklenic červené kapie. Připravím si lák stejný jako na okurky, na dno sklenice dám lžíci oleje, narovnám části omytých paprik, zaliju lákem a zavářím v hrnci asi 20 minut. Z každé dávky jsem ale pokaždé 1-2 skleničky vyhodila. Kapie hodně ztmavnou, jsou rozměklé, nemají dobrou chut. Dozvěděla jsem se, že je to možné od toho oleje, že žlukl. Proč jen některá sklenička, nevím.

Letos chci zase zavářet. Myslíte, že bude lepší ten olej vynechat? A zavářet to jen do láku? Jak kapie zaváříte vy?

Děkuji za rady - Jaga.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

sametka

3x

Dřív jsem taky zavařovala kápie s olejem, ale teď ho vynechávám a jsou taky dobré a žádná se mi nezkazí. Zavařuju 15 min na 80stupňů a jsou akorát - nerozbředlé ani tvrdé.

 


3x

Také dělám s olejem, nedávám teda moc a používám jenom olivový a kvalitní. Ten olej mi tam prostě chutná. Já si myslím, že to bude tím olejem. Už jsem si dávno všimla, že v dnešní době nejsou oleje tak kvalitní, jako dříve. Už nekupuji v akcích. Jednou jsem koupila v akci slunečnicový olej a nakonec jsem to vyhodila, protože jsem si z toho udělala majonézu a ta měla tak divnou chut, že jsem vyhodila jak tu majonézu, tak ty 3 lahve oleje. Koupila jsem v Penny. Od té doby jsem úplně zanevřela na slunečnicový olej a kupuji jenom řepkový a ne v akci. Dneska je to prostě hrůza s tou kvalitou a člověk to nepozná až když to ochutná. Tak možná, že jsi měla také špatný olej.

 

zirafka

3x

Tak já dávám na 3 litry nálevu pouze čajovou lžičku oleje a úplně to stačí. Papriky v láku 5 minut povařím, ihned plním do skleniček a postavím je dnem vzhůru do vychladnutí, žádné dlouhé vaření. Papriky jsou krásně červené a křupavé. Dávám na chlebíčky i do salátu. Vyzkoušejte, je to rychlé a úspěch zaručen.

Zirafko, tak tohle zkusím. Sice jsem vždycky úspěšně zavařovala v hrnci, ale tahle metoda se mi líbí víc. A opravdu se nekazí? Dáváte trochu kyseliny citronové, nebo jiný konzevační přípravek? Třeba ten "pomůcka pro konzervování", nevím přesně jak se to jmenuje.

 


2x

Dobrý den. Zavářím je každoročně, letos jsem dělal 42 skleniček před měsícem a v podstatě stejně jako Vy. Tedy lák na okurky a asi 20 minut sterilizace. Chytly se jako vždy všechny. Já jsem tam ten olej dřív dával také, ale teď to dělám bez něj už 4 roky. Vždycky to bylo dobré, ale najednou ta poslední várka pět let zpátky byla děsně mastná. Nevím vůbec proč, oleje bylo jako vždy. Ale že by mi to ztmavlo to ne. Dobré to nebylo proto, že to bylo mastné. Tak příště třeba zkuste pár skleniček bez oleje, třeba Vám budou chutnat. U nás jsme si zvykli a nikomu to nevadí. Já třeba dávám kapie na chlebíčky, ale i do bramborového salátu, přesekané nadrobno. Je to pěkně barevné a dáváme je tam co já pamatuji asi odjakživa. Jenomže to bylo jak jsem psal tak mastné, že to v tom salátu bylo poznat a už jsem se bál ten olej použít.

 


Děkuji za rady, máte pravdu, olej dávat nebudu. Myslím, že to nebude o nic horší. Zítra na tom budu pracovat. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]