Nejste přihlášen/a.
Co děláte z plodů bezinek a jak? Dají se s něčím plody bezinek zaměnit?
Běžnou štávu nebo sirup.
Snad poznáte bezinku. Podle kůry, listů, těch okolíků s kuličkama. Ty kuličky oprat, pak otrhat a přejít varem bez vody. pustí štávu, zejména, když se trochu prosypou cukrem.
Já neraději dělávala likér. Díl filtrované bezinkové štávy, určitý díl kávy - překapávaná n.preso , určitý díl rumu. Podle chuti cukr.
Dělala jsem si ten likér pokaždé jinak, ale recepty se určitě najdou na internetu. Když si nejste jistá, najděte si ty plody- fialové kuličky- na internetu..
Jinak je možné ty kuličky sušit a používat jako čajovinu. Jsou ale hodně štavnaté, tak budou mít tendenci plesnivět a lákat octomilky. Nebo je upéct v troubě smíchané s cukrem na tzv. pečený čaj. Tam bych použila trochu citron. štávy nebo kyselinu citronovou.
Můžete udělat bezinkový džem. Receptů je na internetu hodně. Já být Vámi, tak se tam kouknu, protože pak se rozhodnete pro ten ecept, který Vás osloví. Já dělám štávy, nemám moc ráda ten džem, kamarádka miluje džem a nemusí tu štávu. V každém případě je to zdravé. A řekla bych, že ten džem bude nejlepší, protože to jíte i se semínkama a ty čistí střeva.
Bezinkový sirup je skvělý při chřipce, nebo i jen při nachlazení, pro dospělé pak likér. Laty s plody se stříhají nůžkami z keře, plody se pak očešou snadno vidličkou. Sirup bez vaření : omyté plody se odměří, dají se do větší nádoby + na 1 kg přidat 1 litr vody + 2,5 g kyseliny citronové. Nechat 24 hodin, lehce rozmiovat, přecedit ( lépe je nechat prokapat přes plátno ), ohřát a na 1 litr přidat 1 kg cukru. Nechat rozpustit a plnit do vyyvařených láhví. POZOR : nepoužívat PET láhve, může se z toho stát výbušnina, jednou jsem si tak vymalovala. Do likéru se ještě přidává instantní káva pro lepší chut a ředí se alkoholem. Moje se jmenovaly Bezivodka a Rumzinka, víc vysvětlovat netřeba. Přidávám ještě recept z netu :
Sirup /štávu/, marmeládu, džem, bezinkový likér. Ten je moc dobrý.
Ksdyž jsem narazila na Váš dotaz, zeptala bych se taky: pokaždé zkraje léta, když bezy kvetou, dělám z květů a citrónu osvěžující limonádu. Nechá se to naložené 6 dní na sluníčku se svařenou vodou a cukrem. Manželovi to moc chutná.
A tak mě napadlo, zda by totéž nešlo udělat místo z květů, které už nejsou, i z těch plodů. Co myslíte? Vůni a chut černého bezu by to určitě mělo. Ale nikdy jsem to nezkoušela. Poradíte? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.