Nejste přihlášen/a.
V indické kuchyni je neodmyslitelná tak zvaná černá sůl. Je to lávová sůl, která se těží asi jenom v Indii a chutná a hlavně voní po vařených vajíčkách. Já už ji používám několik let, právě jsem objednávala i pro svou kamarádku, která ji vůbec neznala. Jednou jsem ji koupila někde na trhu v pytlíčku drcenou a nazvanou "čertí lejno". Já měla ale už prášek. Říká se jí tak proto, že opravdu výrazně voní. Někomu ale smrdí. Já jsem právě objednala u Dr. Max tuto aktin.cz/... Zkuste ji, nebudete litovat. Já bych se bez ní už neobešla. Přidávám skoro do všeho, i do domácího chleba. Hlavně když marinuji nějaké maso, tak ji přidávám do marinády.
Tak opravuji, podívala jsem se a tenkrát to asi měli špatně popsané, na tom trhu. Tohle "čertí lejno", je nějaká rostlina. Sama se podívám, co to je zač, protože koření miluji. Ale tu sůl si kupte, neprohloupíte.
Tak už jsem díky Vaší otázce sama objednala také. Je pravda, že třeba "Profikoření" prodává smíchané s pískavicí a vyjde to o něco levněji, ale já jsem chtěla jednodruhové, nemíchané a to jsem koupila v obchodě "Království chuti". Tam prodávají také ty kostky o kterých zde mluvíte a mleté čisté a také míchané. Ale oni ho mají zase s kukurmou. Tak jsem si vzala jenom to mleté bez ničeho, ale je to teda pěkně drahé koření, 300 g 513 Kč, plus poštovné, takže 6 stovek. To jsem teda na ten zázrak zvědavá. Ale píší, že to je velmi zdravé koření, že působí i na klouby a je proti nadýmání a ještě další zdravotní účinky to koření má. Tak uvidím, jak to bude chutnat a jestli to opravdu za to stálo.
To asi ne, protože právě toho "kari" koření, je mnoho druhů. Kari je pouze název pro určitou směs koření a každá ta směs má své specifické složení. A do některého kari se právě to "čertí lejno" přidává a to má pak tu zvláštní chut. Ale ne do všech. Já jsem si to uvědomila až teď, když jsem četla o tom kořenu "čertí lejno" a vzpomněla jsem si, jak jsem jednou kdysi dávno nějaké to "kari koření" koupila u Číňanů úplně náhodou a to bylo naprosto výborné. Pak jsem si ho koupila znova, ale bylo to jiné složení a už mi tam ta vůně chyběla a od té doby jsem se nikdy netrefila do toho správného složení, protože jsem tu důležitou složku neznala. Vždycky byla barva stejná, ale chut a vůně jiná. Většinou tam dávají tu kukurmu, tak je to vždycky barevně stejné, ale když tam chybí to "čertí lejno", tak to není ono. V každém případě mám objednáno a už se těším, jak si namíchám své "kari" sama. Tu Asu smrdutou jsem neznala a pletla jsem si to s tou černou solí.
tak už mi to "čertí lejnoů včera přišlo a tak jsem měla možnost ho ochutnat. Vůbec nevím, proč o tom koření píší, že má velmi silnou a smrdutou vůni, není to pravda. Je to jakási směs vůně cibule a česneku a vůbec to není nijak silné koření a chut pokrmu to teda výrazně neovlivnilo a to jsem si toho tam dala docela dost. Půl kávové lžičky do směsi kuřecího a nechala napřed zasmažit na pánvi a nic. musela jsem až sklonit hlavu a čichat hodně zblízka, abych něco cítila. už to teda nikdy nekoupím, protože se mi to zdá hodně předražené, 150g za 250 korun je cena přemrštěná. A to jsem si koupila čisté koření, nemíchané s ničím. Takže mám podezření, že právě jak to namíchají s něčím jiným, tak tam spíše převládá chut toho přidaného koření a lidi si asi myslí, že to je to "čertí lejno". A tohle teda v tom kari, co jsem kdysi koupila u těch Číňanů, určitě nebylo, já bych tu vůni poznala. Takže experiment jsem udělala, ale zlatá "černá sůl". Ta má opravdu chut a je neprovnatelně levnější. 750g za 75 korun a doprava zadarmo, protože jsem si nechala poslat do lékárny Dr. Max. A její zdravotní účinky jsou také nezanedbatelné. takže já už nikdy víc. A to jsem na všelijaká koření zatížená. Ale tohle teda za ty peníze nestojí. A pytlík byl zavařený, takže není možné, že by to vyčichlo. Ledaže by to navážili z nějakého pytle, který tam mají už bůhví jak dlouho.
Suzymon, já tedy podobné přísady moc nepoužívám, ale teď jsem se ze zvědavosti podívala na stránky toho obchodu (ohledně daného koření). Cituji: "Asafoetida, nebo-li čertovo lejno, je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Tento neobvyklý český název získala pro svou velmi specifickou vůni, která se ale při tepelné úpravě ztratí. Po opražení na malém množství tuku vůně a chut tohoto koření připomíná směs cibule a česneku. Užití je především ve vegetariánské kuchyni. V tradiční indické medicině se používá jako podpůrný prostředek při nadýmání a bronchitidě."
Zřejmě je to koření, které se přidává až do vychlazeného pokrmu.
Ildiko, myslíte? No já jsem to zatím zkoušela jenom podle návodu k použití. A všude doporučují, napřed nechat rozvonět na tom oleji. Ale ani tak se nic výrazně nerozvoní. To co jste přeposlala, jsem právě četla a přečetla jsem si i jinde, že to má ty léčivé účinky a to byl z části také důvod, proč jsem si to koupila. Ale očekávala jsem teda silnější vůni. Píší, že tepelnou úpravou se ta vůně ztratí a že zůstavá pouze jemně nahořklá chut. Ale ani tohle jsem nepozorovala vůbec. To bych toho tam musela nasypat fakt hodně. Ochutnala jsem to jen tak, syrové a za syrova ta hořkost na jazyku cítit je, ale není to nic, co se mnou "seklo". No pak v jídle necítíte vůbec, ale opravdu vůbec nic. A to jsem to přidala i do hotové polévky a nic. A všude píší, že se toho má dávat hodně málo, že to je silné koření. Já už je podezírám z toho, že to je marketingový tah, aby zdůvodnili tu nehoráznou cenu. Já už to teda víckrát nekoupím. To znám jiná koření, která jsou také léčivá a jednak pokrm opravdu ochutí a pak, stojí pár korun, oproti tomuto "zázraku".
Problém je v tom, že hodně lidí nemá rádo příliš specifické chutě, takže jim možná tato česnekovo-cibulová chut vyhovuje... Jinak já jsem schválně pohledala na cizojazyčném internetu a našla jsem zajímavou (pro mě novou) informaci. Kari je ve skutečnosti rostlina, která následně dala jméno danému koření.
Ale nejsem si jistá, zda je to přímo to, co jste měla na mysli.
Ano to chápu. Někomu to může stačit. A tím "kari"jsem myslela tohle, jsou různé směsi a všechny se nazývají "kari"koření. Já si je právě míchám sama a kvůli tomu si kupuji všelijaká jednodruhová koření a pak si je doma sama namíchám podle chuti. no a proto jsem si myslea, že to "črtovo lejno"bude opravdu něco mimořádného, vzhledem k té ceně a jsem hodně zklamaná. A jestli neznáte tu "černou sůl", takl si ji kupte, stojí pár korun a je opravdu fantastická.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.