Nejste přihlášen/a.
Vzpomněla jsem si nma recept, který kdysi letěl. Ale zajímalo by mně, zda by to šlo i s naporcovaným kuřetem.
Dělala jsem ho zamlada několikrát. Škoda soli! I bez soli peču kuře nebo díly kuřete v zapékací misce. Na suco, jen kuře posolené. Po cca 30 minutách nasypu do výpeku grilovací koření a kuře štětečkem přetřu. Ale jinak velice často nasypu pod kuře nebo pod díly, nakrájené brambory s nějakou zeleninou nebo vymačkané kyselé zelí, na to brambory a na to kuře. Žádné nádobí, žádné vaření.
Pečeme tak každou chvíli. Do pekáčku nasypu sůl, na to kuře (do něj dám někdy cibuli), dát do trouby a péci. Jde to pochopitelně i s naporcovaným kuřetem. Tu sůl z pekáčku mám potom ve sklenici v lednici a buď použiji příště znovu /fakt pečeme často), nebo ji přidávám jako každou jinou sůl do jídla. Je to vlastně takový "slaný bujon" a dá třeba polévce (omáčce) výbornou chut.
Maso není nijak přesolené, naopak je akorát krásně slané naprosto všude. Chutově je trošku jako grilované. Kůžička je perfektně ukřupaná... My to tak prostě milujeme... Za mě jedna z nejchutnějších úprav pečeného kuřete.
Jsem na tom stejně jako Maky a Libor. Slyšela jsem, ale neochutnala ani jsem neměla odvahu tosama zkusit. Třeba někdo napíše, co a jak a ráda vyzkouším. Té soli se mi tam ale zdá neúměrně moc. Kdoví. Jaga.
Bývalá kolegyně z práce zase dělávala ráda Kuře na hnoji. Dost jsem se divila tomu názvu. V pekáči vysokou vrstvu zelí, na to položit celé kuře, to se peklo, štáva se vpíjela do zelí. Co k tomu dělala za přílohu, nevím. Nikdy jsem to nezkoušela, vybavil se mi jen ten neobvyklý název pokrmu.
Babuško, kdysi v mých mladých letech bylo kuře na soli hit. Zkusila jsem to a je to tak - kuře je slané tak normálně (musí se povrchu jako vždy posolit) a navíc má úžasně křupavou a zlatou kůžičku. Opravdu jako grilované. Ale bylo mi líto té soli, připadala mi zničená, neměla jsem takové tvůrčí nápady jako sebodka a přestala jsem to tak péci.
Ano, jeden čas to šlo letem světem.
Já nevím, jestli ta štáva z naporcovaného kuřete se potom do sole nevsákne a kuře bude jako ogrilované.
A co potom s tou solí?
Budete používat celý rok v kuchyni, abyste ji spotřebovala? Nebo vyhodíte? Možná, že za nějaký čas se ty výpeky začnou v soli kazit i když možná ne, protože sůl je vlastně konzervant.
I když je sůl levná, tak za mě to je zbytečné vyhazování suroviny.
Ale můžete to vyzkoušet, zase tak finančně náročné to nebude, a ani se nebojím, že to bude přesolené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.