Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hodně si pečeme doma chleba a používáme i celozrnné mouky. V obchodě i v receptech často vidím, že používají chlebovou mouku. Dosud jsem se jí vyhýbala, protože nechci mít doma skladiště mnoha druhů mouky. Ale vrtá mi hlavou v čem si tyto mouky liší - chlebová a obyčejná? Poznáte rozdíl?
Děkuji
Na chleba zásadně kupuji tu chlebovou. Chleba z ní je opravdu chleba a ne nějaká buchta. Takže rozdíl určitě poznat lze. Schválně si jednou kupte mouku chlebovou a posuďte sama. Je samozřejmě dražší, než obyčejná hladká pšeničná mouka, protože se jedná o mouku celozrnnou a je to tam napsané. Celozrnná mouka se mele z celého zrní, které není obroušené, jako se to dělá u obyčejné bílé mouky a proto je také o poznání tmavší. Jsou to ty podobalové části zrna. Já vždycky kupuji když je v akci třeba za 18 korun a to koupím i 20 kilo, když jsem s kamarádkou autem. Kupuji nejraději mouku Babiččina volba, ale nepohrdnu ani Předměřickou, nebo jinou chlebovou moukou. Ale z jiné, než chlebové mouky bych už chleba nepekla. A také si míchám směsi, ale používám jenom chlebovou mouku pšeničnou z větší části a přidávám žitnou, nebo špaldovou. Někdy si lidi myslí, že celozrnné pečivo je to, které obsahuje nějaká semínka, ale semínka s tím nemají co dělat. Jde právě o druh mouky, která je mletá z celých zrn se slupkou, to znamená, že v mouce jsou otruby a klíčky a proto je mnohem zdravější než obyčejná bílá mouka, která je právě předem obroušená a mele se jenom to moučné jádro. Té se dříve říkalo výražka a byla dražší, protože proto, že se zrní brousilo, tak se samozřejmě zvýšila spotřeba moučného zrna na kilo hotového produktu Ale zdravá nebyla nikdy. Byla jenom hodně bílá. Na buchty a dorty a sladké pečení je bílá mouka lepší, protože je i "lehčí", ale na chleba ne. Omlouváím se za přednášku, ale protože také ten chleba peču, tak mne to také zajímalo, tak jsem po tom rozdílu sama pátrala. Takže když chleba, tak z celozrnné mouky chlebové.
Zdravím, asi Vám nepopíšu v čem přesně je chlebová lepší. Ale urcitě je chlebík chutnější, vyzkoušejte sama a myslím, že na ni místo ve špajzu ráda najdete .
V době korony jsem pekl s obyčejnou, chlebová nebyla, taky s horším droždím a výsledek byl opravdu znát. Ale musíte sama vyzkoušet . Ale na upřesněnou, nepeču v troubě, ale v domácí pekárně. A míchám půl pšeničnou a půl žitnou. Obě chlebové.
Žadná pšeničná chlebová neexistuje . Tatík dělal skladníka v pekárnách a do běžné šumavy se přidává pšeničná a žitná . Moskva je čistě žitný chléb . Samozřejmě jak se tu píše jsou dnes i speciály kde se drtí celé zrno i s otrubami . Ale to se do klasického chleba nikdy nepoužívalo . To je až posledních 10 až 20 let kdy se dělají zdravé speciály. Pak tomu prodejci samozřejmě reklamě pomužou a používají se ještě ruzné enzimy. Dnes se tedy vedle klasického chleba vyrábí množství ruzných chlebu , které jsou ruzně upravovány , jsou měkké jak buchty , dobarvovány aby byly tmavé , posypané semínky atd. Prostě snaží se zaujmout zákazníka.
Jendad, co to tady povídáte, že žádná chlebová pšeničná neexistuje . Máte jí plné regály ve všech obchodech už víc jak dvacet let. Ale jinak s tím šizením a dobarvováním u kupovaných chlebů, máte pravdu.
jendad@: A co je toto: babiccinavolba.cz/... Kupte si ji a uvidíte, že už na pohled je jiná než normální hladká. A chleba z ní není jak bábovka, ale jako chleba.
Tady to máte vypsané
T400 – pšeničná mouka výběrová polohrubá
T450 – pšeničná mouka hrubá
T480 – pšeničná krupice
T530 – pšeničná mouka hladká světlá
T650 – pšeničná mouka hladká polosvětlá
T1000–1150 – pšeničná mouka chlebová
T1800 – pšeničná mouka celozrnná hrubá; celozrnná jemná
Jendad, to Vy jste sem ale napsal, že žádná pšeničná chlebová mouka neexistuje, jak jste mluvil o tom svém tatíkovi, co dělal toho skladníka. A teď sem posíláte seznam muk, kde tu mouku máte také napsanou. Tak o co Vám vlastně jde? My víme, že existuje, to Vy jste psal, že žádná taková mouka není.
Chleba peču z kvásku z žitné mouky, takže část je vždy žitná. Zbytek ano pšeničná, protože celo žitný cheba mi tolik nechutná. Jde mi o srovnání chlebová vs obyčejná (nechlebová) mouka. V čem je rozdíl? Děkuji.
Rozdíl je v té kvalitě pšeničné mouky. Když dáte obyčejniou hladkou pšeničnou, tak je ochuzená o tu vlákninu. Ta chlebová pšeničná tu vlákninu má. A to je poznat pak výsledném pokrmu. Já myslela, že jsem to popsala podrobně. Vy mícháte sice tři druhy mouky, ale pořád tam máte nejvíc té obyčejné hladké mouky a tím je chleba "horší". Ale jsou lidé, kterým to chutná. Nebo jestli kupujete tu celozrnnou pšeničnou, tak rozdíl není žádný, akorát ten, že když koupíte tu chlebovou, odpadá práce s poměry muk, aby byl chleba lehký a nebyl moc těžký, když to přeženete třeba se žitnou moukou. Mnoho žitné mouky znamená těžký a takový mazlavější chleba. Ten ráda nemám, protože je moc hutný. Ale je zdravý, to ano, jenomže je moc "těžký" a k snídani bych ho teda každý den jíst nemohla.
Kdybyste nenapsala "obyčejná pšeničná mouka", tak by to bylo vysvětlené jednou větou. Mezi chlebovou a celozrnnou moukou pšeničnou tak velký rozdíl není, akorát snad v ceně, protože ta celozrnná bývá většinou v Bio kvalitě a je samozřejmě dražší a výsledek v hotovém chlebu chutově poznat není. Ono jde také o poměr té vlákniny v té mouce, já neznám výrobu a nevím, jestli tu mouku míchají s obyčejnou, nebo jak přesně to vyrábí. Tak jestli jste se ptala na rozdíl mezi celozrnnou a chlebovou, tak velký rozdíl není. Teda pro laika nebude rozpoznatelný. Já kupuji chlebovou proto, že ji mám vyzkoušenou a je to najistotu. Když budu ty mouky pokaždé sama míchat, tak bude asi chleba pokaždé jiný. Tady dávám na váhu 500g pšeničné chlebové, 150 g žitné chlebové a 100 g doma namleté mouky z různých vloček. Používám pohankové, pšeničné, žitné, ovesné a špaldové. Přidávám i vrchovatou lžíci mletého lněného semínka a pak 2 lžíce směsi ze semen dýňových, slunečnicových a sezamových. Tu směs mám dopředu nasucho opraženou a mám ji ve velké dóze. No a samozřejmě kmín.
No ale vždyt jsem Vám odpověděla už dvakrát. Kdybyste si přečetla složení té chlebové mouky, tak byste zjistila, že se jedná také o celozrnnou mouku. Tuhle co máte na fotce používám také, mám ji doma a chleba z ní je o poznání tmavší, než ten z chlebové mouky normální. Rozdíl na chuti nepoznáte, je to stejné. Já ji někdy namíchám s tou "světlou" chlebovou. A jestli se pořád ptáte na to, proč se jedna jmenuje "chlebová" a druhá jenom celozrnná, tak to Vám nepoví asi nikdo. Asi se jedná o to, že ten kdo peče doma chleba, tak automaticky sáhne po pytlíku, kde je jasně napsáno, že se jedná o mouku na pečení chleba. Ale můžete z ní upéci i dalamánky a jiné zdravé pečivo. Ale neupečete z ní třeba vánočku, i když na vánočku také použiváte hladkou pšeničnou mouku. Takže to je asi spíše orientační název. A jestli dáte tu Bio mouku, nebo tu chlebovou, tak rozdíl v chuti nepoznáte. Snad je tam ještě nepatrný rozdíl v tom mletí. Ta Bio je jemně mletá, takže ji lze podle mne použít i na jiné pečivo, než jenom na chleba. Ale to se dá říci o té druhé také. Tak v tom nehledejte žádnou záhadu a kupujte si co Vám vyhovuje.
Možná, že to bude jako v té reklamě. Ta tvrdí, že v chlebu od nich, je ještě více vlákniny. Pořád přemýšlím, kde tu vlákninu vzali a jak ji do chleba přidali, aby jí bylo ještě více, než v jiných chlebech. Ubohý pokus o humor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.