Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím, má někdo VLASTNÍ zkušenosti s recepty na meduňkový nebo mátový sirup?
Neuhlídala jsem bylinky, jsou rozlezlé, vysoké již 25 cm a je potřeba je sklidit. Sušené mám ještě od loňska. Nebo poraďte co s nimi? Nutně potřebuji zúžit záhon, ale vyhodit je nedokáži. Děkuji ID
Meduňkový sirup je jednoduchý, ale není jednoduché mít dobrou meduňku. Obávám se, že už je trochu pozdě. Jednou jsme z této pozdnější udělali sirup a celý šel do kompostu, protože už to prostě nebylo ono. Jak jsou stonky moc dřevité už je pozdě. Potřebujete byliny, ne dřevo. Možná otrhat jednotlivé listy, ale celá rostlina už prostě nebude tak svěží a chutná (ani nálev).
Recept na meduňkový sirup:
- meduňky kolik máte, jen svěží zelené části nařezat na cca 1-2cm proužky. Namočit do vody, množství tak akorát aby byly potopené a nebylo moc vody nad. Vodu odměřte a přijdete kyselinu citronovou 10g na 1L vody. Zatižte třeba talířem, celé to přikryjte a nechejte odstát přes noc nebo 12 hodin. Déle bych nenechával. Někdo používá převařenou vodu mě to přijde zbytečné. Uvařím to až na konci.
Zceďte a vyždímejte v rukách. Na 2kg výluhu přidejte 1kg cukru. Pokud dáte cukru více bude sirup slabý, není to prostě sirup jako ostatní, tady je chut jemná takže se tolik neředí. Svařte a lahvujte.
Doporučuji před lahvováním ochutnat a případně dokyselit pokud to máte raději.
My letos dělali asi 5kg a už je pryč.
Mátový sirup děláme úplně stejně. Jen bezinkový má jiný poměr, protože je silnější. Toho letos máme 35 litrů.
U nás je všechno později, bezinka teprve rozkvétá, ale už má 3 květy Máta i meduňka má stonky jemné, nedřevnaté, ale otrhám pro jistotu jen lístečky. Sklenice se sirupem zavařujete? Nemáme rádi moc sladké, takže bojím, bojím, aby se sirup nepokazil. Myslím, když proženu láhve mikrovlnkou, jen tak, aby chytlo víčko, že nemohu nic pokazit. Je to tak?
Děkuji za receptík.
Asi už je pozdě, ale já dělám každoročně podle tohoto receptu. pro upřesnění - připravuji v klasických 3,5 litrových lahvích).
Meduňkový sirup
Asi 20 kusů meduňky (cca 20 cm dlouhých) osprchovat, zalít 2 l převařené zchladlé vody, přidat 30 g kyseliny citronové a 2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka.
Nechat 24 hodin stát, poté přecedit, vymačkat. (Tip: Kolečka citronu vybraná z nálevu nechám na tácku zmrazit jedno vedle druhého a pak je používám do nápoje.)
Přidat 2 kg cukru (na 1 litr tekutiny 1 kg cukru), zahřívat až na 85°C, než se cukr rozpustí. Plnit do čistých suchých lahví, nechat vychladnout položené.
Já dělám tak, že natrhám lístky do velkýho hrnce. Na to nahážu na kolečka nakrájený citron. V jiným hrnci nebo rychlovarné konvici dám vařit vodu a vříci vodou pak přeliju. Nechám stát do druhýho dne a pak pořádně všechno vymačkám. Dám vařit a jak to začne probublávat , tak dávám cukr. Snažím se vařit co nejkratší dobu na co nejmíň jen aby se rozpustil cukr. Přidám trošku kys. citronové, ale to jen kvůli konzervaci. S tou studenou vodou jsem taky zkoušela, ale nepříjde mi tak výrazná chut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.