Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pečení v pekárně- propadlý střed chleba

Od: lenulakr® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,prosím,jak řešíte pečení chleba v pekárně, vždycky mi střed propadne. Před začátkem pečení těsto nahrnu co nejvíc do středu,mám pekárnu s okénkem, tak jsem ho zkusila zalepit alobalem, ale nic nepomáhá. Chleba peču docela často,chutově je výborný, ale ten propadlý střed nevím jak odstranit. Neznáte někdo nějaký postup, jak mít chleba i vzhledově pěkný? Děkuji za pomoc.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Propadlý chleba = příliš mnoho kvasnic. Dejte polovinu nebo třetinu toho, co dáváte, a uvidíte.


Dávám sáček sušených, tak zkusím míň. Dík

Sáček? Tak to se nedivím. Zkuste půl kávové lžičky nebo ještě míň.


Děkuji, dala jsem 1/2 lžičky a chleba se mi vůbec nepropadnul.

 


4x

Je to tím, že dáváte moc kvasnic. Já používám na ten větší bochník, tedy 700g mouky 1 třetinu kostky droždí. Kostku droždí si rozdělím na 3 stejné části. Rozhodně je lepší používat čerstvé droždí, než to sušené. Už mám opravdu vyzkoušeno. Chleba je mnohem chutnější. Já už to mám v ruce, protože chleba už peču tak 8 let každý týden. Jsem sama, tak mi na týden ten bochník stačí. Ale už 8 let jsem nekoupila chleba v obchodě a kupovat nebudu. Nechutnal by mi. Ale také jsem zpočátku bojovala s těma "ušima", které se mi občas udělaly. To je to, že chleba rychle vykyne a pak během pečení zase spadne a spadne to prostřed. To je prostě u domácích pekáren klasika. Tak až vychytáte správný poměr toho droždí, tak už se Vám to nestane. Ale je také pravda, že i když kupuji pořád chlebovou mouku od stejného výrobce, tak někdy se mi chleba lehce propadne. Ona totiž v dnešní době není ani ta mouka pořád stejné kvality a to člověk nepozná okem, až potom, když ji používá.

A ještě koukám, že pečete z obyčejné mouky mouky žitné a pšeničné, kupujte tu chlebovou žitnou a pšeničnou. Je to na pytlíku napsané. Pak můžete zamíchat i trochu té špaldové, ale nejvíc musí být chlebové pšeničné, jinak bude chleba moc těžký a mazlavý.

 

id

2x

Jsou dvě možné příčiny. Moc kvasnic a nebo řídké těst nebo oboje. Pekárnu chce ze začátku pohlídat a nesmí se dělat pod metlami blatíčko. Přídá se lžíce mouky, aby z těsta byla jedna koule.

Po posledním zamíchání (než začne těsto kynout) vytáhněte metličky, těsto lehce urovnejte do roviny. Musíte mít mokré ruce, těsto se hrozně lepí. Budete mít chleba nez uší a hlavně bez děr. Mouky používám přesně jako vy a není problém.

 


0x

Zdravím.
Znám. Těsto prohnětu v pekárně, posléze ho vytvaruji do požadovaného stavu a upeču ho v troubě na pekáčku.
Nepropadá se

 

smode*

0x
Dobrý den. Mě se tohle stalo párkrát když jsem použil místo lepší mouky některou levnou.

Peču z pšeničné, žitné a špaldové - míchám je.

 


0x

Skúste dat menej vody, moja skúsennost.

 


0x

Jak píš suzymon, je to v množství a druhu kvasnic a rovněž i v druhu a kvalitě používané mouky. A múj postup. Nadávkuji produkty a promíchám na program (většinou 6) a přidám buďto tekutinu, nebo mouku, aby mělo těsto optimální hustotu.

Pak navolím program pro pečení chleba a zapnu a pouze při pípnutí možno přidat semínka. A pak už zásadně neotvírám víko a nechám "projet" celý program. Možná i to, že před zahájením pečení ještě s těstem v pekárně manipulujete, to může způsobovat. Něco jiného je, pokud se těsto vyjme a dá se péci do trouby na pekáč (jak se někdy rovněž uvádí).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]