Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, podle receptů mi vzniknou tvrdé noky, jindy se mi zavářka rozvaří a je po čistém vývaru. Jak udělat nadýchané nočky nebo zavářku, která zůstane v polévce třeba jako rozšlehané vajíčko? Díky.
zavářka se vaří zvlášt ve vodě a pak se přidává do polévky,nejlépe přímo na talíř a zaleje vývarem,aby se vývar nezakalil.
chce to vychytat poměr surovin. třeba dáváte moc vajec. např.stačí jedno vejce, hrubá mouka, máslo,sůl, zel.petrželka.
doplněno 11.01.13 10:51:dá se použít i hrubá krupice. je potřeba to těstíčko mít akorát řídké. když je moc husté, bude tuhé, když bude moc řídké, bude se blbě zavářet
Dělávám nočky v hrnku, vidličkou z vajíčka, špetkou soli, kapkou oleje a z dětské krupičky. Podle toho na jaké mám chut. Někdy přidám koření, někdy strouhaný sýr, někdy hodně nadrobno pažitku nebo petržel. Někdy vykrajuji malou lžičkou, někdy vlévám přes vidličku. Do plného varu polévky.nesmíte mít těstíčko moc tuhé, hutné. Jinak jsou noky tvrdé.Olej nebo rozpuštěné máslo je dobrý způsob na zjemnění.
Zde je recept mojí babičky
do malé misky vyklepněte vajíčko, přidejte trochu oleje, posolte a smíchejte. Až bude smícháno, přidejte hladkou nebo polohrubou mouku. Ne tak moc mouky jako na nudle, ale jen tolik aby vzniklo částečně tekuté těstíčko. Pak vezměte kávovou lžičku, namočte ji v polévce a z těstíčka krájete malé škubánky. Ty pouštějte je rovnou do vařícího vývaru. Jak jsem napsal, lžička musí být namočená, aby se na ni škubánky nelepily.
Za pár minut se škubánky uvaří, vypadají mimořádně pěkně a chutnají i pubertákům.
Tak mnoho zdaru.
Mimo domácích nudlí a nebo strouhání mám léty ověřené úplně jednoduché kapání. Do většího hrnku klepnu 2 vejce (asi na 3 až 4 litry polévky), rozšlehám a přisypávám hladkou mouku. Nekořením, protože dávám raději zelené bylinky až do hotové polévky. Pořádně rozšlehám vidličkou a pomalu liju do vroucí polévky. Těstíčko musí být akorát husté - to si ověříte praxí, aby se vytvořily v polévce pěkné nudličky. Pokud je moc řídké, tak je kapání takové střapaté, ale nedělá nudličky. Ale zase nesmí být hodně husté, aby šlo přímo z hrnku a nebo s pomocí vidličky lít. Polévka musí stále vřít, aby se kapání nesráželo na dne hrnce. Uvidíte, že to je nejrychlejší způsob zavářky do hovězí, drůbeží i třeba kmínovky apod. Druhá má oblíbená zavářka jsou krupicové nočky. Do kastrolku rozpustím trochu másla (asi půlcentimetrový proužek z kostky), nechám zchladit, přidám 1 nebo 2 vajíčka a krupici. Výsledkem by mělo být takové řidčí blátíčko (tak to bylo doporučeno v receptu). Zde přidávám i vegetu nebo jiné bylinky a nechám chvíli stát - asi 1/4 hodinky a poté lžičkou zavářím nočky do polévky - jak už zde bylo uvedeno. Nočky vařím delší dobu, aby byly pěkně nadýchané. Mohou se samozřejmě vařit i zvlášt, ale já je většinou používám do vývarů, kde nezáleží na čiré polévce - např. uzený nebo vepřový vývar. To jsou mé dvě oblíbené rychlé zavářky - tak je vyzkoušejte - popsala jsem to docela podrobně. Tak at se dílo podaří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.