Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Celé zrní - obilniny - do pečiva

Od: clayman® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
v jednom videu jsem zahlédnul, že paní pekla chleba a do těsta přidala uvařené obílí (bohužel ani druh nevím) a měla to v tom pro zpřestření místo vloček apd. Docela mě to zaujalo a chtěl bych to zkusit.

1) jaké zrní - obilí - je vhodné? Pšenice, ječmen, oves? Loupané nebo neloupané?
2) jak se to vaří resp jak dlouho?

Děkuji za pomoc

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lipanek

2x

Včera jsem otevřela chléb Dr. Popova Arizona a uvědomila si, že tento zdravý, zrníčkový chléb obsahuje celá zrna.

Dnes tedy doplňuji, že v tomto chlebu je dle obsahu celé zrno žita a dle webu ,,fér potravina,, je ho 9.5 % a je vařené.

ferpotravina.cz/...

A tady další z téhož hnízda, s vyšším obsahem celých obilek - ferpotravina.cz/...

Ten jsem kupovala také a vůbec to nebylo poznat, že je vyšší podíl, naopak, zdá se mě, že ten Colorado byl trošku lepší.

Chléb Arizona koupen v on-line ,,Rohlíku,,. Jinak ho mají běžně vietnamci, protože vydrží trošku déle, je balený.

dtest.cz/...

-----------------------------------------

Zde například jaké zrno použít -

ebiopotraviny.cz/...

---------------------------------------

hubneme-a-zhubneme.blogsp/...

 

lipanek

0x

Pro začátek bych zkusila nejběžnější - pšenice špalda, koupíte ve zdravé výživě.

Namočit a povařit. Nebo obyčejnou pšenici /ozimá/.

Co je špalda?

mesicnikzdravi.cz/...

Vyprat a namočit přes noc. Jak vaříte tak ochutnáváte, mám tady celý pytlík pšenice špaldy a ještě jsem nenašla odvahu něco z něj uvařit. Ale nebude to problém, když vaříme kroupy, že.

 

liska5

0x

Asi před 20 lety kamarádka namáčela pšenici, určitě přes noc i déle, a nosiila si ji ve skleničce na svačinu. Žvýkala ji kvůli vláknině, aby prý zhubla. Dalo se to. Přimíchala bych takové nabobtnané zrní do těsta, ale ne moc. To by někomu mohlo vadit kvůli zubům. Chce to vyzkoušet.

 


0x

Nemusíte obilí vařit, stačí nechat naklíčit cokoli z vyjmenovaného a přidat do těsta. Vařit tak dlouho, až se dá zrnko snadno rozkousnout. Ale vyzkoušejte oboje, trochu se chutově liší.


Pokud nikdo nemá zkušenost budu zkoušet sám. Určitě nechám lehce naklicit a pak i uvařím. Jen malou hrst do bochníku. Možná prozenu lehce mixérem, aby zrno bylo na půl...

 


Zkusil jsem ječmen. Klíčení asi 3 dny. Pak jsem ho dal do lednice a vesele klíčil dál.
Vůbec jsem ho nevařil, je měkký dost. V pečivu chutná dobře a vypadá to hezky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]