Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na podzim jsme s dědou naložili menší soudek zelí. Pěkně vykvasilo, je bílé a velice chutné. Ale vidím, že ho v blízké době všechno nespotřebujeme a tak jsem ho chtěla zavařit, aby vydrželo déle.
Zelí jsem natlačila do sklenic, zalila lákem /bylo ho dost/, sklenice dobře očistila a zavíčkovala. Ale co dál?
1/ Mám ho uchovat jen takhle natlačené ve sklenicích? Nebude se kazit?
2/ Mám ho sterilovat, aby mělo opravdu trvanlivost? Ale nezničí se v něm obsažené vitamíny?
Poukud máte zkušenosti se sterilováním, jak dlouhou dobu a na kolik stupňů? Děkuji - Jaga.
Při sterilaci ale počítejte, že zelí změkne a nebude křupavé a vitamíny a ty živé prospěšné bakterie se do značné míry zničí.
Pro příště nepoužívejte soudek, ale naspěte to kvasit rovnou do sklenic, zavřete klasicky omnia víčky.
Přes víčko unikne tlak vzniklý při kvašení a po prokvašení se víčko samo přisaje a drží.
Ve sklepě vydrží bez problémů rok.
Jediná nevýhoda oproti soudku, je menší množství láku, které ve sklenici zůstane, částečně totiž uteče při kvašení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.