Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak sterilovat zelí ze sudu?

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

na podzim jsme s dědou naložili menší soudek zelí. Pěkně vykvasilo, je bílé a velice chutné. Ale vidím, že ho v blízké době všechno nespotřebujeme a tak jsem ho chtěla zavařit, aby vydrželo déle.

Zelí jsem natlačila do sklenic, zalila lákem /bylo ho dost/, sklenice dobře očistila a zavíčkovala. Ale co dál?

1/ Mám ho uchovat jen takhle natlačené ve sklenicích? Nebude se kazit?

2/ Mám ho sterilovat, aby mělo opravdu trvanlivost? Ale nezničí se v něm obsažené vitamíny?

Poukud máte zkušenosti se sterilováním, jak dlouhou dobu a na kolik stupňů? Děkuji - Jaga.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Nejlépe nacpat do skleniček tak aby nahoře byla štáva a uložit do lednice. To máte jediné bez ztráty vitamínů. Pokud toho máte 10kg už se asi sterilaci nevyhnete.

 


2x

Při sterilaci ale počítejte, že zelí změkne a nebude křupavé a vitamíny a ty živé prospěšné bakterie se do značné míry zničí.
Pro příště nepoužívejte soudek, ale naspěte to kvasit rovnou do sklenic, zavřete klasicky omnia víčky.
Přes víčko unikne tlak vzniklý při kvašení a po prokvašení se víčko samo přisaje a drží.
Ve sklepě vydrží bez problémů rok.
Jediná nevýhoda oproti soudku, je menší množství láku, které ve sklenici zůstane, částečně totiž uteče při kvašení.

 

kenav

2x

Sterilisovat 20min pri 75°C,malinko zmeni chut, nic nezmekne.Kdyz ho date do lednice tak max mesic,musi byt nacpany aby k nemu nemohl vzduch.Nejchutnejsi zeli je ze sudu,čim vetsi tim lepsi.Ve sklenicich to tak neprokvasi ale je taky dobry ale to vydrzi opravdu dlouho.

 


2x

Natlačím zelí do skleničky, dokápnu vodu, zavíčkuji a dám do lednice, Ty máš určitě studený sklep a tam mu bude dobře. Když tekutina bude až k víčku, bez vzduchu, zelíčko přežije beze změny.

 


1x

Nakladáme do kameninového súdka. Poriadne ho tam natlačím.Na chladnom mieste po vykysnutí nám v pohode vydrží aj dva roky. Ak sa už vyberá dno,tak len do sklíčok a do chladničky.

Taky máme tuhle zkušenost a někdo vůbec nakládá zelí každý druhý rok. Ale asi záleží hodně na možnostech uskladnění.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]