Nejste přihlášen/a.
Hezké odpoledne,
ráda bych se zeptala zkušených kuchařek a cukrářek, jestli nemají nějaký trik, jak udělat koblihy, aby z nich během smažení nevytékala marmeláda?
Moc děkuji!
Nejsem teda kuchař, ani cukrář, ale co jsem pochytil na brigádě kdysi dávno, tak koblihy se smaží bez náplně a tu tam pak takovou velkou injekcí naperou až po smažení
Proto je taky důležité na koupené koblize najít tu díru a odtamtud ji kousat. Jinak kousnete a tou dírou Vám náplň vyblije na ruce, kalhoty... atd
Doma jsme vždycky vařili "koblihovou" marmeládu, rozdíl byl v tom, že byla tužší, než normální, mazací. Z této marmelády se v pohodě nakrájely kostky, daly na placku těsta s naznačenými kolečky /nebyly ale proříznuté/. Navrch přikrýt nakrájenými kolečky těsta, velice dobře utěsnit okolo /otupkovala jsem je po obvodu třeba 3 x/ a odříznout ostrou formičkou. Při následném smažení tuhá marmeláda povolila, rozehřála se. A nevyteklo nikdy nic. Jaga.
Koblihy jsou dost ošemetné. Moje babička je uměla naprosto virtuozně. Za prvé ale nesmí být marmeláda moc řídká. No a pak to je v tom, jak se koblížky dělají. Vyválet těsto a vyznačit na jedné polovině skleničkou kroužky, do těch umístit doprostřed tužší náplň a přehnout druhou půlkou těsta. Podle hrbolků marmelády je vidět, kde je. Pak vzít tu samou skleničku a před vykrojením koblížku "namočit" okraje skleničky do mouky a vykrojit koblížek. Nechat chvilku ještě kynout přikryté a smažit napřed tou stranou, která byla dole a pak obrátit. Koblížek v oleji nabude a má uprostřed světlý proužek. Málokdy jí něco vyteklo. Těsto co po vykrojení zbyde se ještě jednou může zpracovat na kobližky, ale ne víckrát. A to těsto co zbyde nakonec, se rukou vyválí na delší ruličky a zamotají se takové krátké preclíky, já nevím jak to popsat a ty nakonec usmažila už bez náplně. Do těsta dávala rum a vanilku a bylo to opravdu moc dobré. Nadělala jste mi plno chutí Katko , asi se do nich na konci týdne pustím.
Ještě jsem zapomněla dodat, že právě ta sklenička, která nemá ostré hrany ale oblé, těsto k sobě dobře slepí a nepřeřízne ho. A v tom je také ten fígl, protože když se to udělá ostrou formičkou, tak se těsto nemusí vždy dobře spojit-slepit dohromady a může se při smažení "rozlepit" a marmeláda vyteče. Nakonec můžete vyzkoušet oba způsoby a uvidíte co je lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.