Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na vytékající marmeládu z koblihů?

Od: katka111 odpovědí: 17 změna:

Hezké odpoledne,

ráda bych se zeptala zkušených kuchařek a cukrářek, jestli nemají nějaký trik, jak udělat koblihy, aby z nich během smažení nevytékala marmeláda?

Moc děkuji!

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


8x

Nejsem teda kuchař, ani cukrář, ale co jsem pochytil na brigádě kdysi dávno, tak koblihy se smaží bez náplně a tu tam pak takovou velkou injekcí naperou až po smažení


doplněno 23.02.20 17:44:

Proto je taky důležité na koupené koblize najít tu díru a odtamtud ji kousat. Jinak kousnete a tou dírou Vám náplň vyblije na ruce, kalhoty... atd

kobliha*

Je to tak a proto když do koblihy "šikovně" kousnete, tak vám vyteče marmeláda vedle huby.

katka111

No a proto je v nich v obchodě často ta díra na boku, nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, proč tam je... Teď už vím. No a jinak moc děkuji, tohle mě nenapadlo, i to je možnost, jen nějak vyřešit, jak tam pak tu marmeládu dát... Ale asi to není technicky nemožné i v domácích podmínkách.

Asi takhle - čas 1:30


katka111

Ještě jednou děkuji.

kenav

Doma se do koblih takhle marmelada nedává, prozradte jak ty koblihy delate .

 

priklad1*

1x

Co takhle tu vpichovou dírku přelepit izolepou

@priklad1
Já bych tu díru decentně zasádroval...

 


1x

Doma jsme vždycky vařili "koblihovou" marmeládu, rozdíl byl v tom, že byla tužší, než normální, mazací. Z této marmelády se v pohodě nakrájely kostky, daly na placku těsta s naznačenými kolečky /nebyly ale proříznuté/. Navrch přikrýt nakrájenými kolečky těsta, velice dobře utěsnit okolo /otupkovala jsem je po obvodu třeba 3 x/ a odříznout ostrou formičkou. Při následném smažení tuhá marmeláda povolila, rozehřála se. A nevyteklo nikdy nic. Jaga.

katka111

Tak to patrně bude tou "vylepšenou" marmeládou nebo šikovností, já můžu "tupkovat", jak chci, ale stejně polovina vyteče... Vždycky jsem z toho pak otrávená...

 


1x

Koblihy jsou dost ošemetné. Moje babička je uměla naprosto virtuozně. Za prvé ale nesmí být marmeláda moc řídká. No a pak to je v tom, jak se koblížky dělají. Vyválet těsto a vyznačit na jedné polovině skleničkou kroužky, do těch umístit doprostřed tužší náplň a přehnout druhou půlkou těsta. Podle hrbolků marmelády je vidět, kde je. Pak vzít tu samou skleničku a před vykrojením koblížku "namočit" okraje skleničky do mouky a vykrojit koblížek. Nechat chvilku ještě kynout přikryté a smažit napřed tou stranou, která byla dole a pak obrátit. Koblížek v oleji nabude a má uprostřed světlý proužek. Málokdy jí něco vyteklo. Těsto co po vykrojení zbyde se ještě jednou může zpracovat na kobližky, ale ne víckrát. A to těsto co zbyde nakonec, se rukou vyválí na delší ruličky a zamotají se takové krátké preclíky, já nevím jak to popsat a ty nakonec usmažila už bez náplně. Do těsta dávala rum a vanilku a bylo to opravdu moc dobré. Nadělala jste mi plno chutí Katko , asi se do nich na konci týdne pustím.

Ještě jsem zapomněla dodat, že právě ta sklenička, která nemá ostré hrany ale oblé, těsto k sobě dobře slepí a nepřeřízne ho. A v tom je také ten fígl, protože když se to udělá ostrou formičkou, tak se těsto nemusí vždy dobře spojit-slepit dohromady a může se při smažení "rozlepit" a marmeláda vyteče. Nakonec můžete vyzkoušet oba způsoby a uvidíte co je lepší.

katka111

Určitě se Vám povedou skvěle!

 

 

id

0x

I v domácích podmínkách to jde udělat. Mám na to největší injekční stříkačku bez jehly, natáhnu teplou, zředěnou marmeládu a vstřiknu do koblihy. Já je plním z vrchu, abych nemusela si k jídlu vzít brýle a hledat z boku otvor po vpichu marmelády. Takže vím, že koblihu musím ukousnout se shora.

Tak ona i ta plnička pro amatéry není nijak extra předražená...

varenihrou.cz/...

katka111
25.02.20 01:21

 

katka111

Ještě jednou děkuji všem za jejich rady a za čas, který jim věnovali. Doufám, že se mi tentokrát ty koblížky tedy povedou lépe, než jindy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]