Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kterým sirupem co sladit?

Od: bauerlukin® odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, chci od blízké doby sladit hodně sirupama, k uli tomu, že ten průmyslově zpracováváný cukr je zdraví škodlivý. Poradíte mi, který sirup je na co vhodný? Mam na mysli třeba různé kaše jako jahlovou nebo ovesnou, nakypy, nějaké dorty, atd.? Díky

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Jaké sirupy máte na mysli? Můžete dát pár příkladů?

Myslíte něco ve smyslu sirupu agáve, datlový, špaldový? Na každém z těch sirupů na etiketě najdete doporučení nač jsou nejlepší, aby jejich chut vynikla a nebyla protivná.

Špaldový sirup se chutí i konzistencí hodně přibližuje medu. Je vhodný na pečení i dochucení. Jeho plná chut vynikne při přelití kaší a dezertů.

Datlový sirup je tmavý, poměrně hustý a voňavý. Má výraznou chut a pro doslazení teplých i studených pokrmů ho stačí malé množství. Polejte jím krupicovou kaši a děti budou nadšené.

Sirup agáve je vhodný do těsta, cukrovinek, nápojů, kaší, marmelád, do čaje či kávy.

Nepřikládal bych jim žádnou magickou moc, v podstatě to je fuktóza nebo naštěpený škrob, nejlepší je snížit příjem cukru než se ho snažit zdravě nahradit. A nějaký cukr (obyčejný) přijmout můžete. Sirupy vás budou stát balík a žádný velký benefit nezískáte. Raději cukr prostě vynechejte.

 

nov

3x

Slaďte MEDEM.

 

pb®

2x

Ovesnou kaši snídám několikrát do týdne. Posypu si ji nastrouhanou hořkou čokoládou (asi 4 kostičky, s mléčnou to není ono) a nakrájím k tomu banán, ničím dalším už nepřislazuji.

Ono at je to jakékoliv sladidlo, i ten med, vždy to není úplně ok a je dobré sladit co nejméně. Tedy nesmíte si myslet, že když si na palačinky na místo cukru se skořicí naplácáte javorový sirup, uděláte z toho něco super zdravého. Neuděláte.

Můžu potvrdit. Dřív jsem sladil, co šlo a fakt hodně. Poslední rok dva nemám problém cukr vynechat a kaše (mám jednou nebo dvakrát v týdnu) mi vůbec nevadí neslazené a ani nemám potřebuje si je ochutit. Ale zalévám je mlékem, takže chutnají mléčně.

 

motak

1x
jak je prumyslove zpracovany cukr zdravi skodlivy?
Ty sirupy co si budete kupovat myslite ze nejsou prumyslove zpracovavane? Ze vam to nejaka hodna babicka bude plnit na chaloupce do lahvicky?

 


1x

Dobrý den. Například sirupem z Agáve lze osladit cokoliv – těsto, marmelády, kaše, kafe či čaj. Javorový sirup lze využít taktéž v teplé i studené kuchyni, je dobrý do jogurtu, na palačinky atd. Stejně tak i sirup rýžový.

Já jsem zvyklá používat březový cukr. Vyzkoušejte ho, je to přírodní sladidlo. I když dražší, ale to jsou sirupy též.

 


1x
Víte co je sirup? Koncentrovaná sacharóza a jako stabilizátor éčka.
floro*

Vykládáte nesmysly. Žádná Ečka v alternativních sirupech nejsou. Leda v těch nejlevnějších a i tam pochybuji.

no, jenže vy myslíte sirupy na štávu. Těch možností označení sirup je prostě víc než znáte.

Tak potom je pasterizovaný, nějak se prostě stabilizovat musí, aby vydržel dlouho. Je to ale úplně jedno, je to prostě stejný cukr se stejnými účinky na organismus. Takže je úplně jedno, jestli sladíte cukrem, sirupem, medem nebo jinými sladidly.
floro*

Nemusí. Je-li cukr tak koncentrovaný jako je to v tomto případě, stabilizovaný nijak být nemusí,protože se vlastně stabiluzuje sám procentuálním obsahem cukru.

Zase mluvíte nesmysly, protože rafinovaný cukr a přirozeně vzniklý cukr (v medu, ovoci atd) má úplně jiné účinky na tělo.

Tak mi teda řekněte, jaké má cukr účinky v jakýchkoliv formách, rád se nechám přiučit Že by jako ovocný výtažek nebo sušené ovoce nereagovalo s inzulinem? To jste četl kde?

 

liska5

1x

Já kupuji datlový je zdravý, jelikož má minerály. Stejně tak čekankový, ten i malým dětem. A nebo med.

 


0x

Do ovesných vloček si dávám datlový, přidala sjem ho i do bábovky. Je výborný.

 

lipanek

0x

Doporučuji melasu. Na kaše stačí trošku.

liska5

Melasa má pendrekovou pachut. Voní trochu asfaltově. Ale má hodně minerálů, nejvíc železa.

 


0x

A jak si představujete škodlivost toho cukru?

 

liska5

U rafinovaného cukru jsou to prázdné kalorie, které akorát zatěžují organismus. To se pozná, když ho dlouhodobě vynecháte. Před rokem 1800 byl takový cukr u nás neznámý.

motak
a kdyz bych ten zly rafinovany cukr nahradil ve stejnem mnozstvi medem, tak taky neco poznam?

A co je to ta prázdná kalorie?

 


0x
Přihlaste se na Facebook do skupiny a seženete si GBP nebo Tibi krystalky a můžete si dělat ovocné limonády nebo zázvorové. Ano je tam cukr, ale ten pouze slouží jako potrava pro ty krystalky, který následně zkvasí, takže tam buďto žádný nebo minimum zůstane, záleží jen na vaší chuti. Po uzavření do lahve vznikne šumivý nápoj. GBP jsou na zázvorové limo/pivo nealko, Tibi na vodní ovocné kefíry. Máte v tom i určitý prospěšný druh laktobacilů. Návod tam nejdete nebo klidně pošlu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]