Nejste přihlášen/a.
Na internetu jsem zatím nic neobjevila, tak zkouším najít radu zde. Hledám recept na vdolky, buchty z žitné vejražky. Kdysi se píkávaly. Nevěděla by některá prababička?
Z čistě žitné mouky buchyt doma neuděláte. Babička jistě mouku také míchala s jinou.
Že vám nevykynuly buchyt z žitné mouky není nedostatkem tekutiny. Žitná mouka je hutná a velmi málo kyne. Lépe kyne s kváskem v těstě na chleba, i když i tam se míchá 50:50.
Děkuji za komentář, to bylo rychlé.
Z žitné peču několik let chleba kvasový celožitný a dalamánky s kvasnicemi. Jen používám formy a formičky, těsto se rozjíždí. Perník už jiný neděláme klidně z chlebovky. Vejražku mám poslední 3-4 měsíce, z ní ty lívance, lité koláče, bublaniny, vánočka do formy a podobně jsou skoro od pšeničné k nerozeznání. Vejražkový chleba jsem nezkoušela. Takže ano vykyne ochotně, jen je opravdu jiný poměr vody a mouky. A jen tak pro zajímavost, na Vánoce jsem vejražku použila na cukroví a sušenky, tam jsem neměnila receptury, těsta jsem dělala tradiční i vykrajovat šlo. O buchtách z vejražky jsem četla ve starých knížkách, takže by to jít mělo. Ale také jsem narazila na to, že někde se píše o vejražce ječné. Moje tchýňka skoro 90 pekla jen chleba kvasový, ostatní pečivo z pšenice. Doma nás k tomu nutí zdraví, pšenici půlka rodiny toleruje jen občas. O klasických buchtách si zatím necháváme zdát.
Můžete mi přeložit vaše slova?
- perník děláte z chlebovky. Co je u vás chlebovka ? Předpokládám, že mouka na pečení chleba. Snad ne ta kupovaná směs?
- co je to vejražka ? Předpokldám, že žitná mouka, ale proč jí nazývate vejražkou?
chlebovka = žitná chlebová
vejražka = bílá žitná mouka, najemno umletá
mouky jsou ze mlýna ve Střížově
Recept na rychlý perník I
500 g celozrnné žitné mouky
500 ml mléka
250 g rostlinného tuku
250 g cukru
1 kypřící prášek do perníku
1 vejce, sekané ořechy
2 polévkové lžíce medu
V teplém mléce rozpustíme tuk a med a po zchladnutí vmícháme vejce. Smícháme mouku, cukr a kypřící prášek a mlékem s přísadami zaděláme těsto. V tukem vymazaném a moukou vysypaném pekáči pečeme perník v předehřáté troubě při teplotě 150 °C asi 45 minut.
Perník II
400 g mouky
250 g cukru
250 ml mléka
1 vejce
100 ml oleje
plnou lžíci kakaa
kypřící prášek do perníku
Vyšleháme ručním šlehačem 3 minuty. Těsto vylijeme na předem vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut při teplotě 180°C.
Pokud nemáte/nemůžete mléko nebo vejce nebo obojí, dá se perník upéct i bez toho.
Používám spíš ten druhý recept.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.