Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Buchty a vdolky z vejražkové mouky

Od: trixl* odpovědí: 10 změna:

Na internetu jsem zatím nic neobjevila, tak zkouším najít radu zde. Hledám recept na vdolky, buchty z žitné vejražky. Kdysi se píkávaly. Nevěděla by některá prababička?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

trixl*

Ještě doplňuji, že mi jde hlavně o to kolik mám dát tekutin. Podle receptu z pšeničné mouky mi těsto nevykynulo.

 

id

0x

Z čistě žitné mouky buchyt doma neuděláte. Babička jistě mouku také míchala s jinou.

Že vám nevykynuly buchyt z žitné mouky není nedostatkem tekutiny. Žitná mouka je hutná a velmi málo kyne. Lépe kyne s kváskem v těstě na chleba, i když i tam se míchá 50:50.

trixl*

Děkuji za komentář, to bylo rychlé.

Z žitné peču několik let chleba kvasový celožitný a dalamánky s kvasnicemi. Jen používám formy a formičky, těsto se rozjíždí. Perník už jiný neděláme klidně z chlebovky. Vejražku mám poslední 3-4 měsíce, z ní ty lívance, lité koláče, bublaniny, vánočka do formy a podobně jsou skoro od pšeničné k nerozeznání. Vejražkový chleba jsem nezkoušela. Takže ano vykyne ochotně, jen je opravdu jiný poměr vody a mouky. A jen tak pro zajímavost, na Vánoce jsem vejražku použila na cukroví a sušenky, tam jsem neměnila receptury, těsta jsem dělala tradiční i vykrajovat šlo. O buchtách z vejražky jsem četla ve starých knížkách, takže by to jít mělo. Ale také jsem narazila na to, že někde se píše o vejražce ječné. Moje tchýňka skoro 90 pekla jen chleba kvasový, ostatní pečivo z pšenice. Doma nás k tomu nutí zdraví, pšenici půlka rodiny toleruje jen občas. O klasických buchtách si zatím necháváme zdát.

id

Můžete mi přeložit vaše slova?

- perník děláte z chlebovky. Co je u vás chlebovka ? Předpokládám, že mouka na pečení chleba. Snad ne ta kupovaná směs?

- co je to vejražka ? Předpokldám, že žitná mouka, ale proč jí nazývate vejražkou?

trixl*

chlebovka = žitná chlebová

vejražka = bílá žitná mouka, najemno umletá

mouky jsou ze mlýna ve Střížově

id

Děkuji za vysvětlení. Ze Střížova u nás žádný obchodník v okolí mouku neodebírá, proto to neznám.

@trixl*
Můžete prosím dát recept na perník z žitné chlebové mouky?
K dotazu:
Možná by to chtělo těsto více hníst, aby se z něj dostalo vice lepku, mouku několikrát prosít-provzdušnit. Nechat kynout na teplejším místě
trixl*

Recept na rychlý perník I

500 g celozrnné žitné mouky

500 ml mléka

250 g rostlinného tuku

250 g cukru

1 kypřící prášek do perníku

1 vejce, sekané ořechy

2 polévkové lžíce medu

V teplém mléce rozpustíme tuk a med a po zchladnutí vmícháme vejce. Smícháme mouku, cukr a kypřící prášek a mlékem s přísadami zaděláme těsto. V tukem vymazaném a moukou vysypaném pekáči pečeme perník v předehřáté troubě při teplotě 150 °C asi 45 minut.

Perník II

400 g mouky

250 g cukru

250 ml mléka

1 vejce

100 ml oleje

plnou lžíci kakaa

kypřící prášek do perníku

Vyšleháme ručním šlehačem 3 minuty. Těsto vylijeme na předem vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut při teplotě 180°C.

Pokud nemáte/nemůžete mléko nebo vejce nebo obojí, dá se perník upéct i bez toho.

Používám spíš ten druhý recept.

 

rezi*

0x

Dobrý den,

moc prosím o recept na vánočku z mouky vejražky .

Píšete: "Vejražku mám poslední 3-4 měsíce, z ní ty lívance, lité koláče, bublaniny, vánočka do formy a podobně jsou skoro od pšeničné k nerozeznání."

Děkuji!

 

milosmikule

0x
Vejrazka a ovesná mouka ,jinak zadelam jako na obyc.kynute těsto, 20 g droždí a cca 500 g mouky. Včera jsem vytvořil cca 9 ks bochanku.Vnucka si chvalila i všichni ostatní

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]