Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
loučím se se svým kombinovaným strojkem na maso, výrobce Mechanika Praha, vyroben 21. 12. 1981. Po celou dobu dobře sloužil. Byl kovový. Nyní už mele špatně, trhaně, potraviny neprocházejí, ale vrací se mi zpátky. Chtěla bych si koupit nový, tenhle má už nárok po 40 letech služby na odpočinek.
Ráda bych ruční mlýnek, vařím většinou pro 2 lidi a elektrický na to málo nechci. Hledala jsem na netu. Našla jsem jen takovou plastovou hračku z Tescomy, nebo ty těžké, litinové odlévané mašinky. Tu jsem si před časem koupila, made in China a zase jsem ji vrátila. Strojek vůbec nemlel, i ty nože měl odlévané z litiny, zaoblené, žádné ostří, žádná ocel. Tak nebylo čím maso řezat.
Nevíte, zda bych ještě koupila něco podobného tomuto na fotografii? U toho starého mi zůstal celá desetiletí záruční list a návod k použití s fotografiemi. Byl to dobrý výrobek, nevím, zda dneska seženu něco podobného. A Mechanika Praha také už určitě není.
Jaký máte Vy, jak se Vám s ním pracuje? Doporučili byste mi nějaký? Děkuji - Jaga.
Díky za nakopnutí. To jsem si nemyslela, že tento podnik dosud existuje. Co jsem znala různých výrobců kdečeho - a dnes není takřka žádný. Zkusím tam napsat. Jaga.
Porkert - léty osvědčená kvalita, žádná levná náhražka. Vyrábějí se různé velikosti. Pro domácnost Porkert č. 8. Je sice značně dražší, nebo spíš jsou náhražky znatelně levnější, ale, Porkert měly už naše maminky, babičky a prababičky a většina těchto a podobných mlýnků slouží dodnes stejně jako po pořízení. S původními díly, i když i náhradní díly jsou stále k dispozici buď u prodejců nebo přímo u výrobce PORKERT.
Bingo.Mám asi třicet let (krátce po svatbě pořízený) funguje bezchybně. Máma má snad 60, 70 let skoro tentýž a doposud funguje bezchbně!
Nikdy už nebude nic tak kvalitní jako dřív...To se týka stroju,nářadí,nádobí,mlýnku atd atd.Nebo jednoduše prostě všeho.To co se tu píše že se to stále ještě vyrábí je sice pravda.Vypadá to uplně stejně ale kvalitativně je to uplně někde jinde.Ted když vezmeme konkrétně mlýnek na maso tak mám doma 2 staré poctivé "komunistické" Porke**ty a melou a melou roky jak z praku.Kolega si nedávno koupil Porke**t ted nový a vypadá uplně stejně ale už na omak je to kvalitativně uplně někde jinde a nevěřím že bude šlapat desítky let.Já bych to řešil a když něco podobného potřebuji tak se kouknu po inzerci,zástavárnách,bazarech atd...Ale chápu že to Vy nechcete a chcete novou věc ale věřte že si naběhnete,Hlavně se vyhněte načinčaným Tescom**m a podobným značkám s krásně zabaleným a super kvalitním zboží.Nevydrží to nic.Nikdy už nebude nic tak kvalitní jako dřív...
Jano, dík za radu, použité zboží mi nevadí, pokud je funkční. Podívám se na bazoš, třeba tam něco k mání bude. Raději starší, ale fuhgující, než krásný nový, ale k ničemu.
Myslíte, že mám shnánět velikost 5 nebo raději 8? Děkuji, Jaga.
Jsem pro klasiku mlýnek, Pokert. Přímo na značce bych netrval, ale designově stejný. Rovnou si můžete koupit více typů desek - různý počet děr = různá hrubost mletí. Máme asi 4 druhy. Pokud chci maso jen nasekat na hrubo zvolím desku se 4 dírami např.
Pokud váš mlýnek funguje jak má a jen se maso vrací bude potřebovat nechat nabrousit nůž a zbrousit i desku, aby hrany měla ostré. Po složení je nutné hodně utáhnout! To je opravdu důležité. Pokud se dostane maso mezi desku a ostří nože je konec, musí se mlýnek rozdělat, vyčistit a znovu.
Doma jsme měli takový mlýnek asi 20let a pořád slouží. Je jich více velikostí. Je dobré to omrknout na živo a vybrat správně velký, moc malý je na maso špatný a moc velký zbytečný obr.
Mám 15 let elektrický Zelmer a jen jednou jsem si do něj koupila nový řezací nůž, asi za stovku. Ten kovový a na ruční točení mám také, ale jednak mě bolí ruka a pak, stejně se musí umýt a to zrovna tak, jako ten elektrický. Žádný rozdíl v tom není, spíše to jde rychleji, myje se pouze to tělo. Já mám celokovový ruční a musím ho mýt samozřejmě celý a je těžký. Melu si maso sama a melu hodně. A nemohu si na tuto značku stěžovat. Ale jak říkám, je koupený už víc než před 15 lety. A mohu na něm také strouhat ořechny a zeleninu. Vše je za chvilku hotové a mytí je snadné. Mám tento kuchynske-mlynky.heureka./... ale koukám, že už se prodává bez toho příslušenství na strouhání zeleniny. Dříve to bylo za stejné peníze i s těmi nástavci na zeleninu.Ale tělo strojku vypadá stejně.
Zdravím. Dnes se už takovéto mlýnky nevyrábějí, a ten těžký litinový nechcete - oni ani ty nejsou, co to bývalo. Dnes se to řeší buď víceúčelovým robotem, nebo nějakým "čoprem" - ty jsou na malý objem potravin a mají i příznivou cenu. Já mám čopr na tvrdé potraviny - ořechy, sýry, kořenová zelenina... a jsem už cca 7 let spokojená. Zkuste zadat do vyhledávače:chopper na maso a posuďte sama. Ida
Lipánku, recenze jsem četla. Je to jako se vším. Od naprosté spokojenosti až po úplné zatracení.
Lidem dělá problémy to přisátí k desce - nedrží. Ten můj starý měl obě možnosti. Nový jsem ho přicucla a držel bezvadně. Když byl starší, už to tolik nedrželo a tak jsem používala ten kovový úchyt se šroubováním.
Nevím, ale ta Tescoma mi opravdu připadá jako hračička. Ale zkusím se na něj v obchodě zaměřit a uvidím. Jaga.
Čas od času nakouknu do bazaru, líbí se mi některé věci. Kouknu, nenakupuji. Ale nad mlýnkem na maso a mlýnkem na mák, jsem zauvažovala. Oba byly takové, jaké měla moje babička. Mamka už měla robot se vším všudy. Nechat nabrousit nože a šajbu, by neměl být problém.
To je divné slovo, šajba, ale nevím, jak se to správně řekne česky. Víš však, co myslím, že?
Jojo, to je ono. Když se dává brousit nůž, musí se upravit i "šajba".
To kolečko s dírkama? Někde jsem četla "Řezná deska". Ale nikdo, koho znám, tomu tak neříká.
Dneska jsem v Elektru viděla tři elektrické. Od 1500,- do 2000,-. Dva z toho měly výměnné nástavce na krouhání,strouhání, dokonce špici na plnění klobásek. To asi do rodiny, kde se vaří pro více osob. Mně dneska stačí, když si vyberu maso a požádám o semletí.
Jen mám trochu obavy, že už v tom strojku něco mají, že se to semele k tomu mému vybranému. Jednou jsem tu obavu vyslovila a prodavačka mi řekla, že to tak není... Logicky tam může být zbytek, ale nechtělo se mi diskutovat.
Také jsem nad tím přemýšlela a dospěla k názoru, že i kdyby tam zbylo několik deka něčeho, tak to zase bude jenom to maso a už nad tím nedumám.
Je to jak píšete také si nechávám pokud chci mleté rovnou semlýt u řezníka.Chodím jen k jednomu řezníkovi.Mele tam dost a dost.Takže určitě tam vždy trochu nepatrně zustane to se přimíchá k tomu mému a nový zákazník dostane zase trochu z mého...Jinak to ani nejde a je to logické.Večer se samozřejmě vše meje a odloží na ráno.
V cizím řeznictví kde chodí málo lidí a melou tam ojediněle nebo málo bych mleté nekoupil.
Děvčata, maso si také nechám semlít u dobrého řezníka. S tím si hlavu nelámu.
Ale potřebuji občas pomlít takové drobné věci: třeba játra na knedlíčky do polévky, uvařené kapustové listy na kapustové karbanátky, kus uzeného do plněných knedlíků nebo zbytek pečeného masa na hašé. Na to mi připadá el. strojek celkem zbytečný. A ty současné ruční, to jsou hračky.
Prohlížím bazary, najdou se občas strojky, buď č. 5 nebo č. 8. Ale mně by zajímalo, jestli dobře melou. Aby to nebylo jako v jednom filmu" "Chodí to dobře, ale neseje to!" Jaga.
Vkládala jsem naději do té Mechaniky Praha. Ale nemají a nedělají.
Kruciš, to je přesně on. Taky jsem měla v této zelené barvě. To mě tedy mrzí. Brala bych ho hned. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.