Nejste přihlášen/a.
Brambory vařím oloupané, po slití ihned horké rozštouchám, přileju ohřáté mléko s rozpuštěným máslem, promýchám a je hotovo
Tak... jen máslo se nemusí rozpouštět, stačí do horkých brambor vhodit kousek másla, rozpustí se samo. Mléko samozřejmě vlažné, dobré mléko. Rozštouchat normálně štouchadlem na bramborovou kaši, žádné mixování.
Někomu na bramborách vadí kmín, někdo ho má rád a tak vaší brambory i s kmínem a nechá ho v kaši, ale mnohá děcka prskají, že v nich něco je.
Zdravím.
Vaše verze je zajímavá...
Já oloupu brambory, nakrájím je na menší kostičky a uvařím společně se solí.
Když jsou uvařené, nejprve je rozštouchám ručně a posléze mixérem, společně s horkým mlékem dohladka ušlehám.Přidám ještě kousek másla.
Kaše je hebká a opravdu výborná.Konzistence?
Tak akorát, ani řídká, ani tuhá
Tak hlavně si neplést šlehání a mixování. Použijete-li ponorný mixér, stane se z kaše hlaďounké lepidlo. Jednou jsem to zkusila a už nikdy víc. Táhlo se to nepříjemně a nebylo to k jídlu.
Do oloupaných nakrájených osolených uvařených brambor přileju horké mléko a hodím kousek másla. Používám šlehač s metlami. Kmín při vaření brambor na kaši nedávám, v kaši bych kmín nesnesla. Kaši dochutím špetkou muškátového květu. Osmažená cibulka taky není špatná.
Já sice ne ale moje dělá dva druhy- uvařené beze slupky v osolené vodě,méko + máslo rozštouchá a ponorným do jemna,druhý způsob totéž ale jen rozštouchá do jemna -je to napůl cesty mezi štouchanými nramborami a kaší.
Taky jsem slyšel že do kaše přidávají krupičku-žel nwn jak jestli uvařenou nebo ne.
Ale je to jedno jak hlavně že nám chutná!
Máte zvláštní recept, nikdy jsem se s takovým nesetkala. Brambory ve slupce vařím jen do salátu, nebo do těsta na bramborové knedlíky.
Brambory na kaši oloupu, vařím ve vodě doměkka. Přidávám sůl, celý kmín a snítku sušeného libečku. Brambory pak mají lepší chut. Po uvaření scedit, tyč. mixérem rozšlehat, trochu vřelého mléka, kousek másla, dosolit dle chuti.
Cibuli do kaše nepřidávám. Jen do štouchaných brambor. A ne jen spařenou, ale do zlatova osmaženou, nejlépe na sádle. Přidám i nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, vše opeču, přidám do rozštouchaných brambor. Kousek másla. Chutná je nakrájená nat z natové cibulky. O spařené cibuli jsem neslyšela. Ta osmažená dodá dobrou chut i vzhled. K jaru, až bude kvalita brambor horší, jsou brambory se smaženou cibulkou a slaninou nejlepším řešením. Jaga.
Diesel tady vzpomněl krupičku. Ano, to je potom nastavovaná bramborová kaše. Oloupané brambory uvařit. Udělat si řidší krupicovou kaši, osolit ji. Smíchat s uvařenými brymborami, rozšlehat dohladka, dochutit. Do nastavované kaše se přidává prolisovaný česnek.
Nastavovanou kaši dělám z krupek - lámanky.
Ty nejdříve uvařím zvlášt a teprve potom smíchám s klasickou, bramborovou kaší. Ochucuji česnekem, pepřem a majoránkou, nahoru se polévá osmaženou cibulkou, může se přidat opečená anglická, příloha zelí, nebo zelný salát.
Ze zadání jsem o takové kaši z brambor, vařených ve slupce, opravdu nikdy neslyšela.
Někdo řekne z prášku fuj ale mám ji vyzkoušenou na dovolené a je k nerozeznání a výborná. Navíc snadé a zvládne to i 10letá vnučka sama.
me chutna vic maggi ve zlute krabicce, nejvic se blizi dobre kasi, ten knor ma trochu pachut (kazda ma, maggi taky) ..ale kdyz to pak clovek vidi, kdyz nedojedeny kus uschne v kastrolu, tak si da priste radeji normalni kasi. Ale pamatuju ze par let zpet, byly dlouho nejake hnusne brambory vsude, ze sacek byla sazka na jistotu
brambory umyslne pouzivam salatove, okroukat, nactvrtit, v osolene vode uvarit, sleju, dam kus masla a zaleju studenou 30% smetanou, rozmiksuju metlama, cim vic smetany tim je jemnejsi, je to huste (jak tu pisou lepidlo) obcas hrudka (hold salatovky) ale takhle presne mam kasi rada, zadny ridky cosi :D
udelat to z brambor naloupacku nekdy vyzkousim, to by mohlo byt jeste hustsi :D dik za tip
To vase vypada spis jako ovesna kase Nejlepsi je varny typ C, ale i B je ok. Salatovy A je pro me na kasi nevhodny a nechutna mi to. Kasi udelanou mixerem moc nemusim, nechci rict hnu.. jinak brambory uvarim oskrabane.
Na kasi je nejlepsi stouchadlo, ktere je udelane z plechu s dirama, tim dratenym se dobra kase neda udelat (ma kousky). Vodu sliju vsechnu a necham odpocinout chvilku, pak brambory nasucho trochu nadrtim a v prubehu pridam pasek masla, nemackam jen nahoru dolu, ale i k sobe jak maltu. Az vidim, ze uz je kremova a nejsou zadne kousky, tak pridavam trochu horkeho mlika a vareckou rozmicham do konzistence, kterou mam rad. V prubehu dosoluju, a nakonec klidne rozmichat hrst pazitky kdyz je, a nebo osmazenou cibulku, ale tu mam radeji az nahazenou na kasi.
Na kaši samozřejmě brambory oloupat, nakrájet a vařit a dál dle postupu několikrát uvedeného jinými rádci. Za další, do kaše se žádná cibulka smažená, ani spařená nedává. Kaše má být hladké konzistence. Bez žmolků, bez kousků brambor a bez cibule. Pro jinou chut se někdy může přidat troška rozetřeného česneku, můžete přidat špetku kari koření, nebo čistou kukurmu na žlutou barvu a také je zdravá. Vy jste smíchal tři jídla v jedno. Vařené brambory se používají do salátů a tak dál, cibulka smažená do štouchaných brambor. A Vám z toho vyšla bramborová kaše. A ta "kaše" Vám nešla rozmixovat proto, že jste ji dělal ze studených brambor. Brambory musí být horké a oloupané, máslo a teplé mléko. já ani nemixuji, je to zbytečné, stačí rozštouchat a pak použít metly na šlehání. Pak je kaše nadýchanější. Ale před dávnými časy, kdy hospodyňky neměly všechny ty vymoženosti, které máme dnes, dokázaly udělat hladkou dobrou kaši ručně. To co máte na obrázku vábně nevypadá, ale chutnalo Vám a to je důležité. Přesto zkuste příště kaši podle zdejších rad a porovnejte chutě.
Nemám ráda šmrdolce, které máte v kaši. Tohle děla špatný výběr brambor. Na salát se mají použít pevnější brambory, aby se kostičky z nich, nerozpadaly a salát se netvářil jako kaše nebo pomazánka. Pak jsou brambory přílohové, ty jsou méně pevné, ty jsou na štouchané ideální a nakonec brambory určené na kaši. Měly by se rozpadat při prvním zavrttění metly. Postup je stejný nebo velice podobný a vlastně na něm až tak nezáleží. Jen je potřeba mít ty správé brambory, máslo a mléko. Všechno horké. Brambory se musí uvařit oškrábané, pak se snadněji použijí horké a také se snadněji rozpadají.
Na obrázku máte šlehač a píšete rozmixuji. Razantním rozmixováním roztříštíte i ta škrobová zrna, kaše se pak stane vazkou, jako lepidlo. Když jsou dobře uvařené oškrabané brambory /typ B/, dá se kaše vyšlehat do hladka i ručně. Já nesleju všechnu vodu, část v tom zůstane, at se "nenaléváme" tolik mlékem. A i tu slitou vodu z brambor přidám do zeleninové polévky, kterou dělám s obměnami hodně často. Mléko přidávám do kaše horké a másla malinko. Cibulku maximálně smaženou při podávání, jinak ne.
Brambory oloupu , omyju a rozkrájím na čtvrtky a uvařím v osolené vodě do měkka. Scedím, rozmačkám a přidám teplé mléko A do hladka rozmixuji ke konci přidám máslo, aby byla pěkně jemná. Nemáme rádi hutnou a s jakýmikoliv kousky.Je třeba mít správné brambory . pokud nejsou je leší kaši nedělat nepochutnala bych si.Uvařím brambory jako přílohu místo kaše.
Kaše na fotce by mě odradila brrr
Oloupané a na kostky nakrájené brambory vařím ve vodě, osolím, vody málo a tak po uvaření sleju trošku nebo nic, přidám máslo a horké mléko, vyšlehám šlehačem do hladka, přidám mletý kmín. Opražím slaninu (špek) a do zlatova cibulku, dává si kdo chce až na talíř na kaši. Když vím, že nejí vnučky zamíchám do kaše rovnou. Omlouvám se ale ty vaše hrudky by mi nikdo nejedl. NIKDY nepoužít ponorák, to by bylo lepidlo a ne kaše. Je mi jedno jaké mám brambory, zatím to šlo ze všech. L.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.