Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
studuju, jak na jíšku, a často se píše, že u polévky se má přidat jíška až na konec. To mi nejde na rozum, když se má jíška zároveň aspoň 15 minut vařit. Myslel jsem, že udělám jíšku, přidám vodu, zeleninu, nechám to vařit tak 20 minut a bude, ale takových receptů moc nenacházím, většinou (v receptech na jíšku) píšou "poté přidejte do polévky"... Ale s těmi dalšími minutami bych měl, myslím, po zelenině. Jak se to tedy v praxi dělá?
Jíška je už "hotová", není syrová. Není třeba ji dlouho vařit.
Do polévky ji dávám ke konci - studená jíška se rozmíchá v horké vodě (do hrníčku dám jíšku a na to horkou vodu, dávám přímo tu polévku, kolik - to podle množství, kdyžtak doředit). Když dělám jíšku "teď", tak do hotové naopak "cmrndnu" vodu studenou, rozmíchám a naleju do polévky a zamíchám.
Stačí přejít varem.
Jedna velice dulezita zasada a to že do varici polevky se musi davat jiska studena a obracene horka jiiska se musi zalit studenou vodou jina se tvoři hrudky ktery jsou dost odporný
Také jsem kdysi dávno koupila tu jíšku v krabici, ale mně také nechutnala. Sice to polévku zahustí a účel to teoreticky splní, ale ta chut je prostě jiná a jaksi nedobrá. No a pak jsem si přečetla složení a vrátila se k máslu, mouce a pánvi . Také si ji někdy udělám do zásoby a pak zamrazím. Pak když potřebuji, kousek si odloupnu a šup do polévky, nebo nějaké omajdy. A zmrazená se krásně rozvaří za chvilku a žádné hrudky nejsou. A rovněž přidávám až ke konci vaření. Asi zvyk. Tak jsem se to kdysi dávno naučila.
Přidám jíšku z másla a mouky až na konec a na malém plameni, za občasného zamíchání, povařím cca 10 minut. Klidně to můžete udělat jak jste zamýšlel ale musíte promíchávat stále aby se nepřipálila. Jíšku udělám a zaleji vodou, rozmíchám pečlivě a pak leju do polévky, omáčky. Hrudky žádné nemám.
Většinou se jíškou opravdu začíná a je to nejsnazší. Na oleji (másle) opražit mouku a zalít studenou nebo vlažnou vodou (mlékem). Ale taky existuje jíška, která se dá koupit hotová a je sypká.
Ta se používá obráceně, do horké tekutiny se přimíchá. Zahuštuje se nakonec. Co by udělala klasická jíška... podle mě by udělala hrudky... s touto nemám zkušenost.
Celý život jsem dělala jíšku/zásmažku, nejraději na špeku. I na dovolenou, do šroubovací sklenice. Přídávám ji koncem varu. Ale teď jsem se hecla a koupila hotovou. A lituji, že jsem to neudělala dříve.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.