Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chyba při pečení, ale kde?!

Od: bejbi odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poradit v rámci pečení buchet. Dneska jsem pekla bublaninu a opět se mi nepovedla. Nerozumím tomu, kde dělám chybu, nebot mám 2 domáctnosti a v druhé problém nemám nikdy.

Pekla jsem hrnkovou bublaninu, dle návodu, jediné, co jsem nepřidala je kypřící prášek. Výsledek je sražená buchta. Ovšem i když tam dám kypř.prášek, výsledek je stejný. A dneska jsem navíc místo trouby zkusila remosku.

V každé domáctnosti je jiná trouba - plynová (dnešní) a elektrická.

Díky za tipy a rady

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

eulalie*

1x

Dobrý den, když nedáte kypřicí prášek, tak buchta nejspíš nadýchaná nebude.


doplněno 07.08.19 13:59:

Ještě mě napadlo, že problém může být v tom, že je buchta nedopečená. Jak dlouho jste ji pekla a na jakou teplotu?

bejbi

To je pravda, ale i když jsem prášek měla, vznikla sraženina.

 

bulik*

1x

Kypřící prášek vždy nejprve smíchat s PROSÁTOU moukou, našlehat žloutky s cukrem, vše smíchat s mlékem a olejem a lehce vmíchat sníh z bílků. Tutovka ! Už jsem to viděl párkrát dělat

bejbi

Super, zkusím!

liska5

To může být i těmi pouze vmíchanými vejci. Bílek, jako sníh, to zvedne. A pak už vmíchat jen lehce, a´t ho nesrazíte

 


1x

Dám svůj postup. ano? Odměřím mouku, smíchám s práškem do pečiva. Odměřím olej, našlehám bílky do sněhu, žloutky s cukry do pěny a pomalu, za stálého šlehání přilévám odměřený olej. Udělám hustou, sladkou majonézu, do které vmíchám, šlehač na nejpomalejší rychlist, střídavě na 2x odměřené mléko a mouku. A naliji do formy nebo na plech. Rozehřátá trouba na 150°C. Špejlíčkou vyzkouším po 20ti minutách, jestli už je, špajlička jestli nelepká těstem.

bejbi

Děkuji, vyzkouším a dám vědět, jak jsem uspěla!

Dělám to podobně, jenom se s tím tak nemažu.

Bílky s cukrem do pevného sněhu, po jednom zašlehávám žloutky, pak tenkým čůrkem olej. Pak zapnu metly na nejnižší rychlost a střídám mouku s mlékem po lžicích. Osvědčilo se mi místo 1/2 hrnku mouky přidat vanilkový pudinkový prášek - buchta je lehounká. Do posledního zbytku mouky zamíchám prášek do pečiva. Troubu na 150 - 175, podle toho, jestli peču na plechu nebo ve formě (vyšší výsledný kus) - musí se péci déle, aby se uvnitř propekl. Zkouším špejlí, až se začne odchlipovat od stěn formy.

bejbi

Zkusím, ale abych byla upřímná, mám postupy stejné a v jedné troubě mám výsledek - buchtu a v druhé - sraženinu. Takže to bude asi opravdu v troubě.

 


0x

Budeš to muset zkoušet, plyn i elektrika nepečou stejně.

bejbi

To já vím. Jen je mi divné, že se to v poslední době takto nevede a peču už léta ...

 

athenaise*

0x

Může to být i troubou. Zapněte na plný rejd. Nechte cca 10 minut. Otevřete a zkuste do prostoru strčit ruku. Opatrně. Je stejná pocitová teplota jako u té první, co se Vám buchty vedou?

bejbi

Děkuji, zkusím!

 

hm*

0x

No, péct NEkynutou buchtu bez prdopeče, tak bych ani nečekal, že nebude sražená. A neboucháš s ní třeba (prý se taky potom zdrcnou, i když nevím, jestli všechny).

bejbi

Nebouchám A jak píšu, i když přidám všechny ingredience, tak je sražená, ale pouze v této troubě.

 

 


0x

Možná pečete moc prudce? Pokud je bublaniny silná vrstva, je ideální teplota tak 160 °C (ne 180°C).

bejbi

Pekla jsem na mírnější teplotu podle návodu, tak nevím jestli trouba ale peče skutečně na danou teplotu.

 

kami*

0x
S novou elektrickou troubou, jsem se nejdříve seznámila. Nejlepší mi přišlo udělat světlé vánoční cukroví, ideálně tvar hvězdiček. Jsou-li stejně vysoké na rohách plechu, okamžitě víte, jestli trouba peče stejnoměrně a jestli musíte při pečení plech obracet, podle středů hvězdiček hned pochopíte ideální teplotu a upravíte recept, napoví vám to. Často těsta při pečení netolerují otevření dvířek příliš brzy a spadnou. Plyn vyhřeje prostor rychleji (tu jsme měli dříve), u elektrické jsem pak měla strach. Na netu píší, že některé el. trouby dokonce hřejí na jinou, než nastavenou teplotu, a u elektrické horkovzdušné je třeba i nutné si přepsat recepty o 20 stupňů dolů. Tak hlavně nekontrolovat moc brzy a raději snížit teplotu. Zkuste dopsat jak to v které dopadlo, že se vám srazilo těsto v plynové, se mi nezdá a remosku nevím. Věřím ale, že problém je v teplotě v průběhu pečení, pokud u jiné trouby se vám daří.

 


0x

My to doma voláme bublanina,možno u vás v Čechách je to iné. Tu je recept:

Odvážime 4 vajíčka a odvážime si kryštáľový cukor a polohrubú múku, čo važia vajíčka. V mixéri rozmiešame cukor s 5 vajíčkami,čiže pridáme ešte jedno vajíčko. Po vymiešaní za stáleho miešania priávame pomaly múku a kypriací prášok. Vylejeme na vymastený a pomúčený plech a poukladame na vrch niejaký kompót. Pečieme na 180-200 stupňoch.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]