Nejste přihlášen/a.
Ahoj, čím to je, že mě polévka často zkysne? Uvařím ji a večer dám do lednice a třetí den, někdy i druhý, je již méně či více nakyslá - někdy. Někdo říká po uvaření nedávat poklici, někdo říká, že se na polívce udělá škraloup při chladnutí, tím že to je. V čem je háček? Že chladne v teple? V zimních měsících nekysne. Dík za tipy. Ivana
Ivanko, když uvařím polévku, po obědě zbytek dám schladit do dřezu se studenou vodou, občas zamíchám, vyměním vodu, aby se rychle schladila a ukládám ji do lednice ihned, jakmile je studená. A když ji zbyde víc, druhý den ji neohřívám celou, ale dám ji do menšího hrnku ohřát a zbytek nechám v lednici. Je pravda, že nevařím z kupovaných zavářek. Když se mi nechtějí dělat nudle, rozmíchám vidličkou vajíčko, když vařím pro celou bandu tak dvě, ve větším hrnku s hladkou moukou. Na jedno vajíčko asi 1 lžíci s vrškem, (raději přidávat mouku postupně, at nemusíte ředit vodou) pěkně do hladka umíchat vidličkou a pomalu leju těstíčko ( hustší než na palačinky nebo těstíčko na obalování) do vroucí polévky - pomáhám si i tou vidličkou, aby to tam nešlo moc rychle a udělaly se pěkné nudličky. Vyzkoušejte a možná budete s touto zavářkou spokojená.
doplněno 02.07.09 19:12:Možná by to chtělo Ivanko také změřit teplotu v lednici, jestli správně chladí a nebo jestli ji nemáte špatně nastavenou. Já jsem měla občas problém se starou lednici a nejen s hotovým jídlem, ale i třeba s uzeninou.
Lidko,s tou polévkou to děláte přesně jako moje babička! A na té teplotě také asi něco bude, v rámci šetření jsme měli nastaveno 9 stupnů, změnili jsme to na 7 st.! Zavářku s hl. moukou také dělám. A někdy zase vejce + hrubá mouka. Je nás 5, polévky vždy kotel a škoda vylévat ji zkyslou.Dík za rady! Ivana
Je potřeba polívku do vychladnutí míchat a potom jí dát do lednice. Obyčejně v ní zkysnou nudle, prostě zavářka. Hlavní je, aby byla do vychladnutí v pohybu. Třeba při zabíjačce nezamícháte polívku a můžete jí vyhodit. Někdy stačí když polívku dáte byt jen mírně teplou do lednice a je po ní. Dejte ji v létě vychladnout někam kde je chladněji a potom do lednice. Pokud můžete, tak schovávejte čistý vývar a druhý den zbytek polívky zavařte.
Páni, teda takovu dobrou prdelačku jsem neměla už hodně dlouho. To jste mi kolego udělal chutě. :D Je fakt, že do prdelačky se nedávají kroupy hnedka, ale měla jsem je uvařené zvlášt a přidala jsem je - pěkně propláchnuté - až při ohřátí. A přesně jak píšete. Když si vařím vývar den předem, tak druhý z polévky musím sundat ztuhlý tuk (vnoučata nesnášejí na polévce oka) a zavařím.
Snídám každý den polévky a připravuji si je většinou tak na deset dnů - vždy dva druhy. Naléval jsem je dříve do patentních půllitovek, ale asi před rokem jsem přešel na 600ml kulaté nádoby LOCK LOCK. Nalévám polévky do nádob horké a po vychladnutí skladuji v lednici. Nikdy žádná neskysla. Tyto nádoby se vyrábějí v různých velikostech...
Tak tyto boxy neznám. Díky za tip, vypadá to velice zajímavě. I cena je slušná, litrovka okolo 70 Kč. To by se hodilo, když si vnuk bere do Brna na kolej od babičky polévku nebo jinou dobrotu. Tím, že to dáte do boxu horké a uzavřete to, tak se to vlastně jakoby zavaří, že? To určitě vyzkouším.
Nevšimla jste si, nestává se to, když používáte jednu vařečku? Není ve vařečce, třeba jen jedné, nějaká nedobrota? :D Nebo nechodí někdo při chladnutí ujídat? A na lžičce zanese kvasinky lžící z úst? Možná, že se ptám úplně blbě, ale nikdy se mi nestalo, že by polévka zkysla. Někdy ji nechám na plotně, někdy v dřezu, ale vždy přikrytou a nemíchám. Bez vařečky, lžíce nebo naběračky. Do ledničky vždy vychladlou.
Dobrý den,to je zajímavé,četla jsem Vaši diskusi,já vařím pořád polévky už roky a zatím mi zkysla jen jedna a to byla s drožďovými knedlíčky,jinak nikdy žádná.
Postupuji každý den stejně...Co se nesní ani odpoledne,šupnu do lednice a neřeším nic.Je možné,žwe mám takové štěstí?Polévky nezkysnou nikdy,pokud jich nenechám venku na plotně,kdy ráno již "buble"
Dávám je pravidelně nahoru do lednice,normálně zakryté poklicí.aby nebyla v lednici cítit.možná záleží,z čeho polévky kdo dělá,neměly by zkysnout...
Mě taky nikdy jakákoli polévka nezkysla. Po dovaření nechám na sporáku bez poklice vychladnout a dám do lednice. Vydrží 4 -5 dní(pokud není nebezpečně jedlá, to tak 2 dny ) Vše je pravděpodobně problémem kombinací přípravy, použitých surovin a uskladnění. Lednici mám nastavenu na 5° - měřených.
Je to rada od mé maminky - polévka nezkysne, když v ní během chladnutí nechám ponořenou naběračku (nebo třeba lžíci, to je jedno). A pak zchladlou dám samozřejmě do ledničky, klidně už bez té naběračky.Nevím proč to funguje , třeba by to vysvětlil nějaký fyzik nebo chemik, k jakým tam dochází procesům.
Když chemik,tak chemik.
Nejprve by bylo třeba se podívat,co v té polévce zkysne.A také o jakou jde polévku.Většinou půjde o klasický proces zkvašení,tedy přítomnost kvasinek.Pokud je polévka dobře tepelně zpracovaná,a včas přikrytá,kvasinky by se do ní neměly dostat.Po vychladnutí hned do lednice aspoň +3 st C.
Kvasinky zapracují jednak na cukrech a na škrobech.Pokud tedy zavářku dáme do základu těsně před jídlem,nemusíme nic schovávat.
Zelenina - zvláště koštáloviny mohou zkvasit i bez přístupu vzduchu mléčnými kvasinkami,kyselinou mléčnou zkysne zeleninová polévka.
Polévky s masem a houbami bych na dlouho určitě neukládal.Bakterie ji zakrátko nebezpečně znehodnotí.
JABRAKA
Přispívám svojí trochou teorie :
Během chládnutí bych doporučila občas promíchat. Někde jsem slyšela, že když to chládne nerovnoměrně a se šraloupem, tak se přesně uprostřed hrnce vytvoří teplé uzavřené prostředí, mikroklima, které mají bakterie rády. Může se pak taky stát, že v domění, že je polévka již studená, ji dáte do lednice, a je zle. Pokud vaříte v hrnci s tlustým dnem, které akumuluje teplo, je lepší chladit ve vodě a vodu třeba i dvakrát vyměnit. U normálních hrnců snad opravdu stačí chlazení vzduchem a občas zamíchat. Co nejdřív po dosažení pokojové teploty pak šoupnout do lednice. Teplota v lednici je taky důležitá, já mám rozmezí 6-8°C.
Myslím, že jste to správně vystihla. Mě zkysla prvně (a zatím naposledy) rybí polévka o loňských Vánocích. Vařím ji vždy den předem a na Štědrý den ohřívám. Minulý rok jsem jí vařila opravdu velký hrnec, protože jí máme všichni moc rádi a sešla se celá široká rodina. Po uvaření jsem ji nechala na sporáku vystydnout, ale je pravda, že jsem jí moc nemíchala. Pak jsem jí dala do lednice a všem jsem slibovala, jak si pochutnají, že se mi obzvláště povedla. Na Štědrý večer jsem jí ohřála a mále mě ranilo, když jsem musela celé dychtivě čekající rodince oznámit, že je mi moc líto, ale tentokrát budeme bez výborné polévky, protože zkysla. Bylo jí hodně , málo jsem jí míchala a celá nestačila vystydnout a tak se mi takhle odvděčila. Slyšela jsem, že se má nechávat dřevěná vařečka, ale nevím jestli to má nějaký vliv. A také to nebude zavářkou, protože já žádnou zavářku nedávala. Hodně úspěchů při vaření! J.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.