Nejste přihlášen/a.
Má někdo dlouhodobé zkušenosti a může poradit radou z praxe?
Při hledání informací na internetu se tyto dost často od sebe liší, někdy zásadně.
Zajímá mě, jak dlouho vydrží v mrazáku následující:
1) husa porcovaná ( ne vnitřnosti)
2) kuře porcované (ne vnitřnosti)
3) krůta porcovaná ( ne vnitřnosti)
4) čistý zeleninový vývar (bez nudlí, apod.)
5) čistý hovězí vývar (bez nudlí, apod.)
6) čistý kuřecí vývar (bez nudlí, apod.)
7) hovězí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
8) kuřecí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
9) hovězí guláš (bez mouky, samotný, bez příloh)
10) sádlo (husí) nevyškvařené
předem díky
@standa - Evidentě konktrétní odpověď na můj dotaz zde nedostanu.
Konkrétní odpověď byste dostal pravděpodobně v potravinářské laboratoři, která se těmito zkouškami zabývá a mohla by pracovat s konkrétními daty - od typu mrazáku přes ne/udržování konstatní teploty v něm až po způsob přípravy potravin před zmrazením, jejich balení, využití objemu mrazáku atd.
Odpovědi od rádců jsou sice pro vás nekonkrétní, leč z vlastních zkušeností a pro orientaci by vám měly bohatě postačovat.
Nejdříve napište, jakou teplotu máte trvale v mrazáku. Při -18°C ztrácí zelenina 40% vitámínů. Při -30°C neztratí téměř žádné. Maso při největším zmrazení vydrží max. 1 rok, stejně tak zelenina. I tak dochází ke změně chuti.
Takové uskladnění praktický význam. Spotřeba elektřiny, náklady na pořízení. Kdysi samovýrobci možná. Dnes ne. A při výpadku elektřiny na den můžete vše začít rozdávat, protože opětovné zamražení změní chut docela dost.
Takže zpět.
Omlouvám se, že jsem použil toto forum.
Evidentě konktrétní odpověď na můj dotaz zde nedostanu.
Více k tomuto Zde .
Stando, proč se hned čertíš? Za mě: zmíněné potraviny vydrží v dobře fungujícím mrazáku klidně třeba rok. To husí sádlo by mohlo žluknout, pravda. Nemrazila bych ho za syrova, vyškvařila, nechala v kastrůlku v lednici a používala, dokud by bylo co.
Ty vývary a masové polévky bych také nezamrazovala, nejlepší je zamrazit si kosti a polévku si uvařit vždycky čerstvou. Ta je nejlepší. Pokud ale zbyde, zamrazit se nechá. Snědla bych ji ale tak do měsíce, zvláště je-li s masem. Guláš zrovna tak. Čerstvý (trochu rozleželý) je nejlepší. Pokud zbyde, zamrazit a do měsíce sníst.
Mrazák je dobrý služebník, ale čerstvé jídlo je čerstvé jídlo. Uznávám ho na syrové maso, zeleninu a ovoce. Pokud něco uvařím, jen zřídka potom zamrazuji.
A na každý štítek si kromě názvu píšu i datum. Mám i sešit, kam si píšu a zase škrtám obsah mrazáku. Pokud potřebuji třeba dělat kuře a mám tam tři, vyberu pokaždé to s nejstarším datem. A je to v pohodě.
Doufám, že se za dobře míněné rady nebudeš čertit i na mě. Jaga.
Mrazák není všemocný.V některých mrazácích na vnitřní straně dveří jsou obrázky potravin + počet měsíců jak dlouho je tam max. uchovat. Protože mně tento dotaz taky zaujal,tak jsem do googlu napsala jen : potraviny v mrazáku a objeví se tam tolik zajímavých informací - čtení na celé odpoledne. např:
Jak dlouho je vhodné skladovat jídlo v mrazáku
Maso: 2 - 10 měsíců
tučné maso, jako je bůček nebo například kupované mleté maso, skladujte v mrazáku 2 měsíce, po delší době začíná tuk šednout
libové maso vydrží 8 - 10 měsíců
Bylinky: 12 měsíců
při delším zmrazování ztratí svou chut i aroma
Pečivo: 3 - 6 měsíců
vyndejte ho nejpozději tehdy, když se na něm začnou objevovat bílé skrvnky
Máslo: 6 měsíců
při delším skladování ztrácí svou typickou chut
Mořské ryby a plody: 12 měsíců
Sladkovodní ryby: 3 měsíce
po dlouhém pobytu v mrazáku se stávají blátem bez chuti
Tučné uzeniny: 1 měsíc
Libovější uzeniny: 2 měsíce
Vnitřnosti: 3 měsíce
Omáčky a pyré: 1 - 2 měsíce
Ovoce a zelenina: 8 - 12 měsíců
Houby: 12 měsíců
Zmrzliny: 12 měsíců
Zdroj: lidovky.cz/...
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.