Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Trvanlivost vybraných potravin v mrazáku

Od: standa* odpovědí: 21 změna:

Má někdo dlouhodobé zkušenosti a může poradit radou z praxe?
Při hledání informací na internetu se tyto dost často od sebe liší, někdy zásadně.
Zajímá mě, jak dlouho vydrží v mrazáku následující:
1) husa porcovaná ( ne vnitřnosti)
2) kuře porcované (ne vnitřnosti)
3) krůta porcovaná ( ne vnitřnosti)
4) čistý zeleninový vývar (bez nudlí, apod.)
5) čistý hovězí vývar (bez nudlí, apod.)
6) čistý kuřecí vývar (bez nudlí, apod.)
7) hovězí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
8) kuřecí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
9) hovězí guláš (bez mouky, samotný, bez příloh)
10) sádlo (husí) nevyškvařené
předem díky

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x
Domnívám se, že veškerý sortiment, který zde uvádíte, vydrží v mrazáku do té doby, než se sní
standa*

Aha... Takže třeba i 2 roky?

samozřejmě, třeba i houby mám až tři roky.

standa*

Já se ptám na houby?...

 


2x

@standa - Evidentě konktrétní odpověď na můj dotaz zde nedostanu.
Konkrétní odpověď byste dostal pravděpodobně v potravinářské laboratoři, která se těmito zkouškami zabývá a mohla by pracovat s konkrétními daty - od typu mrazáku přes ne/udržování konstatní teploty v něm až po způsob přípravy potravin před zmrazením, jejich balení, využití objemu mrazáku atd.

Odpovědi od rádců jsou sice pro vás nekonkrétní, leč z vlastních zkušeností a pro orientaci by vám měly bohatě postačovat.

 

mrazak

1x

Stando, klidně pojídejte do dalšího zabíjení drůbeže. Jen to chce dobře zabalit do sáčků a vakuovačkou vytáhnout vzduch a sáček zavařit. Pak není problém. Menší porce nebo vývary mám v těsnících krabičkách určených do mrazničky.

 

jenda2*

1x

Nejdříve napište, jakou teplotu máte trvale v mrazáku. Při -18°C ztrácí zelenina 40% vitámínů. Při -30°C neztratí téměř žádné. Maso při největším zmrazení vydrží max. 1 rok, stejně tak zelenina. I tak dochází ke změně chuti.

Takové uskladnění praktický význam. Spotřeba elektřiny, náklady na pořízení. Kdysi samovýrobci možná. Dnes ne. A při výpadku elektřiny na den můžete vše začít rozdávat, protože opětovné zamražení změní chut docela dost.

 

liska5

0x

On totiž je mražák a mražák. Někde jen schránka v ledně, která se pořád otvírá, jinde je to pulták s hlubokým mražením. Já se snažím instinktivně vše postupně do dvou maximálně do tří měsíců sníst. Popisuji si balíčky daty.

mrazak

To by musela být ledna, aby se do mrazící schránky vešlo to, co popisuje tazatel

standa*

Já snad někde píší, že to všechno chci dávat do mrazáku najednou?

 


0x

Asi takhle-po cca 100 letech polárníci nalezli skládku potravin kterou založil Amundsen-vše bylo jedlé. takže záleží mrazák a mrazákJe mrazák který dosáhne co já vím -5°c? nevím a pak jsou mrazáky s teplotami kolem -25°c,...takže asi záleží jak rychle a na jakou teplotu se zamrazí.

standa*

Klasika, těch cca -18.

Nevím ,ale náš dává -25 zkoušeno teploměrem .

 

standa*

0x

Takže zpět.

Omlouvám se, že jsem použil toto forum.

Evidentě konktrétní odpověď na můj dotaz zde nedostanu.

Více k tomuto Zde .

Nevím, cos čekal, ale všechny odpovědi, které jsi dostal, jsou konkrétní a vycházejí z praxe.

Co jsi chtěl říci tím odkazem, vůbec netuším. Ale začínám tušit, co jsi zač.

 


0x

Uvedené potraviny vydrží zmrazené po dobu životnosti mrazáku. Vzhledem k tomu, že každému píšeš, že na tohle ses neptal, tak na poživatelnost po rozmrazení ses neptal také.

 


0x

Stando, proč se hned čertíš? Za mě: zmíněné potraviny vydrží v dobře fungujícím mrazáku klidně třeba rok. To husí sádlo by mohlo žluknout, pravda. Nemrazila bych ho za syrova, vyškvařila, nechala v kastrůlku v lednici a používala, dokud by bylo co.

Ty vývary a masové polévky bych také nezamrazovala, nejlepší je zamrazit si kosti a polévku si uvařit vždycky čerstvou. Ta je nejlepší. Pokud ale zbyde, zamrazit se nechá. Snědla bych ji ale tak do měsíce, zvláště je-li s masem. Guláš zrovna tak. Čerstvý (trochu rozleželý) je nejlepší. Pokud zbyde, zamrazit a do měsíce sníst.

Mrazák je dobrý služebník, ale čerstvé jídlo je čerstvé jídlo. Uznávám ho na syrové maso, zeleninu a ovoce. Pokud něco uvařím, jen zřídka potom zamrazuji.

A na každý štítek si kromě názvu píšu i datum. Mám i sešit, kam si píšu a zase škrtám obsah mrazáku. Pokud potřebuji třeba dělat kuře a mám tam tři, vyberu pokaždé to s nejstarším datem. A je to v pohodě.

Doufám, že se za dobře míněné rady nebudeš čertit i na mě. Jaga.

 

bulik*

My mrazíme na mínus 18 i vánoční cukroví, např linecké, myslivecké knoflíky, ale i kávová zrna a pod. A vnuci když přijdou hned hlásí co by si dali. V záží manželka všechny zbytky cukroví vyndá na snězení, bude za chvíli čerstvé.

 


0x

Mrazák není všemocný.V některých mrazácích na vnitřní straně dveří jsou obrázky potravin + počet měsíců jak dlouho je tam max. uchovat. Protože mně tento dotaz taky zaujal,tak jsem do googlu napsala jen : potraviny v mrazáku a objeví se tam tolik zajímavých informací - čtení na celé odpoledne. např:

Jak dlouho je vhodné skladovat jídlo v mrazáku

Maso: 2 - 10 měsíců

tučné maso, jako je bůček nebo například kupované mleté maso, skladujte v mrazáku 2 měsíce, po delší době začíná tuk šednout

libové maso vydrží 8 - 10 měsíců

Bylinky: 12 měsíců

při delším zmrazování ztratí svou chut i aroma

Pečivo: 3 - 6 měsíců

vyndejte ho nejpozději tehdy, když se na něm začnou objevovat bílé skrvnky

Máslo: 6 měsíců

při delším skladování ztrácí svou typickou chut

Mořské ryby a plody: 12 měsíců

Sladkovodní ryby: 3 měsíce

po dlouhém pobytu v mrazáku se stávají blátem bez chuti

Tučné uzeniny: 1 měsíc

Libovější uzeniny: 2 měsíce

Vnitřnosti: 3 měsíce

Omáčky a pyré: 1 - 2 měsíce

Ovoce a zelenina: 8 - 12 měsíců

Houby: 12 měsíců

Zmrzliny: 12 měsíců

Zdroj: lidovky.cz/...

 


0x
Vleze sem nasranej, na každého útočí a ještě vyhrožuje že už se nevrátí Asi řeší vědecký problém, jestli polévka s nudlema a polévka s kousky masa vydrží v mrazu to samé a vy jste mu to doma se stopkama v ruce odmítli měřit.
doplněno 30.05.19 13:43: 1,2,3,Maso drůbeží - při dlouhém skladování žlukne tuk. Masu nic není ani po 2 letech.
4-8 to je pořád voda. Dávali jsme vývar z vaření jitrnic do tlačenkovych střev při zabijačkách na podzim a používali až do příštího léta když zbyl.
9) omáčky- když je to v mikroténu tak to dávám po 2-3 porcích a odebírám průběžně když doma nic není takže čas skladovatelnosti neřeším. Když se to dá do misek, nesmí maso vykukovat nad hladinu omáčky protože jinak zoxyduje rychleji než zbytek.
10)neškvařené husí sádlo? Proč by to někdo skladoval syrové? Škvaříme v domácí pekárně programem na marmeládu.

 

mrazak

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Upozornění od administrátora 27. 05. 2019 21:02:42
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]