Nejste přihlášen/a.
Už delší dobu sbírám odvahu k zakoupení ghí, to co jsem se snažila udělat sama, se nepovedlo. Je to opravdu tak výborná věc, co na tom děláte a od kjaké firmy to dopooručíte. Děkuji.
To se povede vždycky. Musíte tavit pomaloučku, dlouho. Nevařit! Nemíchat! Pak Vám tuk zůstane nahoře a voda, která by vadila při smažení, zůstane u dna. Když to částečně zchladne, seberete bílkovinný škraloup a slijete opatrně to žluté vrchní máslo do skleničky a máte ho na smažení v ledně i pár měsíců. To vodnaté vespod se hodí do vaření /polévka, dušená zelenina ap./. Já ho poprvé koupila kdysi ve zdravé výživě a vyšlo mi moc draho. Právě na to smažení, když v něm není voda a bílkovina, tak se nepřepaluje a řízek má máslovou chut.
Dřív se tomu říkalo "šmolc" a dělávalo se běžně v době, kdy čerstvé máslo bývalo nejlevnější, protože přepuštěné máslo se lépe skladovalo. Někdy se míchalo (hlavně na smažení) s rozpuštěným hovězím ledvinovým lojem. Jinak na pečení, smažení, vymazání forem - v podstatě jako například ztužený tuk, ale pokud je dobře udělané, je chutnější.
Zbytek po slití neboli "cmour" - může se přidat i sebraná pěna - se používal do těsta.
Opravdu je to za prvé zdravé a za druhé moc dobré na chut. Co jste na tom zkazila? Já dělám z pěti másel. Dám do litinového hrnce, ale můžete použít i jiný, který má silnější dno. Ne však do obyčejného smaltovaného hrnce. Tam byste u toho musela celou dobu stát a myslím, že by se to stejně nepovedlo. Tak dáte do hrnce a pomalu zahříváte. Opravdu na nízkou teplotu. Nesmí bublat. Necháte za občasného nakouknutí do hrnce, odpařovat vodu. Zpočátku se bude tvořit navrchu pěna, tak tu opatrně sbírejte třeba lžící a dávejte ji do nějakého hrnku. Tu pěnu pak můžete použít třeba do buchty, nebo do jiného jídla. Když je ghí hotové, tak má takovou zlatou barvu a už v něm vůbec není voda. To poznáte, protože když se voda odpaří, tak z toho másla přestanou stoupat bublinky. Nevím jak bych to popsala lépe. Ten proces trvá asi dvě hodiny. Objemově se samozřejmě zmenší. Ono také záleží na kvalitě másla. Já dělám vždy z 5 másel a ne vždy mám úplně stejně hotového ghí. Rozhodně ho nekupujte, není tak dobré jako to co si uděláte doma a je to předražené a dávají do toho zase nějaké konzervanty a příchutě. Ochutnala jsem to, tak nekecám. Zkuste napřed ze dvou másel. Jo a důležité, takto připravené máslo vydrží v lednici opravdu hodně dlouho. Nezkazí se. A jíška na takovém másle je naprosto vynikající. Jako ostatně všechno jídlo, připravované na ghí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.