Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ghí - zkušenosti

Od: aja1946® odpovědí: 6 změna:

Už delší dobu sbírám odvahu k zakoupení ghí, to co jsem se snažila udělat sama, se nepovedlo. Je to opravdu tak výborná věc, co na tom děláte a od kjaké firmy to dopooručíte. Děkuji.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

4x

To se povede vždycky. Musíte tavit pomaloučku, dlouho. Nevařit! Nemíchat! Pak Vám tuk zůstane nahoře a voda, která by vadila při smažení, zůstane u dna. Když to částečně zchladne, seberete bílkovinný škraloup a slijete opatrně to žluté vrchní máslo do skleničky a máte ho na smažení v ledně i pár měsíců. To vodnaté vespod se hodí do vaření /polévka, dušená zelenina ap./. Já ho poprvé koupila kdysi ve zdravé výživě a vyšlo mi moc draho. Právě na to smažení, když v něm není voda a bílkovina, tak se nepřepaluje a řízek má máslovou chut.

 


3x

Dřív se tomu říkalo "šmolc" a dělávalo se běžně v době, kdy čerstvé máslo bývalo nejlevnější, protože přepuštěné máslo se lépe skladovalo. Někdy se míchalo (hlavně na smažení) s rozpuštěným hovězím ledvinovým lojem. Jinak na pečení, smažení, vymazání forem - v podstatě jako například ztužený tuk, ale pokud je dobře udělané, je chutnější.

Zbytek po slití neboli "cmour" - může se přidat i sebraná pěna - se používal do těsta.

 

elane

3x

Jde o tzv. přepuštěné máslo. Dříve běžná záležitost, kterou uměla každá hospodyně. Jestli máte někde okolo nějakou babičku, určitě Vám poradí, jak na to.

Když ne, na internetu je spousta návodů. Zbytečně byste vyhazovala peníze.

 

mil®

2x

Kupujeme v Globusu, když je akce.

 


2x

Opravdu je to za prvé zdravé a za druhé moc dobré na chut. Co jste na tom zkazila? Já dělám z pěti másel. Dám do litinového hrnce, ale můžete použít i jiný, který má silnější dno. Ne však do obyčejného smaltovaného hrnce. Tam byste u toho musela celou dobu stát a myslím, že by se to stejně nepovedlo. Tak dáte do hrnce a pomalu zahříváte. Opravdu na nízkou teplotu. Nesmí bublat. Necháte za občasného nakouknutí do hrnce, odpařovat vodu. Zpočátku se bude tvořit navrchu pěna, tak tu opatrně sbírejte třeba lžící a dávejte ji do nějakého hrnku. Tu pěnu pak můžete použít třeba do buchty, nebo do jiného jídla. Když je ghí hotové, tak má takovou zlatou barvu a už v něm vůbec není voda. To poznáte, protože když se voda odpaří, tak z toho másla přestanou stoupat bublinky. Nevím jak bych to popsala lépe. Ten proces trvá asi dvě hodiny. Objemově se samozřejmě zmenší. Ono také záleží na kvalitě másla. Já dělám vždy z 5 másel a ne vždy mám úplně stejně hotového ghí. Rozhodně ho nekupujte, není tak dobré jako to co si uděláte doma a je to předražené a dávají do toho zase nějaké konzervanty a příchutě. Ochutnala jsem to, tak nekecám. Zkuste napřed ze dvou másel. Jo a důležité, takto připravené máslo vydrží v lednici opravdu hodně dlouho. Nezkazí se. A jíška na takovém másle je naprosto vynikající. Jako ostatně všechno jídlo, připravované na ghí.

Tahle sklenice a ještě jedna od 350 gramů hořčice, je z těch pěti másel. tu menší sklenici už nemám, je spotřebovaná.Takže se to opravdu vyplatí a nedá se chutí srovnávat s kupovaným. Držím Vám palce, určitě to zvládnete.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]