Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Uzené do šunkafleků

Od: ales* odpovědí: 23 změna:

Zdravím,
dáváte do šunkafleků takové to uzené maso z řeznictví, co se kupuje syrové a musí se uvařit, nebo to, které se prodává už hotové a jedlé a stačí ho nakrájet?
Díky.

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

Zdravím. Já kupuji uzená žebra, ty uvařím a oberu maso do fleků.

liska5

No, z uzených žeber určitě. .

m123*

liska5, taky to tak dělám. Co je na tom divnýho?

 


2x

Já dávám uzený bůček nebo anglickou slaninu (tedy již "jedlé" produkty). Normální uzené mi připadá moc libové, mám to rád mastnější.

 


2x

Jen tak pro formu KAŽDÉ uzené maso by mělo být ihned jedlé,poživatelné ,BEZ VAŘENÍ. Pokud se musí povařit=není to uzené!

Manželka pokud koupí uzené tak už krájené na kostičky nebo uzená žebra,nebo špekáčky ze Žirovnického masného průmyslu.

hans*
No to zase nevím, to z čeho vařím uzenou polívku se opravdu hned jíst nedá...

Tak to není uzené ale "nějaká náhražka"!

Ještě pro upřesnění-domácí uzené ,jak to dělal můj táta,se nakládalo do láku (česnek sůl.. na cca měsíc ) pak šlo do udírny (topeniště mimo udírnu) a udilo se minimálně 10hodin spíše ale 12 při určené teplotě (nejprve hlídal tak aby spodní neshořeli-stávalo se když nehlídali nebo zafajrovali víc než třeba že to shořelo,bylo hoodně rychle hotové a tím hoodně vysušené či pak už ani nejedlé!) ) pak pořídil preventivně teplpměr ,ale teplotu nwn.Průmyslově se maso tepelně opracuje pak se různě (oblíbenými éčky) dochucuje (někde u menších masokombinátů v "komině" kouřem z bukových pilin) ,takže by mělo být pak bez úpravy poživatelné ,byt ne tak dobré jako domácí,čerstvě vytažené z udírny (komínu) .

Uzený, který se nedá bez uvaření sníst? Nějaká umělina? Asi od Tricatela. To bych rád viděl, i když, radši snad ne.

Uzený z udírny, k tomu čerstvý chleba, dobrota převeliká.

01.05.19 17:37

Jenyk-

jp

Pamatuji, kdysi dávno, 40,50 let zpátky, uzené které se koupilo u řezníka a báječně vonělo, se vždy nejprve povařilo.

Byl z toho vývar na polévku.

U nás je to cca 40 let zpět se nikdy uzené nekupovalo,vždy bylo domácí.Ale je fakt,že něldy ho máma vařila,žel v té době mně pak zajímal více talíř než postupy!

 

 


1x
My tam dáváme hotovou kvalitní uzeninu.

 


1x

Uzené, které už není potřeba opracovat, někdy dostanu jako dárek po domácí zabíjačce, případně koupím v obchodě. Je velmi dobré, cenově drahé a byla by škoda ho "kazit" v zapékaných pokrmech. Do šunkafleků i francouzských brambor dávám to "polosyrové" (někdy přidám i uzeniny). V prodeji bývá někdy vakuované a rozhodně je levnější. Uzenou polévku nemám ráda, proto toto maso nevařím, ale nakrájené na kostičky vmíchám do těstovin. Pečení považuji za dostatečnou tepelnou úpravu. Navíc mám ráda, když flíčky křupou, tak peču opravdu dlouho. Protože se bez vaření sůl z tohoto masa nevyloučí, solím úměrně tomu méně vodu, ve které vařím těstoviny.

 


1x

Já to uzené, i třeba anglickou slaninu, uvařím, a v tom vývaru uvařím těstoviny - pokud možno, aby se všechen "vcucnul"

 

ben®

0x

Dobrý den, kdybych se snad někdy dopustil tvorby jídla, které se jmenuje šunkafleky (šunkofleky), tak bych tam dal šunku - přijde mně to tak nějak nejpřirozenější a záměru autora tohoto pokrmu nejbližší. Zdravím!


doplněno 01.05.19 18:16:

Je zajímavé, že až na jednu výjimku, snad všichni připravují pokrm, kterému říkají šunkafleky (šunkofleky), zcela bez šunky. Možná si někdy zkusím udělat koprovku bez kopru, ale dám tam třeba rajčata .

Jestli to není Bene tím,že někteří pod tímto názvem (šunkofleky) dělají ZAPEČENÉ TĚSTOVINY !

ben®

diesel - myslím, že jste to trefil přesně. Skutečně je lepší používat raději univerzální název pokrmu a tam potom umístit už cokoliv, co nám chutná. Ovšem, původní dotaz je na šunkafleky (šunkofleky) a to zřejmě řada poradců přehlédla.

Vidíte, já tomu říkám zásadně "flíčky". A šunku tam také nedávám, většinou nějakou klobásu.

 


0x

Jelikož domácí uzené, teda takové, co si člověk vyudí doma sám a o kterém tady někteří básní, bohužel nikde nekoupím, tak prostě někdy koupím uzené masité ocásky, nebo žebírka, nebo krkovičku. Ale jelikož vím, že to je industriální výroba a že je používáno všelijakých chemických pomůcek a umělých "uzených" vůní, tak to kupované uzené alespoň lehce povařím a vodu z toho vyleji. Kolikrát ho ochutnám i neuvařené a klidně by se dalo nakrájet a sníst i tak, ale nechce se mi si "zaprasečit" tělo víc, než je to v dnešní době nutné. Takže já uzené jím velmi málo. Rovněž tak i další uzenářské výrobky, i když to krásně a lákavě od pultu voní. Už mne asi v jistém uzenářství považují za nějakou "socku", která nemá peníze na párek, nebo jiné lákavé pochoutky, protože já tam jdu za tou vůní, chvíli tam očumuji a nasávám vůni, toužebně očumuji ty různé výrobky co se skvějí na tácech a když se zeptají co chci, tak odpovím že ještě nevím a pak se vytratím... Chutě na párky a nějaké ty salámky mne pak provázejí celou cestu domů. Ale odřeknu si to.

 


0x

Uzené netrávím, kupuji kvalitní šunku.

 

lidus*

0x

Každé uzené maso a to i domácí do flíčků vařím. 1 balíček flíčků, masa kolik chcete, cibule velká na drobno, sůl, pepř, smetana ke šlehání, 3 vejce, vývar s uzeného, hrášek nebo kukuřice, vše promíchám ve velké míse, naleji na plech a posypu struhaným sýrem jaký zrovna mám, zapeču.

 

joudic*

0x
Me to prijde s tim kysele takze kdyzuz to jim tak spekacky osmazene kosticky apod

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]