Nejste přihlášen/a.
Jezte na co máte chut a na co vám stačí peněženka - to je moje rada. Je lepší být v klidu a pohodě, než se stresovat, jestli to, co jím, je dost zdravé nebo dost bio. Vykašlete se na náhražky (mléko ze sóji, maso z mořských řas, sádlo z čočky...) Nevyhýbejte se masu, mléku, tukům a cukrům - nejsou to jedy, jde jen o přiměřenost. Nejezte pořád to samé nebo ve stejné úpravě - strava má být pestrá. A nehoňte se za tím nejlevnějším - deset deka kvalitní šunky nebo sýra je lepší, než čtvrt kila šmejdu.
A nejezte nic, co by vaše prababička nepovažovala za slušné jídlo.
Omlouvám se, že jsem nedal konkrétní návrhy, ale každý máme jiné chutě (a ostatně i jinak hluboko do kapsy).
Velmi dobrý web na recepty je varecha.sk
Pro někoho je levná večeře za dvacku, jinému nestačí čtyři sta. Někdo má rád například luštěniny, jiný by je nevzal do úst, pro někoho jídlo bez masa není jídlo a tak dál.
Musíte vycházet z toho, co vám doma chutná a na co máte, případně i z vašich priorit - jestli radši dobré jídlo nebo něco "trvanlivějšího".
-Povařit v osolené vodě zelené fazolky nebo květák a posypat smaž. strouhankou. Máslo se rozpustí samo.
-Uvařit dobré brambory + acidofilní mléko plnotučné.
-Červenou čočku / nemusí se namáčet/ se lžicí / dvěma/ pohanky lámanky povařit s bobk. listem, majoránkou, česnek + případně smaž.cibulku nebo opeč.uzeninu.
-Pórek na kolečka s oves. vločkama oprančit na troše řepk. oleje, zalít vodou, osolit, kmín, trochu másla.= Polévka.
-Ječné kroupy velké uvařit v lehce osol. vodě, a posypat sojovým mlékem / instantním nápojem Zajíc/
- Když zbydou bramory, rozmačkám je s hrubou moukou+vajíčko a sůl. Hnětu jako plastelinu a uvařím si z toho malé bramb. knedlíky.
Mě nejvíce sedí jednoduchost jídelníčku,nic načančaného.Hlavně výživného a dosputného.
Snídaně- velký bílý jogurt+med+jemné ovesné vločky / jáhlová buchta,maková buchta...
Oběd- čočka,hrách,fazole (vše se dá upravit na několik způsobů,zahuštěné,nezahuštěné,chilli kon carne s mletým masem,jako polévky...) pohanka na sladko,na slano,těstoviny s hlívou a zeleninou,těstoviny s tunákem,houbový kuba/krupeto-kroupy s houbami a zeleninou...zeleninu kupuju velikou mraženou v akci v Lidlu.
Večeře- zeleninový salát,nudle s mákem (mák má nejvíce vápníku),žemlovkasladké nejde vypustit,vaječná omeleta-chleba ve vajíčku,lečo bez uzeniny,polévky-zeleninová s bramborem a vejcem,polévky "alá boršč"bez masa s červenou řepou,gulášová bez masa,kulajda...
Většinou koukám co je v akci a přemýšlím co s toho uvařit.(dneska jsou to bramborové nočky s bryndzou,zelím a trochou šunky.)
můj recept : hrnec vody, poklička, pár kuliček nového koření, trochu soli, na kousky pokrájená brokolice a kousek másla rozpuštěný v mikrovlnce.
Brokolici lehce povaříte, vyklopíte do hlubokého talíře a zalijete rozpuštěným máslem.
Nad takovou večeří se neufrňovaly ani moje děcka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.