Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Máte taky takovou zkušenost jako já? Letos mi nechytaly víčka Omnia. Koupila jsem si i spony a takovou plechovou podložku, co se dá na víčko. Něketré nechytly hned a některé se tvářily že chytly a pak pustily. A o zavařování s hlavou se ani nezmiňuji. Hrůza. Nakonec jsem našla stará víčka. A chytlo to napoprvé. Hrozná zkušenost.
Já letos taky při zavařování bojovala. Nechytali mi víčka Omnia, Twist víčka jsem třeba z 50% protočila. A z toho co chytlo, tak už jsem několik sklinek zkažených vyhodila (a to opravdu chytly, povařuji a zavařuji déle než v návodech a na vyšší teplotu). No hrůza. Člověk schraňuje, shání, pak se s tím babrá, aby si pochutnal v zimě a pak se to vyháže.
Pak jsem někde četla, že za to můžou víčka, která jsou vyšší než lem sklenice (jestli šulí ty těsnící gumičky? A u twistek zase šulí ten plech, při dotahování se narovnají ty capky.
Rebelko,
Zavařuji už mnoho let,skoro všechno.Ale jen v mikrovlnné troubě.Používám běžná víčka,s pružnými příchytkami - sponami.Zásadou je,aby celý obsah byl prohřát na teplotu sterilizace.Pokud je to v hrnci a teplotu měřím,tak mohu říci,že sterilizace probíhá nad 85 stC.ale nutně potřebuje aspoň 20 minut,aby se ovoce prohřálo v celém objemu.Pak přidám ještě 10% času,aby byla jistota.Dále musí pod víčkem vzniknout podtlak,aby se víčko přisálo.Ten vznikne ochlazením a kondenzací vodní páry ve volném prostoru pod víčkem.To bych vyřešil krátkodobým zvýšením teploty po sterilizaci ,aby voda pžešla do varu a mělo co kondenzovat.Takže po 20 minutách sterilizace při 90 stC rychle zvýšit teplotu,aspoň na 5 minut a pak sklenice vyjmout,otočit na víčko na stůl a nechat vychladnout.To bych se podíval,zda některá nechytí!.
V mikrovlnce ohřívám sklenici s obsahem takovou dobu,až začne vařit.Je to krátkodobé,takže o zničení vitamínů nemůže být řeč.Pak ji rychle vyjmu,a otočím na víčko na stůl.Zavařené jahody ani moc nezměknou.V současné době jsem zavařil smaženou zeleninu,směs kořenové .
JABRAKA
rebela@ Nechci rýpat...ale kdybyste použila vyhledávač na Poradte.cz, pak najdete mezi jiným toto z nedávné doby... a po odpovědi a kontrole se dívám, že jste to pět vy, rebela, tak jak 3.9.2018, čas 12:11
Opravdu se podívejte, změřte výšku víčka "zevnitř" a porovnejte s dobrými víčky (starými); my, co jsme jednu várku víček koupili, víčka byla vysoká a opírala se o lem sklenice; a taky skoro všechny nechytly. Pátral jsem po příčině a ejhle...prostě nedojde k patřičnému přítlaku gumy víčka a hrdla sklenice...letěly do koše...mohl jsem je sice reklamovat, ale náklady by byly vyšší, než cena víček...
Naprosto s Vámi soucítím. I já jsem měla s nově koupenými víčky problémy. Už jsem to tady někde i psala. Ty se závitem se protáčely, vůbec nešly normálně utáhnout. Takže popelnice. A omnia také nedržely. Ještě že má člověk v zásobě stará víčka, nebo má kamarády, kteří mu nosí sklenice od kupovaných produktů. Ty drží. Ale víčka, která dnes koupíte, tak z 10 kusů drží tak 3 a to mluvím o štěstí. Strašnej šmejd. A co může člověk dělat? Nic než to nekupovat, nezbývá. Také jsem byla letos hodně rozčilená. A ona to není zrovna levná záležitost, když třeba jedno víčko stojí 3 koruny a víc a reklamovat to člověk ani nejde, protože to nemá jak vysvětlit. Ještě mu řeknou, že to neumí používat a že tomu strhl závit, nebo jinou koninu. Prostě radím sbírat skleničky z kupovaných konzerv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.