Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na kvašáky, co dělám špatně

Od: aja1946® odpovědí: 17 změna:

Kysané zelí dělám výborné už léta a kvašáky se mi nedaří. Nálev podle receptu do malého zeláku, ale prostě nekvasí, takže to skončí po každé tak, že pak část nálevu sleju a přidám ocet.


doplněno 03.08.18 07:47:

Na l vody 4 dkg soli, koření, cibule, mrkev, kopr, zalvám horkou vodou a mám je v kuchyni


doplněno 05.08.18 10:09:

Taj jsem se pořád nedověděla rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami vč. postupu. Zajímají mě ty dobré sladkokyselé rychlovašky, co prodávají na trzích

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

4x

Dobrý den, ono by to chtělo přidat patku chleba pro urychlení kvašení. Viz odkaz máte vyzkoušený recept a přesný návod. Zdravím!

varecha.pravda.sk/...

 

floro*

4x
Podle me nude pruser v te hprke vode. Proc je zalevate horkou vodou?
Kveseni probiha diky mikroorganismu, ktere se normalne vyskytuji na povrchu cehokoliv a vy ty okurky zrejme tou horkou vodou sterilizujete, tim padem nezacnou kvasit. Zalit normalne studenou.
barbakan*

Pro rychlou spotřebu se zalévají i teplou vodou (nikoliv horkou, jak se píše v otázce) a taky vznikne proces mléčného kvašení.

floro*
Tepla a horka voda je rozdil. Jde o to, ze pokud je preliji horkou vodou, tak nema co zacit okurky zpracovavat. Proste je sterilizuji.

 

barbakan*

3x

Kdybys tak dala postup, to by se daly vyloučit chyby.


doplněno 03.08.18 08:04:

Jaké koření tam dáváš a proč je zaléváš horkou vodou? To se dělá, když chceš rychlokvašky.


doplněno 03.08.18 08:05:

TOTO JE LÉTY OSVĚDČENÝ RECEPT: Do řádně umytých sklenic dávám na dno trochu odrostlého kopru, stroužek česneku a kousek křenu, naplním natěsno sklenice okurkami a to co jsem dala na dno, dám i nahoru. Zaliji studenou, nepřevařenou vodou, ve které rozpustím v poměru jeden litr vody a 40 gramů kuchyňské soli. Je nutné, aby okurky byly zcela ponořeny a lák musí být 1 cm od okraje sklenice. Používám výhradně šroubovací sklenice, které vložím do vyšší nádoby ( plechu ) , který vyložím starými utěrkami a nechám kvasit. Lák začne časem bělat, protože probíhá mléčné kvašení a stane se, že sklenice přetíká, ale toho se nebojte, Tento lák je bíle zakalen a po ukončení procesu víčko přilne ke sklenici a lák je čirý s bílou usazeninou na dně sklenice, které otřeme vlhkým hadrem a dáme do temna a chladna k uskladnění. Proces kvašení probíhá ( záleží na okolní teplotě) 3-4 týdny. Tyto okurky vydrží celou zimu i kousek déle. Tento recept dělala moje babička, moje maminka a s úspěchem i já.


Já napsala kvašáky a myslela jsem rychlokvašky. Diskutovala jsem o tom s mnoha lidmi vč. farmářů a je to půl napůl co dávají a nedávajícocet,

barbakan*

Ocet se tam rozhodně nedává, ale nenapsalas to koření, které může kvašení ovlivnit. Nenapsalas, kdy byly okurky zpracovány.

jabraka*

Kvasný proces ocet zastaví.Aby se vytvořila kyselina mléčná,prostředí pro "kvašáky",je nutné využít některé kvasinky,pomocí také specifického prostředí.V starých receptech jsou zadány také podmínky,které bych doporučil přesně dodržet.Kvašení samozřejmě neprobíhá jednoznačně,přechází z produkce kyseliny mléčné na kvašení octové nebo dokonce propionové.Tyto organické kyseliny jsou přítomny v láku.

JABRAKA


Pár pepřů, bobkový list, pár hořč. semínek, to vše se dává do zelí a to kvasí. Jen stále nevidím rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami.

 


0x

První co mě napadá - nemáte je v chladnu?

 


0x

Kvašáky milují. Už dojídám láhev 5 l. Nedávám koření. Jen vlažnou převařenou, osolenou vodu. Kopr, 4 vinné listy a kůrku z krajíce chleba. Láhev mám postavenou v koutě linky. Když jsem ji měla nahoře, kvašení bylo příliš bouřlivé a velice rychle se z okurek stali nějací podivní slimáci. Když zkvasí a už jsou, všechno vyliji do dřezu, svařím novou slanou vodu, okurky opláchnu a naskládám je do krabice s novým koprem a dám do ledničky. Tam vydrží, dokud je nesním.

 


0x

Hlavně nesmí nic z nádoby vyčnívat, vše má být potopeno, Jednou jsem brala kvašáky a nechala vyčnívat kousek listu a pak se to zkazilo. Můj děda používal kus dřeva zatížený kamenem, doporučují i zavařovačku s vodou, já dávám větší křemen.

 

kobyvac

0x

Na ty z trhů stačí hodně cibule akopru. Nálev -sůl, ocet a umělésladidlo,aby křupaly(s cukrem měknou, ale jen podelší době) Poměr ingrediencí si udělejte dle chutě sami, ale nálev musí být silnější. Okurky,kopr cibuli dejte do hrnce, zalejte horkým nálevem a pro urychlení přikrejte starou dekou. Za dva dny jsou hotové.

n

 

barbakan*

Cukr a proč?

A ocet? Proč?

To, co Kobyvac popisuje, to jsou nakládané okurky. Kvašáky jsou kyselé zkvašením.

kobyvac

Já vím že to nejsou pravé kvašáky, ale paní se ptala na rychlokvašky co se prodávají na trhu!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvašáky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]