Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začínám trochu s vařením, rád bych se to naučil. Vždycky mi vařil někdo jiný, at už mamka nebo školní jídelna.
Uvařil jsem si podle receptu na internetu čínské nudle s kuřecím masem. Celkem se mi to asi povedlo, ale moc jsem neodhadl množství a uvařil jsem toho přes kilo (plný hrnec).
Chci se zeptat, zda se to může třeba zamrazit, abych si to uchoval i déle. Řekl bych, že tam mám cca 6 porcí celkem, z toho jeden oběd dneska, druhý oběd zítra... a pak zase někdy jindy.
Mohou se čínské nudle zamrazit? Jak mám ty nudle "zabalit" případně v jaké nádobě to uchovat? Stačí takový ten plastový box na jídlo s vrškem?
Vím, že je to možná pitomá otázka, ale nerad bych, aby se mi zkazily, protože jsem na ten můj první výtvor docela pyšný.
Děkuju
Živím se převážně zmrazeným jídlem a nevidím v tom problém, i když je fakt, že čerstvé je lepší. Zmrazit (a samozřejmě zase rozmrazit) se dá prakticky cokoliv, jen bramborám a některým hustým omáčkám to nedělá dobře (ovšem sníst se pak dají, jen jejich konzistence už není nejlepší). S nudlemi by neměl být problém. Zmrazovat hotová jídla lze v plastových miskách a pokud nehrozí, že vytečou, tak klidně přímo v mikrotenových sáčcích. Mně vydrží v pohodě i několik týdnů. Rozmrazovat je lepší přirozenou cestou (vyndat z mrazáku s dostatečným předstihem) a po rozmrznutí ohřát třeba v mikrovlnce. Rozmrazování rovnou v mikrovlnce není ideální, ale v nouzi taky lze. Jen to chce trochu cviku.
Marku,buď v klidu a klidně nudle zamraz v dobře těsnící krabičce. Rozmrazovat takto. Den předem vyndej z mrazáku a dej do lednice. Druhý den můžeš je ohřát v MT a nepoznáž, že byly zmrazené.
Vařit pro jednoho je opruz. Je to časově náročné i finančně. Klidně vař do zásoby. Nikdy do mrazáku nedávej brambory a husté omáčky, jak bylo již napsáno. Ještě nikdy nemrazím rýži. Jinak polévky, těstoviny, zelí, veškeré maso, knedlíky i sladké jsou bez problému. Zeleninu mrazím raději syrovou a třeba do rizota ji uvařím přímo z mrazáku za 5 minut v MT..
Nenech se odradit a přeji, at se dílo daří a hlavně chutná.
No zamrazit klidně, ale pak už nebudoumoc k jídlu.
Vařené jídlo jako takové se většinou uchovává po dobu maximálně několika dní v lednici, aby se postupně dojedlo. S tím, že se ohřívá jen porce která se bude jíst, ne celé jídlo, které člověk pak zase dává zpět do lednice
MImochodem kilo nudlí, což je naprosto šílené na oběd, je asi 5 porcí, tedy tři dny a je to pryč.
Mimochodem : marek93 píše, že si jídlo uvařil sám. Ty jsi měl, pokud vaříš, lepší začátky a vše si odhadl na gram?!
Já mu to za zlé nemám, vidíš snad něco jiného? Nějaký odhad ale musí mít každý, snad každý pomáhal mámě, když někdy vařila oběd.
A podle mě ne, zamražené těstoviny k jídlu moc nebudou, navážou mnoštsví vody, která zmrze a po rozmražené odteče, zůstane jen bezchutné nic.
Když začínáte s vařením, třeba berete recepty z netu. Určitě najdete nějaké značení kolik - které suroviny v syrovém /suchém/ stavu se počítají asi na osobu. Myslím, že se dá trochu navíc přidat, ale je nesmysl vařit pro jednoho strávníka kilový balíček čehokoliv.
Tak si pohledejte na netu. Nakonec i v receptech, co vím, je uvedené množství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.