Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno, už je to nějaký čas, co jsme tohle léto zavařovali meruňky, každoprázdninová činnost. Avšak eltos jsem si všimla, že moje teta dává do každé sklenice pecku do meruněk. Na můj dotaz Proč mi odpověděla, že To tak dělal už můj táta, asi aby se meruňky nekazily... Takže otázka je jasná- Opravdu přidáním pecky do sklenice při zavařování meruněk můžu snížit riziko kažení? Nebo je to jenom pověra typu: Maminko, proč vždycky ukrojíš patku toho štrůdlu?
Děkuji.
U nás se tedy nedává pecka, ale jen jádro z pecky. Předpokládám, že ze stejného důvodu jako u @jmlc, tedy pro chut. Že by to bránilo plísni jsem nikdy neslyšel .
Nějakou dobu jsme "vypeckovávali" meruňky do kvasu. Pak jsme zjistili, že to nemá tu správnou chut. Takže kvasí s peckama, pálí se bez pecek.
Předpokládám stejný důvod - chut meruňky.
Každý rok jsme zavařovali spousty meruněk a když jsem přišla s tím, že všichni dávalí pecku, naši se mi vysmáli. Že nikdy nikoho nezajímalo, jestli v kompotu je vůně nebo hořká chut pecky, protože meruňky jsou báječné samy o sobě. Maminka velice často celý kompot vysypala do mixeru a my, jako děti a pak naše děti tu pěnu milovaly. V létě v miskách zmrzlou. Ta zapomenutá pecka by asi z mixeru udělala něco jiného, nefunkčního.
Jak už odpověděli jiní rádci. Nemá to nic společného s tím, že by pecka bránila zkažení kompotu, ale kvůli zvýšení chuti. Já přidávám pecky i když dělám džem. Meruňky připravím, odvážím a na kilo meruněk skoro kilo cukru a ty pecky. Dávám jich docela dost, hrstku na 4 kila a ještě přidám několik hvězdiček badyánu a na 4 kila, dva vymačkané citrony. To zamíchám, přiklopím a nechám do druhého dne macerovat. Občas zamíchám. Druhý den dám vařit na prudko. Co to jde, aby to nestříkalo, samozřejmě. Míchám a vařím až džem úplně zesklovatí. Netrvá to dlouho. Také přidám špetku soli. No pak pecky a badyán vyndám a do skleniček. Meruňky dávám maximálně přepůlené, ne na drobné kousky, aby z toho nebyla kaše. No a pak je krásný oranžový a takový jakoby průhledný džem, s kousky zesklovatělého ovoce. Moc dobré. Vyzkoušejte. Teď tak budu dělat i švestky. A vlastně to tak dělám s každým ovocem. Vždycky nechávám s předepsanou dávkou cukru macerovat do druhého dne. Když je potřeba, nakonec přimíchám Pektogel a podle návodu vařím ještě těch 5 minut. To když má ovoce málo pektinu a džem by byl řídký.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.