Nejste přihlášen/a.
Zdravím,nemáte někdo recept na NEKYNUTÉ dukátové buchtičky.Díky Monika
Dlouho jsem s kvasnicemi nebyla kamarád. Nevěřila jsem jim a ony mi dokazovaly že nemusí! Jednou, když se kolegyně chválily buchtami jako peří, jsem se naštvala a podle receptu udělala těsto. Jen jsem si dala pozor, at není nic studené a mlíko na kvasnice aby nebylo horké. A celou dobu jsem říkala nahlas: Když se nepovedeš, zkončíš za stálého míchání v hajzlíku. Snaž se! A mísu jsem postavila do dřezu se skoro horkou vodou. A znovu jsem mu to zopakovala a šla pryč. Za půl hoďky jsem šla nakouknout a tam byla paráda nesmírná A teď, když peču a mám moment, že se na kvasnice dívám s nedůvěrou, znovu si zopakuji: No co! Když se to nepovede, dětem a vnukům namažu chleba Ale mazat chleba jsem nikdy nemusela, jen jsem se zbavila stresu.
Moniko, našla jsem jeden recept, ale bez kynutí jsem buchty nikdy nepekla. Mohu se zeptat, proč bez kynutí? Kdyby to bylo kvůli dietě, tak stejně je tam droždí. Třeba se ještě někdo ozve, kdo má zkušenost.
0432.nekynuté buchty od Ireny.
Autor: Irena. - další recepty
Hodnocení: 5%
Suroviny:
150 ml mléka
trocha cukru
špetka soli
100g másla
100g sádla
2 vejce
500g polohrubé mouky
42g droždí
náplň:
500g tvarohu
2 žloutky
2 vanilkové cukry
moučkový cukr dle chuti
rozinky
Postup:
Necháme pouze umíchat, nemusí kynout. Odkrajujeme stejné kousky těsta, které rukama nebo malým válečkem roztáhneme, plníme tvarohovou náplní nebo povidly smíchanými se skořicí a rumem. Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala. Máčíme do rozšlehaného vejce a pak do moučkového cukru. Necháme na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem kynout cca 30 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 200°C / 15 - 20 minut.
Ale Moni, to je ten nejmenší problém. Důležité je, vlahé mléko, ale opravdu jenom maličko. Dávám polohrubou mouku - jednou zde byla debata, zda hladkou, polohrubou a nebo napůl hrubou a hladkou. Všechno si připravte předem, aby to nebylo z lednice (droždí, vejce). Tuk si rozpustte, ale nesmí být teplý. Já zadělávám ručně, beru to jak cvičení. Nemusí se dělat vyloženě bubliny, jak se někdy píše, ale těsto musí být hezky hladké, nesmí se lepit - to přidat mouku. Ale zase ho nesmíte utopit - to je zadělat příliš tuhé a potom přidat mléko - to ne. Spíš začínat s řidčím a přidávat trochu mouky. Ono by to chtělo, podívat se u někoho, jak zadělává a tak nějak si to ošahat. Když si myslím, že je těsto akorát, posypu moukou i hezky okolo těsta a trochu ho pěstí natlačím do krajů. Přikryju utěrkou a dám na teplé místo - v létě na okno na sluníčko a nebo na sporák, kde vařím- v zimě k topení. Na kynutí knedlíků stačí hodinka, u buchet - protože je tam tuk - tak víc než hodinu. To poznáte, jak se zvedne, když zhruba nabude 1x tolik. Píchněte do něho prstem a ono se to pomalu vrací. Moni, to se určitě povede, nikdo neumí všechno hnedka. Někdy je to horší, někdy lepší, ale až budete péct pro vnoučata jako já, tak už to bude paráda. No a začněte těmi dukátovými buchtičkami, když budou trochu tužší, tak to pudink napraví. Když ještě nebude něco jasné, tak se klidně ptejte. Třeba si uvědomíte, kde děláte chybu. A z toho těsta můžete udělat pro začátek i koláč na plech, to je snažší než motat buchty. No a ovocné borůvkové nebo jahodové knedlíky z kynutého těsta, to budete za hvězdu. No a houskové knedlíky také nekupuji, to by mi u vnoučat neprošlo. Ale dělám to ráda, když vím, že jim chutná. Tak držím palce Moniko a klidně se ještě ptejte - není to ostuda, fakt!
Tak děkuji-asi se nebudu bát a zkusím pro začátek ten kynutý koláč.Pokud se nepovede,tak to budu zkoušet dál a to by bylo aby se jednou nezadařilo.Problém byl asi v tom,že jsem přísady do těsta dávala rovnou z lednice.Nemám se na koho obrátit o radu-maminka mi umřela a tchýně na kynuté moc není.Přítel mi pořád říká,že by si dal ovocné knedlíky.Tak když se zadaří budou i knedlíky.Ještě jednou díky.
Na kynuté ovocné knedlíky mám odzkoušený recept od mé tchýňky:
1,5 dcl mléka
1,5 hrnku hladké mouky
3 dkg kvasnic
lžička cukru, špetka soli
Mléko ohřeju tak, abych v něm udržela prst (asi 40°C), rozpustím v něm cukr a rozdrobím kvasnice. Až kvásek vzejde, přimíchám mouku a vypracuju těsto. Rozdělím na kousky a zabalím ovoce. Těsto je řidší, nebojte se toho. Postavím na sporák velký kastrol, na dno dám ohřívat vodu a na ni postavím pařák. Pomažu ho sádlem, knedlíky se nepřichytnou. Až voda vaří, naskládám na pařák 4-5 knedlíků a přikryju poklicí. Každou várku vařím v páře 10 minut. Pak odklopím poklici, knedlíky několikrát propíchnu vidličkou a uložím do přichystané nádoby vymazané sádlem - nebo přímo na talíř. Posypu čímkoli - cukrem se skořicí, mákem, tvarohem,... Nejlepší jsou meruňkové.
Ahoj moniakimi - těsto na vykynutí dávám v misce do kastrolu s teplou vodou a zakryju utěrkou a taky dávám pozor, aby nestálo někde v průvanu. Ta teplá voda kynutí významně pomáhá. Někdy déle a hůře kyne, pokud je moc hutné, drž se přesně poměru surovin v návodu. Metodou pokusů a omylů se ti to jednou povede stejně jako jsme to zažily všechny. Mně už to teď tak často netrápí od té doby, co mám domácí pekárnu - jen tam našupu přísady a zapnu program - jdu si hrát s dětmi a se psem a pak jen vyklopím nádherně vykynuté těsto. Držím palečky
Děvčata přidávám recept na koláče BEZ KYNUTÍ od mé mamky -výborné,vyzkoušené,sama je někdy dělám i když kynuté těsto umím.Je to rychlejší.
RYCHLÉ KOLÁČE
1/4kg pol.mouky (já dávám hladkou)
1/8 másla rozpustit (do těsta dát vlažné)
1/8 l mléka
2 kostky cukru (lžičky-kávové)
4dkg kvasnic (1 kostka ve stříbrném obalu)
špetku soli
Z mléka (vlažného),cukru a kvasnic uděláme kvásek,vypracujeme těsto a ihned bez kynutí děláme koláče.Plníme tvarohem (tvaroh,vejce,cukr dle chuti,rozinky kdo má rád),navrch dáme posypku (moučkový cukr,hl.mouka, tuk (nejchutnější je máslo)-zpracujeme rukou až se tvoří hrudky)
Při výběru náplně se chuti meze nekladou.Jako každé jiné koláče před pečením potíráme rozšlehaným vejcem,až potom dáme posypku(někdo tomu říká drobenka)
Z tohoto těsta jsem dělala i Hanácký koláč(manžel je miluje) - z celého těsta uděláme jeden velký koláč naplněný tvarohem-velký co vejde na plech- na plechu ho tlakem rukou roztáhnu a vytvaruji do kruhu.Potřeme povidly (nebo marmeládou) a navrch opět posypku-okolo potřít vejcem.
Příliš tuhá povidla (nebo marmeládu) si nejdřív rozmíchám s trochou horké vody (nejlíp to jde štouchadlem na brambory ) a na koláč roztírám spodní stranou lžíce.
I knedlíky jdou bez kynutí - jsou jiné,ale výborné
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODAMI
150g hr.mouky
1 vejce
1/4 kg tvarohu
60g másla (rozpustit)
špetku soli
Rukama vypracujeme na vále těsto vytvoříme váleček a rozkrájíme (asi 16 dílů),z dílků tvoříme kuličky asi 2,5-3cm a uvaříme.(jsou hotové když vyskočí ze dna na hladinu)
Hotové polijeme jahodama rozmačkanýma s ml.cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
U nás děláme dvojitou dávku.
A NAKONEC PŘIDÁVÁM
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY (taky bez kynutí)
1/4kg tvarohu
220g pol.mouky
3 vejce
1 kypřící prášek
špetku soli
6 polévk.lžic mléka 2pol.lžícerumu
Nejdřív dáme do misky všechny suché přísady a promícháme přidáme ostatní přísady a opět promícháme, nabíráme kávovou lžičkou kousky těsta asi velikosti třešně a vkládáme do rozehřátého oleje.Mají různé tvary,ale to nevadí.
POZOR!Smažíme v menším kastrůlku na vyšší vrstvě oleje -aspoň 3 cm-hodně zvětší objem.Smažíme POMALU-jinak se střed neprosmaží.
Po usmažení obalujeme v ml.cukru s vanilkovým cukrem.
Ačkoli to navypadá,je z jedné dávky plná oválná mísa,ale ne na dlouho.Je to spíš zákusek
PŘEJI VŠEM DOBROU CHU!
A prosím pěkně, vůbec nenechat kynout, ani na plechu? Hned do trouby? Opravdu? Nechybí tam jeden krok?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.