Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pročítám internet a vesměs (až na pár vyjímek) se píše, že pečený čaj se dělá z toho co mám na zahradě. Jsem začátečník a takhle riskovat nebudu. Prý z 50% surovin má být arónie, tu mám, plody budou. A teď vás poprosím, co v jakém poměru k arónii přidat?
Na zahradě mám ještě rybíz (nyní už v mrazáku), angrešt, maliny, jahody, švestky, jablka, třešně a za domem les s borůvkami. Pokud musí být nějaké jiné ovoce, není problém si jej obstarat.
Vím, že po vás chci hodně. Nebo otázka také může znít opačně. Jaké ovoce určitě nedávat do pečeného čaje ? Díky.
Já dávám asi 50 % rybízu, pokud možno směs barev, ale stačí i červený. Stejné množství dávám směs angreštu, maliny, ostružiny, malinoostružiny, asi hrst aronie, jahody a boruvky. Ovoce dám do nízkého plechu, posypu cukrem, přidám skořici a hřebíček. Vložím do trouby a peču při 175 stupních asi 60 minut, v polovině času ovoce promíchám. Upečené ovoce nechám trochu zchladnout a vmíchám rum. Pokud chcete dělat jinou směs, tak doporučuji vždy dát 50 % rybízu.
Určitě bych nepřidávala banán. Má mdlou chut a musel by se dokupovat. Nepřidávala bych ani jiné exotické ovoce, a to především z důvodu dokupování. Zvažovala bych některé moučnaté druhy jablek.
Pečený čaj jsem dělala včera. Teprve podruhé. První pokus před mnoha lety jsem jen podle ústně předaného receptu zkoušela z letních jablek a špendlíků z meze. Nezaujalo mě to, výsledkem byla horká sladká voda bez výrazné chuti. S včerejším pokusem jsem velmi spokojená. Převažuje v něm černý rybíz, dochuceno troškou malin, měsíčních jahod a angreštu (ten jsem předem nařízla). A dochuceno i hřebíčkem a skořicí (celou i mletou). Takže teď už vím, že příště minimálně ze tří druhů a přidat koření. Jediný správný recept se asi najít nepodaří. Je to jako s receptem na houbovou smaženici. Pokaždé přinesete z lesa něco jiného.
Recept přesný nemám, ale dozrávající ovoce si připravím do mražáku. Dozrávání je postupné, abych měla několik druhů a málokdy se sejde současně. Koupím nějaký pomeranč, rozdělím dílky, rozkrájím, citron stejně. Zkoušela jsem i 2 ks nektarinky a bylo výborné. Pak stejně jako Liduš - cukr, koření, rum. Čaj nám vždy chutnal.
Jste bezvadní, děkuji. Jen mám doplňující dotaz. Citrón a pomeranč nakrájíte i s omytou slupkou a nebo jej oloupete?
Já dělám pečený čaj takto: vždy několik druhů ovoce a aspoň jeden druh, který je výrazný (kyselý) dodá to čaji říz. Naposledy jsem měla lesní směr (maliny, borůvky, jahody) přidala jsem citrony (vše na drobno, aby se dalo dobře rozdělit do malých skleniček a v každé bylo všechno). Cukr jsem ani nepřidávala, každý si může dosladit v čaji, rozhodně je třeba přidat hřebíček a skořici (klidně mletou) pro vůni. Na plechu promíchám a peču cca hodinu tak, aby nebublalo v troubě. Když je dobrá konzistence zaliji asi půl deci rumu (celý plech ovoce) a dávám do skleniček ještě horké a otáčím dnem vzhůru. V zimě výborné pití s vitamíny a úžasnou chutí.
Já jsem hodně velký barbar, pečený čaj neznám vůbec. Jak se to používá? Zalijete vařicí vodou nebo ho pčidáte do hrnku s čajem?
Liduš, já se ptám, jak se to pije. Ředěné horkou vodou nebo čajem? Fakt jsem barbar, nevím to. Za slovem čaj si představím tekutinu, abych se neudávila chlebem. Vůbec ho nemusím. Třeba mi pečený čaj změní můj pohled na čaje vůbec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.