Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nedávno jsem si tak pročítala své dopisy s kamarádkou a neustále jsem se vracela ke stránkám, kde se bavíme o jídle. Děláme si legraci z nás a z ostatních, ale teď jsem se dostala ke článku, který se zabývá obezitou a upozorňuje na její rozšíření v posledních letech. Znovu jsem se vrítila k dopisům a kolonkám o stravě a řekla jsem si, že se musím zeptat i vás- hlídáte si, co jíte? Vaříte podle receptů od... Chodíte denně do restaurace...
Často pročítáte složení a eikety na výrobcích? Řídíte se podle nějkého časpisu, sebe, diskuzí, knih?
Napadlo mě, že- a to je podstata mé otázky- jste někdo měl/a doma nějakou knihu o zdravé výživě, nemohl/a by jste mi ji doporučit, prosím?
Opravdu by mě to zajímalo. Děkuji.
Doporučení a rozbory jídelníčků se mění. Nějakou dobu je preferováno určité jídlo a po čase se dozvíme, že to je jed. Nemá cenu kupovat knihy, když je po ruce internet a strejda Gůgl a teta Wikipedia vědí všechno. Je však obtížné rozlišit informace, které podává odborník, laik nebo obchodník. Informace jsou podávány tak líbivě, že mnoho lidí uvěří. A když tam jsou slova jako: lékaři doporučují, výzkumy vědců, statistika říká a tak podobně, čtenář prostě neodolá. Jediné, co mi přijde hodně ligické, tak je pestře a střídmě.
Ahojte.
Odpovím přesně na Váš dotaz.
Kniha se jmenuje "Nespěchejte do rakve."
Opravdu doporučuji !
Takový základní přehled je v Co nám chybí od Jiřího Janči. Přijatelné jsou např : Co jíst, když... Jarmila Mandžuková,
Jak se léčit vhodnou stravou - Jörg Zittau , Jak si hýčkat zdravá střeva - Adrian Schulte. Čtivé jsou: Nebuďte kyselí... nebo Byla jsem tlustá... od Hany Synkové. Nejvíc vašemu požadavku asi odpovídá kniha Projezte se ke zdraví - F.+ A. Überallovi , která vyvrací mýty o stravování.
V každém knihkupectví je jich více a možná přibylo zase něco dobrého. Prolistujte, začtěte se. Každá má trochu jiné rady. Ucítíte, zda držíte dobrou knihu. Je totiž docela dost těch se špatných překladem, kde se až ztrácí význam.
Přečtu, ale přesně nedodržuju. Podstatné mi zůstane v paměti a k tomu zapojím selský rozum.
Zásady jsou, aby byla strava čerstvá, pestrá, ekologicky čistá, pokud možno místní, sezonní a kuchařsky nezdevastovaná. Všude jsou uváděny potraviny vyloženě nežádoucí a vyloženě prospěšné. Většinou se autoři shodují. Ale přesto, každý jsme jiný, tak by se mělo přidat: jak komu a jak kdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.