Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pravé kakao-příprava nápoje

Od: maky® odpovědí: 13 změna:

Hezké ráno, všimla jsem si, že na krabičce holandského kakaa již dávno nepíší návod k přípravě nápoje. Bývalo tam - rozmíchat trochu kakaového prášku s cukrem v troše vody do hladka, pak přidat mléko a dvě minuty povařit. Od dětství mám za to, že pravé kakao se musí povařit. Nyní si posypu tímto kakaem kaši nebo banán a vlastně není převařené. Instantní kakaa nepoužívám, jsou přeslazená a nemám k nim důvěru. Používáte pravé kakao a jakým způsobem? /mimo při pečení, tam je to jasné/. Děkuji.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

3x

Dobrý den, kakao, malcao a až později i granko to jsou snídaňové nápoje mého dětství, ale dnes už to nemusím mít. Ovšem, našel jsem plechovku od pravého holandského kakaa a tam je uvedeno toto: "Dejte jednu čajovou lžičku kakaa van Houten a dvě lžičky cukru do hrnku a společně zamíchejte. Za stálého míchání přidejte vroucí mléko nebo vodu." Přiznám se, že ta voda mě překvapila - u nás to bylo vždy mléko (vodové kakao si nějak nedovedu představit). Takže, vařit se kakao nemusí, ale stačí jen vroucí "kapalinou" zalít. Zdravím!


bene, díky, takže vařit nemusím, delalo se to kvůli rozpustnosti a ne kvůli sterilitě.

Ano jen skrze rozpuštění kakaa i když převařit pak můžete, ale proč?

 

lucie*

2x

..taky patřím k jedněm z mála co klasické kakao používají.Taky se vyhýbám granulátům i když mě někteří partneři tvrdili jaká to je mňamka...tak já raději klasické a osladím si cokoli sama,nechci aby výrobci solili a sladili za mě.

Dětem dělám umělé"kojenecké"mlíko ,někdy jen tak,někdy s trochou skořice,někdy kakaa,takže jej sypu do teplého mlíka a promíchám.Nic víc...ve studeném se tak dobře nerozpustí,zůstanou hrudky,takže vždy do teplého nebo povařit.

 


2x

V mých starých kuchařkách se ne/povařuje podle toho, zda se používá mléko převařené či nikoliv. Pravděpodobně jde tedy spíš o stav toho mléka, protože jinak se kakaovým práškem posypává, obaluje a zdobí dost běžně - a tenkrát skutečně instatní nebylo.

Příprava s vodou se doporučuje spíš pro nemocné - pravděpodobně zas kvůli mléku, protože to víc zatěžuje žaludek.

 

hoststary*

2x

Dělávalo se to asi takhle (pokud pamět slouží)...:

Nejdříve se odměří mléko pro tolik osob, kolik bude kakao pít, pro jednoho 1 hrneček, pro tři samozřejmě 3 hrnky mléka), což je asi tak 0.3 litru na hrneček, ale to si odměříte vaším hrnečkem. Mléko se dá ohřát zvlášt (pozor, aby se nepřevařilo a neutelko z hrnku, spálené mléko nepěkně smrdí)

Na 1 hrneček kakaového nápoje 1 lžičku kakaa a 1 1/2 až 2 lžičky cukru (jak je kdo zvyklý sladit), takže například pro 3 lidi (mamku a dvě děti, například) se do hrnečku dají 3 lžičky kakaa, 6 lžiček cukru, promíchá a přileje trochu vlažného mléka a důkladně promíchá na kašičku, ještě se trochu přileje mléko a udělá řídká kašička a ta se pak neleje do hrnku v teplým mlékem.

V hrnku se to celé dobře rozmíchá, ještě se trochou toho rozmíchaného znovu vypláchne hrneček, ve kterém se kakao míchalo. Před naléváním z hrnku do hrníčků se kakao musí znovu dobře rozmíchat, aby na dně nezůstalo to husté (čokoláda). Totéž při pití, zbytek na dně se opět zamíchá.

Normální kakao je jiná dobrota než syntetické rychlerozpustné nápoje.


Rychlorozpustné nápoje, kakaa, různá kostliná mléka např. pohankové, jsou obohacena o chemické přípravky, které zlajištují rychlorozpustnost, v tom je ten problém i výhoda zároven. Rychlá snadná příprava, ale zajištena chemicky.

hoststary*

Aby bylo kakao dobré, musí se samozřejmě použít dobré mléko! Nemusí to být plnotučné (kdysi v láhvích s červeným víčkem), stačí normální polotučné, ale ne odtučněné, to je jen mrtvá vodička a asi nějaké barvivo, z toho se dobré mléko (ani jakýkoliv mléčný koktejl) neudělá.

Výborné kakao mívali v Praze v bufetu na Malé Strně u Kina 64 U hradeb, v mléčném bufetu Rokytka ve Vysočanech a všude jinde v celých Čechách, v různých mléčných barech nebo lahůdkách. Kakao, k tomu koláček, nebo rohlík, to byl oblíbený cíl dospělých i dětí.

 


2x

Já si ho dělám, v hrníčku smíchám kakao s cukrem a zaleju trochou teplého mléka, musí se dlouho míchat, aby nebyly hrudky. Pak ohřeju mléko a doliju ho do hrníčku a zamíchám.

 

sebod*

2x

Víte proč dříve bývalo v bufetech tak dobré kakao? Protože kakaový prášek byl dlouho v horkém mléce. Tím se uvolnily všechny látky do mléka. Takže opravdu kakao rozmíchat ve vlažném mléce a potom nechat na plotně pozvolna vařit. Čím déle tím lépe.


doplněno 26.04.18 20:43:

maky, není nutné převařit, můžeš jenom práškem posypat cokoliv, ale není to ono.

 

rebeka*

2x

Ano dříve se kakao povařilo. Do první třídy jsem nastoupila v roce 1945 a dostávali jsme každý den kakao, které vařily maminky, ty se střídaly, aby nás válečné děti vykrmily. Kakao bylo od americké UNRA, asi bylo dobré, ale mě nechutnalo, ale vypít jsem ho musela. Od té doby kakao nesnáším a nikdy bych se ho už nenapila.

 


0x

Maky, jestli chcete vyzkoušet nějaké lepší instantní kakao, zkuste Doušek. Má více kakaa a méně cukru.

Pravé kakao nám dělala mamka v dětství, když došlo instantní. Holandské bylo doma vždycky (kvůli pečení), takže ohřála mléko, nasypala kakao a míchala a míchala. Nedalo se totiž ve studeném mléce rozmíchat (nebo aspoň ne dokonale, zůstávaly kousky a taky tím zuřivým mícháním strašně pěnilo). Ale nemyslím si, že když ho použijete nepřevařené na ten banán nebo kaši, že se něco stane...


naufrago, děkuji, snažím se všem instantním výrobkům vyhýbat, protože čím je ta rozpustnost způsobena, je to nějaká chemie, která usnadnuje rozpouštění. Takže kvůli té chemii to nepoužívám, jinak dekuji za typ.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]