Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šlehaný med ztvrdnul

Od: miji odpovědí: 11 změna:

Lze šlehany med nějakým způsobem vrátit do původní konzistence třeba tak jak klasický,ztvrdl nám že jde velmi těžko použít.Máme ho od srpna lonského roku je od včeláře.Děkují

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


8x

Ztvrdlý med zahřeju ve vodní lázni (sklenici do kastrolku s vodou a ohřívat), dokud neztekutí.

Jo, jenže jsem dostala vynadáno od včelaře, že teplota nesmí být vyšší než cca 40 st., jinak se ničí nevímco je vevnitř. I čaj, chudák, nesmí být teplejší. Takže : za a) pít téměř studený čaj a při dolování medu ze sklenice si připadat jako havíř, nebo za b) padoušsky si tajně med rozehřát při vyšší teplotě a dávat si ho do horkého čaje. Volím b). P.S.: včelař je můj syn

Zkuste mu ten b) rozehřátý med příležitostně podstrčit, jestli pozná rozdíl

To víte, že nepozná! A nikdy nepoznal...

miji

Díky za radu...med jsem rozpustila se sklenici ponořenou ve vodní lázni a v pohodě jde mazat. V takové konzistenci jsem měla med poprvé a taky mne napadlo že to tak udělám ale nebyla jsem si jistá jeho znehodnocením,ale je v pořádku.

 

floro*

8x
Slehany neni. Je to pastovany med. Slehani evokuje rychle míchání nejakou metly ic mixerem. Nic se nesleha, naopak, jen se pri rychle krystalizaci kvetoveho medu musi s nim velmi pomalicku pohybovat takovou specialni tyci. Tak vznikne jemna pasta, proto pastovany. Jen pro poradek
Jinak jak pise nahore, rotpustit ve vodni lazni. Ale pozor na teplotu, max do 50°C jinak se znici obsahovelatky. To plati i pro slazeni caje, sladit az pri teplote na piti
miji

Ano,máme to pastovaný špatně jsem to napsala,děkují za rady.

 


4x
Dejte ho na radiátor.
doplněno 28.02.18 20:48: Krystalizace vzniká tím, že molekuly glukózy a molekuly glukózy mají tendenci se spojovat a vzniká mezi nimi vazba. Tak se pozná kvalitní, ničím neredeny med. Pastovanim se tato vazba narušuje, ale toto jen prodlužuje dobu úplné krystalizace. I tento med krystalizuje, jen později. Když ho necháte na radiátoru, nehrozí ztráta vitamínů ani enzymů, zase taková teplota tam není. A když ho dáte do horkého čaje, nic se nestane, protože ten čaj během krátké doby vypijete.
doplněno 28.02.18 20:50: Oprava molekuly glukózy a fruktózy

 


3x

Tazatel nemyslí normální med, který zkrystalizuje, ale myslí med šlehaný, přímo od včelaře. Tak pokud je šlehaný, tak už ho do původní konzistence těžko dostane. Leda jen trochu povolit, ale pasta z něj bude vždycky.

floro*
Aha, a procpak by to nemelo jit ho rozpustit? Pastovany je med uplne normalni, to stejne co zkrystalizovany. Nebo myslite, ze kdyz ho date do caje, tak se nerozpusti?

Osobně používám pastovaný med zejména na mazání na chleba, a mám zkušenost, že ne všechny pastované medy jdou i na ten chleba dobře namazat. V nezvrdnutém stavu. Takže ano, jde jakoby povolit, když ho máte teď někde v chladu, a bude "tekutější", ale v čaji se blbě rozmíchává tak jako tak, ten pastovaný. Ale pastovaný med zůstane pastovaným, i kdybyste ho nechal na radiátoru třeba hodnu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]