Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařit kroupy zvlášt?

Od: ales* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chtěl bych uvařit kroupovou polévku a ve většině receptů se píše, že si máme kroupy uvařit zvlášt. Chtěl bych se zeptat, proč se nemůžou vařit spolu se zeleninou apod. v jednom hrnci?
Díky, A.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

eulalie*

4x

Dobrý den, kroupy se vám budou vařit delší dobu než ta zelenina. Ta je rychleji měkká. Takže proto by se měly kroupy vařit zvlášt.

 


4x

Protože, jak už uvedla eulalie, se vaří déle - dále při vaření "šlemují", tudíž se po uvaření scedí a propláchnou (a to všechno by zůstalo v polévce), a taky se musí dost často míchat, což by zelenině příliš nesvědčilo.

Ovšem mám pro vás dobrou zprávu - uvařené kroupy se (rozdělené po porcích) dobře mrazí. Vyplatí se uvařit ve velkém kastrolu celý sáček a máte na dalších pár polévek vystaráno.

 


3x

Namočte si přeprané kroupy večer před dnem vaření. Budou uvařené mnohem dříve. Vařte v dostatečném množství osolené vody a NEMÍCHEJTE! Ani jednou! Uvařené pak přidejte k zelenině.


doplněno 27.02.18 18:33:

Jani, já jsem také kroupy míchala, ale jednou v rádiu říkal nějaký slavný šéfkuchař, že se míchat nesmí. Že jednou se mu přichytly a tak udělal kravál, kdo s nimi zamíchal. Přiznala se pomocnice, že jí to nedalo a zamíchala. Už několik let nemíchám a nepřichytily se ani jednou. A to je vařím, ve smaltovaném hrnci, často do bramboračky, do houbovky, do uzené, do zeleninové. Mám je ráda. Neboj, vyzkoušej.

pohanka*

To je jako s nemícháním u švestkových povidel. Také se prý nepřichytí, když se nezamíchají.

 

kroupy

1x

Udělala jsem vychytávku na vaření krup. Z bílého plátna jsem ušila pytlík na průměr většího hrnce. Pytlík má nahoře stahovací šňůrku,okraj pytlíku přednu přes hrnec a zaváži. Do třetiny hrnce dám vodu, na dno pařák na knedlíky, na něj pytlík s kroupama a mohu si hodinku zdřímnout. Po uvaření je rozdělím do krabiček a šup s nimi na mrazák.

 


0x

Já velké kroupy 2x propláchnu horkou vodou a dám vařit nejméně na 60 minut. Než zavaří, tak je několikrát vařečkou promíchám, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené opět propláchnu pod tekoucí vodou a poté přidávám do uzeného vývaru. Když ale polévku zahuštuji jíškou, tak zahustím vývar ve kterém se uvařily kroupy. Ke konci přidám na hrubo nastrouhanou zeleninu osmaženou na másle.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vařit kroupy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]