Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Podvodnice - těsto kynuté pod vodou

Od: suzymon® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Nemáte někdo dobrý recept na cukroví, které se nechává kynout pod vodou? Ale svůj vlastní a vyzkoušený. Ne z internetových stránek. Tam to mám prohledané a nic mne tam nezaujalo. Já jsem recept měla, ale někam jsem ho zaštrachala. Já teda z toho těsta nedělala cukroví, ale slané pečivo a vždycky se mi v troubě krásně vyfouklo a bylo moc dobré dlouhou dobu. Pak jsem recept ztratila a našla teda právě na tom internetu a už jsem vyzkoušela asi tři a ani jeden není dobrý. Není to ono.

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hahanaj*

0x

Já mám a dělám tento recept

40 dkg polohr výběr mouky

30dkg tuku

4 dkg droždí

6 lžic mléka na kvásek a trochu cukru mezi prsty

špetku soli

zadělám těsto udělám z něj kouli a ponořím do studené vody na 1 hodinu

pak proválím a vykrajuji tvary upeču a obalím v cukru.


Hahanaj, tohle se hodně podobá tomu mému receptu. Schválně to znova zkusím a pak napíšu, jak to dopadlo. Ale já samozřejmě nebudu dělat na sladko. A i ten náš recept byl tenkrát převzatý z návodu na sladké cukroví. Mně se právě líbilo, jak se to v troubě vyfouklo a napadlo mne ho udělat na slano a ono se to povedlo a bylo vynikající. A od té doby jsme ho dělali pořád. Pak se mi přestalo dařit a tak jsem začala dělat z lístkového těsta, které jsem si ale dělala sama, ne kupovaného. A ty jsou vynikající, ale letos jsem se chtěla vrátit k těm kynutým pod vodou a výsledek se mi vůbec nelíbil. Ten recept jsem někam založila, protože už jsem to měla tak v ruce, že jsem ho ani nepotřebovala. Jenomže teď to není podle mých představ, ani zkušenosti. Tak jsem si začala myslet, že někde dělám chybu, proto se pídím po nějakém jiném receptu. Ale ono to bude asi tím "materiálem", já bych do toho kopla...

 


0x

Nebude to, Suzy, přímo to, co očekáváš, ale vyzkoušet dávku klidně můžeš, je to dobré.

FALEŠNÉ PODVODNICE

250 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva nebo jedlou sodu, 30 g cukr moučka, 125 g ztuženého pokrmového tuku, 125 ml smetany ke šlehání

moučkový+ vanilkový cukr na obalení

Vypracovat hladké těsto, min. na 3 hodiny odpočinout v lednici, možno i do druhého dne. Pak na pomoučeném válu vyválet placku o tlouštce asi 1 cm. Vykrajovat hvězdičky, dát na vymaštěný plech /nebo pečící papír/, péct na 150 stupňů dorůžova. Ještě teplé opatrně obalovat v cukru /jsou velmi křehké/.

Není tam to kynutí pod vodou, ale jinak je to prima cukroví. Třeba někdo poradí líp, ty pravé, já dělám holt jenom falešné. Jaga.

hahanaj*

jo tomu říkáme bubliny - jen se rozplývá na jazyku

 


Ach jo. Jaguško, ten recept jsem také viděla na internetu, ale nemám ráda ten ztužený tuk. Chutná jako umělá hmota. A pak, já z toho těsta dělám slané pečivo a to musí držet tvar. Dávala jsem máslo a nastrouhaný ementál a ještě nastrouhanou nivu. Povrch pak sypu semínky a hrubou mořskou solí, protože ta se při pečení nerozpouští a také pak to pečivo nevlhne a dlouho vydrží jako čerstvé. Teda pokud nemám návštěvu a neukážu jim to. Proto vždycky dělám do velké krabice, protože pak mám vždy něco na zub, pro eventuelní pohoštění, třeba k vínku. Já mám obavy, že to bude moukou. Prostě dříve se vždycky kousky v troubě vyduly a celkově nabyly, ale teď to prostě "sedí". Ne, že by byly nedobré a ti, co neochutnali ty, co jsem pekla dříve, tak nic nepoznají, ale já vím, že to není tak, jak by to být mělo. A to mne štve, protože já jsem mlsná, a když něco není podle mých představ, tak mi to vadí.

Právě jsem ale četla článek o jedné cukrářce, která má velké úspěchy se svými výrobky. Ale ta v něm doslova říká, že nepeče z českých surovin a hlavně ne z české mouky. Tady si můžeš počíst. usti.idnes.cz/...

A já jí věřím, protože mám stejné zkušenosti. Také jsem měla možnost srovnávat kvalitu a také se to od určité doby s tou českou kvalitou strašně zhoršilo. Tohle těsto jsme dělali s maminkou i u nás, ale to už je tak osm deset let a vždycky se povedlo a to to kolikrát mamka ani nevážila vždycky bylo pečivo výborné. A teď, teď to je prostě hrůza. Takže chyba někde být musí. A důkazem také je, že i letos zde na poradně bylo několik dotazů ohledně vánočky, nebo jiného pečiva, které se prostě nepovedlo, i když postup a recept byl stejný. A nejedná se o dovoz mouky, ta je z českých mlýnů a kvasnice jsou také vyráběny tady, ale je to prostě ošizené, nebo špatně vyrobené, odfláknuté. Takže ono nestačí, že se sem šmejd dováží, ale hlavně naši výrobci jsou šizuňkové. Jediné co umí je to, okopírovat obal výrobků, ale to co je uvnitř je hanba. Jen aby co nejvíc vydělali. Koupila jsem český česnek, schválně jsem si připlatila. Navrchu se tvářil docela dobře, ale doma, když jsem ho rozdělala, tak byly stroužky chycené plísní. Takže já když vidím to blbé heslo, "nakupujte hezky česky", tak se mi zježí vlasy a vyhledávám zboží z dovozu. I když to je někdy na prd, tak je to pořád lepší, než to naše české. A at mě klidně za toto vyjádření někteří zepsují. Já si budu stát za svým. Takové jsou mé zkušenosti a basta.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]