Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dosud jsem do jídla vždycky dávala prolisovaný česnek. Poslední dobou se v receptech stále více objevuje česnek utřený se solí, jako to bývalo za časů mé babičky. Jakou má výhodu takto upravený česnek? Nestačilo by, česnek prolisovat a potom případně rozetřít se solí? Bylo by to rychlejší, než škrábání a roztírání na prkénku.
Čím víc najemno je česnek rozšmelcovaný, tím víc uvolní žádaných silic. Rozetření se solí mi ale přišlo dost pracné, tak jsem začal používat lis na česnek, jenže v něm zase zbývalo hodně neprolisovaných částí, které jsem musel stejně rozsekat nožem. Pak jsem krátce požíval velký nůž, pomocí kterého jsem plochou stranou stroužky česneku rozdrtil, ale zase jsem musel sbytky rozsekat. Pak mě napadl spásný nápad. Mám tyčový mixér, v jehož sadě je menší nádoba se sekacím nožem pro zpracování zeleniny. Tak tam ty stroužky nasypu a během pár vteřin mám přesně to co potřebuju. IDEÁLNÍ!
Jasně že by to šlo. Rozetřený se solí má intenzivnější vůni. Já česnek jen strouhám. Malé struhadélko, trošku jemnější slzičky, než na sýr. Nerada myju lis a ještě více prkýnko, na kterém vůně česneku zůstává přes intenzivní mytí.
V jedné školce, stará, vynikající kuchařka strouhala česnak na slzičách na sýr. Naučil jsem se to u ní a vylepšila jsem to koupí malého struhadélka. Údržba je snadná, oprati ucpanému lisu nebo věčně, česnekem čpícímu, prkénku.
Už jsem to tu několikrát psala, jednotlivé omyté stroužky dám do nádobky se sekáčkem, dám sůl 1:4 (1 sůl) a dám do lednice v uzavíratelné nádobě, pozor, jiný než český zelená. A je nutné dávat jen zdravé stroužky a pokud je tam např. užzelenýi zárodek, odstranit. Není to pracné, česnek vypadá daleko lépe, než ta utřená matlanice. A kupovaný nikdy, ten je mco slaný.
Občas se dívám na vařící pořady se Zdeňkem Pohlreichem, a on česnek zásadně rozmačkává nožem naplocho a případně ho pak ještě párkrát překrojí. Já to dělám taky tak nebo používám lis. Roztírat ho úplně na kašičku nepovažuji za správné, protože pak se ten česnek v jídle úplně ztratí.
Na druhou stranu, proč by to nemohl dělat každý jak chce
Ono lisy vysly trochu z mody a dnes se opet tre i proto, ze je (zvlast u mladsich) tolik moderni delat veci jako to delaly ty nase babicky. Hodne profi kucharu ma take ve zvyku v provozu cesnek proste rozrazit plochou stranou a parkrat preseknout, jak uz tady padlo, ono samozrejme hodne zalezi, co se vari. Ja kdyz delam nejaky stew/gulas, casto delam prave to. Kdyz delam asii a mam v ruce struhadelko na zazvor, prozenu jim rovnou i ten cesnek. Ale hlavne jsem tu chtel rehabilitovat lisy, ktere foodblogerum nepripadaji in, a to tak, ze existuji lisy temer bezudrzbove a bezzbytkove a takovy mam v ruce casto. Vsimnete si, ze ma na drtici plosce vystupky, ktere projedou sitkem. Vysledek po pouziti je temer cisty a prazdny lis, cimz odpadaji vsechny bezne nevyhody lisovani.
Mě osobně mytí lisu na česnek otravuje a drcení naplocho nožem neprodukuje žádaný výsledek. Proto stroužek rozpůlím podélně, vyjmu klíček a stroužek několika tahy nožem naškrábu na kaši podobně jako tatarák. S trochou cviku trvá jeden stroužek pár sekund a není potřeba vytahovat další kus nádobí. Výsledek se pak může, ale nemusí, rozetřít se solí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.