Nejste přihlášen/a.
Kdyz uz se probirá ta trvanlivost kvalitniho masla, co vajička? Nezkazi se bez lednice? Mam ted moznost koupit vetsi mnozstvi za bezva cenu, ale do ledničky se vsechny nevejdou, vydrzi taky ve špajzu? A jak asi dlouho?
Nedávno jsem viděla v tv povídání o vajíčkách, a byla jsem dost překvapená.
Čerstvá vejce se může uvádět na vajíčkách 4 týdny od jejich snesení. A klidně se mohou prodávat ještě další měsíc, ale už ne s názvem čerstvá vejce.
Uložit se mají v chladu, špičkou dolů, v ledničce je to smozřejmě lepší. Sama je mám ve špajzu a ty 2 měsíce fakt vydržej.
Do vápna jsem vajíčka nakládala ještě i já, vydržely dlouho, ale byly jen do vaření. Co jsem nezkoušela, ale slyšela: prý se vajíčka taky uchovávala v obilí, v pšenici. Dřív jsme měli takovou truhlu na pšenici a do toho se dala vajíčka (nesměla se dotýkat). Ale s tím zkušenost nemám. Já teda radši tu lednici a špajz .
ty vole premysleni nekterych lidi nechapu , koupim treba 100 vajec do zasoby protoze na jednom usetrim napr.2,-? nebo budu zrat maslo z mrazaku protoze bylo o 10,- levnejsi? jestli budou ty vejce v lednici nebo ne je uplne jedno , za 3-4 tydny bude vetsina zkazena
Juraj, mate opravdu takovou osobni zkusenost, nebo chcete byt ten "nejchytrejsi" s jinym nazorem nez má vetsina rádcu s vlastni overenou zkusenosti? Ja mam nekdy v lednici vejce i dele a nikdy se nezkazily, takze jste evidentne neduveryhodny a svou odpovedi jen provokujete..?
proc bych provokoval? to jako myslite ze jsou vsechny vejce stejne a stejne vydrzi? potom se asi fakt nemame o cem bavit, klidne si jezte i 6 tydnu stare vejce
Plně s Vámi souhlasím. Kolik vajec se může skazit a viděl někdo tu hnusobu když rozklepne naložené vejce z vodního skla.V mém dětství to nakládala babička,hodily se jen do pečení buchet.Dodnes nejím smaženici ani vařené.
Omylem jsem vám přiklepla bod a to jsem nechtěla. No nic, chtěla jsem jen odpovědět:
3 - 4 týdny povídáte. Tak to spíš záleží, jaká vejce to jsou. V obchodě jsou opravdu k dostání pod označením "čerstvá vejce" legálně až do 4 týdnů od snášky! Když je koupíte, tak už na moc dlouhé skladování opravdu nejsou (ještě tak měsíc). V obchodě se mohou ještě ve "stáří" 8 týdnů normálně prodávat, jen tam nehledejte to označení "čerstvá vejce".
Když mi doma slípky snesou vejce, tak je uložím do špajzu do chladu a tmy. A tam mi ty 2 měsíce fakt klidně vydržej. Že je vejce OK se nepozná jen podle toho, že to je nebo není pukavec. Stačí vajíčko rozklepnout a podívat se. Žloutek je vystouplý, bílek má 2 části - "pevnější" kolem žloutku, a takovou tekutou. Nevím, jak to popsat, ale poznám dobré vajíčko. Když ho nechci rozbíjet, potěžkám ho.
A vlastně s vámi i souhlasím: nemá smysl kvůli tomu, že ušetřím třeba 10 Kč naplnit mrazák máslem. V mrazáku budu mít 1 máslo "pro případ" - pro 1 máslo já už fakt do obchodu nepoběžím, a nakupuju max. 1x týdně. Rozmyslím si hlavně kvalitu - trochu se předzásobit vajíčky přímo od chovatele podle mě smysl má, z obchodu bych jich tolik nekupovala. A koupit 100 vajec? No to záleží na to, kolik nás je doma, jestli jestli budu péct buchty nebo cukroví atd. Když jsem měla děti ještě doma, tak 3 plata vajec byly rychle pryč.
Lze to i takto:
Netradiční způsob skladování vajec. Zmrazte je!
Vyzkoušejte netradiční způsob skladování vajíček. Jistě se vám hned po první zkušenosti tato metoda zalíbí.
Pomalu ale jistě se nám blíží období, kdy domácích vajíček bude kopa, možná dvě. A vy nebudete vědět, kam vajíčka ještě uložit. Vyzkoušejte mrazák. Pravda. Velmi netradiční metoda skladování. Ale budete si díky ní moci užívat vajíčka po celý rok bez omezení.
Jak na to
Existuje několik postupů, vyberte si ten, který vám bude nejvíc vyhovovat, nebo jich vyzkoušejte několik. Ani jeden není nikterak složitý.
1. Celé vejce
Připravte si vajíčka, která chcete uchovat, a postupně je rozklepněte do nádoby. Tam je lehce rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Poté nechte rozšlehaná vajíčka v nádobě ustát. Během promíchávání se do nich dostalo hodně vzduchu a ten musí před mražením z vajec vymizet.
Pak nalijte vajíčka do mističek na tvorbu ledu. Až zmrznou, můžete je z mističek vyloupat do pytle, který trvale umístíte v mrazáku.
Tip pro začátečníky: Pro začátek si rozšlehejte jedno vajíčko a naplňte jím tvořítko na led. Odpočítejte si, kolik jedno vejce zabere kostiček. Při vaření pak budete vědět, jaký počet kostek = jedno vajíčko.
2. Zmražení bílku
Do některých pokrmů se přidávají pouze bílky, proto je můžete zamrazit samostatně. Opět je dobré si pamatovat, kolik kostiček jeden bílek zabírá, aby se vám usnadnilo dávkování.
3. Zmražení žloutku
Zmražení samotného žloutku je oproti bílku mírně problémovější. Samostatný žloutek má v mrazáku tendenci seschnout a zhrudkovatět. A bude těžko použitelný.
Žloutek před dáním do mrazáku ochutte. Část žloutků si připravte pro slané a část pro sladké pokrmy. Vždy na jeden šálek žloutků dejte lžíci cukru nebo lžíci soli. A zmrazte stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.
Délka skladování a rozmrazování
Takto uskladněná vajíčka vydrží čerstvá po dobu jednoho roku. V případě potřeby vždy z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu.
Samostatné bílky můžete rozmrazovat při pokojové teplotě. Pak se lépe vyšlehávají.
Rady na závěr
Vajíčka na tvrdo: Zmrazování vajíček uvařených předem na tvrdo není nejlepší způsob. Vejce jsou pak gumovitá, zároveň vodnatá a tvrdá.
Syrová vejce ve skořápce: Vejce ve skořápce se vlivem mrazu rozpíná (vejce obsahuje vysoký podíl vody), čímž se naruší skořápka a vejce může během zamrazování vytéci.
Trvanlivost vajec je prý 28 dní od doby, kdy ho snese slepička, takže každopádně sleduji trvanlivost na obalu vajec.
Nikdy bych nekoupila velké množství jen proto, že jsou levná.
To jako 28 dni vydrzi bez ujmy kdekoliv? V chladu urcite i dele, nebo ne? Za 2kačky je to lakave koupit, zvlast pred Vánoci bude vetsi spotreba
Kdysi jsme nakládaly s tchyní vejce do vápna, tedy do vápenné vody. Z léta, kdy byla snáška největší, vydržely klidně až do zimy.
Ale jak už hospodyňky psaly, nelze je pak použít k přímému jídlu, třeba na smaženici, vařená do koprovky, k snídani nahniličko apod. Už to není to, co čerstvé. Také bílky a žloutky oddělit nelze.
Ale do pečení, do buchet, do knedlíků, do sekané apod, kam se dávají vejce celá, byla dobrá. Čerstvé vejce je ovšem nejlepší, o tom není debat. Jaga.
My doma ukládame vajíčka do špajze roky rokúce,nedávame ich do chladničky.Pokiaľ sme ešte v minulosti chovali sliepky,tak boli v pletenom košíku v drevenej búde.Staršie sa jedli,nové sa odkladali.Vajíčka bez nakladania vonku vydržia okolo 1-2 mesiace.Ak si sama sliepka naniesla okolo 15 vajec a to nezniesla každý deň,tak bez ujmy vydržali vonkajšiu teplotu plus stále zohrievanie a ochladnutie pokiaľ si na nich nesadla a nevyviedla kuriatka.
Někdy koupím "čerstvá vejce" a přesto zkouším. Staré vajíčko plave, čerstvé zůstane u dna. Když se vyklepne staré, bílek je tekutý, zatímco čerstvé vajíčko má bílek hustý a má tvar. Lépe se loupe staré vajíčko, na novém se skořápka drží. Mluvím o poživatelných. Mívali jsme slepice a vajíčka se ukládala i v létě v chladné předsíni.
Já bych, co se mi nevejde do lednice, rozbila do šroubovací sklenice od marmelády nebo tak a dala do dvířek lednice. Kdysi takhle kamarádka nechala zmrazit, ale pak měla problém s ubíráním potřebného množství. I místo plat bych použila vysoku, ale úzkou nádou, dp které bych celá vejce naskládala. Nezabere tolik místa. Ale i když by byla cenově velice výhodná, příliš bych ji nekupovala, abych nemusela jíst denodenně vejce.
Uvědomuji si, že ve velkých marketech nejsou vejce v lednici. Kdo ví, odkud a jak dlouho cestovaly a zkažené nejsou. Zkažené vejce jsem neměla snad desetiletí. Tedy měly by přežít bez lednice nějakou dobu.
rozbíjet vejce je hloupost...
Dívejte se na vejce jako na konzervu. Moje babička sebrala vejce od slepiček, odstranila z vejce mechanicky nečistoty, ale NIKDY JE NEMYLA, protože vejce má na povrchu vrstvu, která chráná obsah. Vejce dala do nejchladnější místnosti, a tam vydržela klidně 2 měsíce. Konzervu taky nedáte na slunce, ale v chladu vydrží roky... Vejce s porušenou skořápkou buď použijte hned po poškození, nebo je raději vyhoďte.
Mikroorganismy se také do vejce dostávají těžko a většinou jsou na povrchu skořápky, takže vejce je dobré důkladně umýt před rozklepnutím.
Výhoda vejce je, že jakmile se začne kazit, okamžitě to poznáte... pamatuju se, že časem vajíčka ztrácela vodu, ale zkažené jsem viděla málokdy.
Jednou v létě jsem uložila vejce do sklepa na chalupě a našla je až na jaře... kdybych byla odvážnější, dala by se ještě použít...
Pro mě osobně je hranice poživatelnosti vajec 5 týdnů. Z takto starého vejce lze ještě vylíhnout kuře/ káče/ house... Přičemž už může mít různé vady a často nastávají problémy s líhnutím. V dalších dnech už tam nastávají poměrně výrazné destruktivní procesy. Vajíčka skladujeme hlavně ve tmě, ten chlad není až tak důležitý (i když přímo v teple by samozřejmě být neměla).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.