Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsem dostal chut na sulc, tak jsem koupil dvě zadní kolena a chtěl jsem ještě přední nožky, ale ty už nějak nebyly, tak mi prodavačka zabalila kus vepř. kůže s tím, že bude sulc ještě lepší.
Od té doby dělám sulc zásadně a jedině z kolen a kůže - vždy parádně ztuhne, je čistší, a hlavně, ty přední nožičky jsou i pro čecha trochu "fuj".
Jenže - objevil se problém - kůže není. Nebo teda musí se objednávat, a "ňák" s tím dělají "drahoty".
Kolen a nožek mají hromady. Tak se tady chci zeptat, jak vaříte sulc vy, jestli taky zásadně z kůže, nebo ty nožky vlastně až tak nevaděj, nebo víc kolen.
čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Jásulc dělám často, ale nikdy z nožiček, koupím vepřovou plec s kůží, pokud to někdy náhodou neztuhne, sleju znovu vodu a přidám trochu želatiny. Mám ráda sulc hodně masový.
Želatinu přidat můžete, ale už to nebude mít tu samou chut. Také to dělám, protože mám ráda aspik a libové maso. Dělám si třeba kuřecí tlačenku a z kuřete prostě nic co by dokonale želírovalo, nevytáhnete. Tak také přidávám želatinu. Ale na sulc jsou opravdu nejlepší ty nožky a přední i zadní, v tom není rozdíl a to koleno na masíčko a i k tomu můžete uvařit i jiné libovolné vepřové maso, aby to bylo masovější. Ale v sulcu snad nemá být moc masa, právě jde o tu uvařenou kůži. A co se týče kolagenu, tak je právě skryt v těch nožičkách, protože tam je nejvíc šlach a drobných kostí a ta kůže.
Suzy, to je přesně ono. V sulcu nemá být mnoho masa. Vždycky to bylo nejlevnější jídlo. Když je více masa, pak už by se to mělo jmenovat jinak. "Něco" v aspiku. Když k tomu přidáte ledacos z drobů, jiného, je to pak tlačenka. Ale sulc je o kůžích a aspiku, nevylepšeném želatinou. Pravil můj táta řezník.
Sulc já vařím jen z nožek. 4, 5, podle velikosti. A jedno jestli z předních nebo zadních. Nechám si je přeseknout a po očištění je narvu do papiňáku s cibulí, česnekem, novým kořením a celým pepřem. Pak si koupím desítku pivo, čerstvý chleba a hořčici. Nožky oberu. Něco do pusy, něco do plechové misky. Do misky zcedím vývar, přidám majoránku, možná i česnek a povařím. Seberu tuk z hladiny a nechám ztuhnout. Bezva sulc! Chystám se, že už uvařené nožky dám na pekáček spolu s odebraným tukem, nakrájenou cibulkou a česnekem a šoupnu do trouby pod gril. Zelíčko, chlebíček?
Koleno jsem také takhle uvařila, opatrně vykostila, aby kůže s masem zůstala vcelku, posolila, popepřila, pevně smotala a v alobalu nechala v lednici ztuhnout. Nářez z toho byl s chlebem, hořčicí a kyselým okurkem, bezvadný.
Sulc dělám z nožek, kůží a přidávám 1 koleno. Máme rádi, když je sulc trochu masitý. Někdo přidává i zeleninu - mrkev, hrášek, záleží na chuti a zvyklostech každého. Nezapomenout vyvařit bobkový list, celé pepře a nové koření.
Kůže pěkně klihnou a sulc je pak "jako řemen". Vařené nožky obrat /pozor na chloupky/, společně s kůžemi pomlít. Maso z kolena obrat a nakrájet na malé kousky.
Želatina potřeba není, sulc má být jen z těch kůží a pacek. Vepřové kůže určitě seženete. U nás je prodávali za 3 Kč kilo, pak za 5, no a teď už za 10. Ale seženou se. Ráda jsem je kupovala a vařila pejskovi, bylo to dobré na klouby.
Jestli máte možnost obejít víc prodejen, určitě někde pochodíte. Nebo si je budete moci i objednat na určitý den. Jaga.
Kůže nejsou drahý, ale v praxi to vypadá tak, že tak 4x do roka dostanu chut na trochu sulcu. Jdu do řeznictví, masa hromady, ale kůže néni ..
Možná to lidi kupujou čoklum, nevím, řezník mi říkal, že to ve výrobně dávaj do tlačenky.
Další věc, kterou zmínila @babkazov, že je "sulc"a sulc, no. Tak tu klasiku, tzn. mastnou hroudu rosolu bych fakt nemohl.
Já si pod pojmem sulc představuju tohle.
Junkers, tak to je mňamka, ale není to ten klasický sulc, který má jinou konzistenci a je matný a nejsou v něm kusy masa.
Junkers, to je totéž, jako když řeknete svíčková a uděláte kuře na smetaně. To, co se vám líbí je maso se zeleninou v aspiku. Ale když se vám to takhle líbí. . . .
babka: no, však jo. Máte pravdu, že "echt" sulc je ten, jak jste popsala výše, taky se tak prodává v některých řeznictvích.
My tady tíhnem spíš k tomu aspiku, no. Kdysi jsme dělávali sulc - to byly hotové manévry. 20 litrový hrnec, pod ním hořely dva hořáky, kolen snad 5, nožičky, nějaká za zelenina, maso se mlelo v mlýnku a pak se doufalo, že to ztuhne. Byly toho vždy asi 3 ty velké pekáče (40 cm?). Ale vždy to ztuhlo, a vždy se to snědlo, já to žral jak "prokopnutej", hlavně za mlada 1/2 pekáče jsem za den zbaštil. Polil jsem to voctem a chleba mě vůbec nezajímal, jen ten sulc..
Ale taky nemám vůbec problémy s kloubama a tak.
V současnosti si vařím sám, mám na to takový 10l Tefal hrnec - to mi připomíná, že chci dát další otázku do poradny, protože je na něm nějaká nepochopitelná stupnice - maso nemelu, rozkrájím, přidám zeleninku, zaleju přeceděným vývarem a dám ztuhnout.
A ráno mám bezva snídani ..
No popravdě, dřív jsem dělala jedině kolena s nožičkama -kůže se nějak dřív v prodej neobjevovaly.
Když se uvaří hodně do měkka ,tak se to snadno obere-člověk je sice upatlanej,ale je to v pohodě .
Nyní když mají kůže ,vezmu je radši než nožičky , nemusím se s tím patlat.V chuti nějak extra velký rozdíl nevidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.