Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co uvařit z hub?

Od: babkazov® odpovědí: 12 změna:

Rostou! I já jsem hub dostala spousty. Sušila jsem a zamražovala. A tak si přemýšlím, co z hub vaříte vy? Už jen houbová polévka se dá vařit v mnoha způsoby. Jak ji vaříte vy? A vaříte nějakou houbovou, nezvyklou specialitu?

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Já dělám houbovou sekanou podle tohoto receptu toprecepty.cz/... , pak rizoto, bramboráky, karbanátky- to snad recept uvádět nemusím , pak houbové flíčky:

Na 4 porce : 500 g fleků, rostlinný olej, 300 g bílého zelí, 1 cibuli, 200 g čerstvých hub, sůl, pepř, drcený kmín, 3 vejce, asi 50 ml mléka

Postup: Fleky uvařit, scedit a promíchat s olejem, aby se neslepily. Zelí nakrájet na čtverečky a na dvě minuty vložitt do vroucí vody, pak scedit. V hluboké pánvi na oleji osmahnout jemně nakrájenou cibuli, pak vložit na kousky nakrájené houby, sůl, pepř a kmín a dustit doměkka. pak vše smíchat , dát do vymazaného pekáčku.Zallít vejci s mlékem a cca 25min zapečte dozlatova při 200°C

Teď se zrovna chystám na toto - to ale nemám ještě vyzkoušeno recepty.eu/...

 


2x

Dělávala jsem houbový štrůdl (dnes houby nemám, sama se jít bojím a jsem sama):

zpěnit cibulku, přidat houby a podusit doměkka (smaženice). Na listové těsto potom přijde slanina, strouhaný sýr, nakonec ta smaženice. Zavřít nohu štrůdlu, nastříhat otvory, pomašlovat vajíčkem a šup do trouby.

Mňamka!


doplněno 09.10.17 19:23:

Také jsem v dobách hojnosti dělávala houbové čatní (recept z internetu):

1500 g hub,
250 ml oleje,
500 g cibule,
500 g rajčat bez slupky,
500 g paprik,
1 hlaviček česneku,
1 ostrý kečup velký,
1 lžíce kari koření,
2 lžíce vegety,
pepř, sůl

Necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby, rajčata a papriky. Dusíme 20 minut (jako na lečo). To vše umixujeme nebo umeleme a dáme do skleniček a 20 minut sterilujeme. Ochutíme dle své chuti. Množství vyjde asi na 13 - 15 skleniček od přesnídávky.

Dávali jsme si ho na topinky, bylo výborné. Jenom jsem ho nemixovala, mám ráda houby na kousky. Zeták brblal, že jsou tam kousky, tak jsem jednou opravdu mixovala, a už to nebylo ono.


doplněno 10.10.17 09:25:

Do té "smaženice" do štrůdl se dá dát vajíčko, ale jan tak aby to bylo řidší. Vylepšovala jsem tím, co bylo.


Aknelko, to čatní, to vypadá úžasně!

 


2x

Kromě klasických receptů, které každý zná /smaženice, řízky, smetanová houbová omáčka.../ dělám houbový pekáček. S anglickou slaninou a šlehačkou. Je to hrozná dobrota, houby se ale musí vybrat tvrdší, ne ty rozmáčené. Pokud se přidá pár pravých ryzců, je to pochoutka nepopsatelná. Jsem ostuda, neumím vložit odkaz. Proto si dejte do vyhledávače "houbový pekáček" a recepty se vám objeví.

Jinak dělám HOUBY V KEČUPU. Je to dobrota, hodí se k masu, k uzenině, stejně jako třeba hořčice či kečup. Nebo do misky a k tomu jen chleba s máslem.

70 dkg pokrájených hub uvařit v osolené vodě, propláchnout studenou.

Zvlášt uvařit: 0,5 kg cibule, 4 stroužky česneku, 0,5 kg paprik, 10 dkg octa, 10 dkg oleje, 8 dkg cukru, 2 dkg soli, 1 velký kečup /520 g/. Nevadí, zda sladký či pikantní, to záleží na chuti každého. Možno přidat i trochu chilli či feferonku.

Smíchat s uvařenými houbami, dát do menších skleniček, sterilovat.

Něco podobného jsou HOUBY S PAPRIKAMI. Také takový dobrý přílohový salátek.

2 kg pokrájených hub /směs/ povařit 5 minut v osolené vodě, propláchnout studenou.

Dát svařit: 3 l vody, 1/2 l octa, 20 dkg krystal. cukru, 6 dkg soli, 6 ks bobkových listů, 6 kuliček nového koření, 1 kg paprik /nudličky/, 1 kg pokrájené cibule. Vše povařit 6 minut.

Když je směs už vlažná, přidat do ní vařené houby, promíchat a nechat 24 hodin uležet. Pak dát do sklenic, sterilovat 45 minut.

 

kepler*

1x

Podusím do měkka houby na cibuli, přidám mletý kmín. Udělám klasický zeleninový vývar (kořenová zelenina, celerová nat zeleninový bujón Natur), pak vařím spolu s houbami. Pak varianty:

1. zahuštuju hnědou zásmažkou, nebo:

2. Sladkou smetanou + moukou

3. Zakysanou smetanou + moukou.

Do všeho přidávám na kostičky brambory, někdy i růžičky květáku, popř. sterilovaný hrášek. Koření podle šmaku.

Po všech variantách se můžu utlouct a s nikým se nedělím

Mleté vepřové, nastrouhaný tvrdý sýr, podušené houby, smíchat, ochutit, vytvořít karbanátky. S bramborovou kaší to nemá chybu.

 

blanka33*

0x

Dobrý den Babkazov, já dělám mléčnou houbovou polévku . Nechce se mi to vypisovat, ale našla jsem na ní odkaz: toprecepty.cz/... Ta nám všem chutná nejvíce . Pak dělám klasickou smaženici a houbové řízky, no prostě to všichni známe . A nezvyklou specialitu? No, snad jen houbová směs na topinky . Letos jsem jí udělala poprvé a byla opravdu dobrá .

Kečup, cibule, česnek, houby a grilovací koření. Pak stačí jen zavařit. Vím, nezní to zrovna zdravě, ale takhle na chut, proč ne .

 


0x

Já dělám houbovou omáčku se smetanou. Podusím na cibulce houby - nejlepší jsou čerstvé - až jsou houby měkké, tak přiliji mléko, zahustím jíškou a doplním smetanu. Na ochucení jen sůl a pepř. Z čerstvých hub se dá omáčka jíst samotná s knedlíkem, ze sušených hub je to takové méně syté a je lepší to doplnit třeba hovězím masem.

 


0x

Dělám ,,šunkofleky,,s houbama a hodně osmažené cibulky do růžova! je to mňamka!

 


0x

V houbařské sezóně dělám klasické houbofleky, mimo ni šunkofleky.

 


Při čtení receptů se mi sbíhají sliny v puse. A taky si říkám, že jsem tuhle otázku měla položit dříve a ne až teď, když už to nevypadá, že nějaké houby dostanu. Ale třeba ano a já něco z nezvyklých receptů vyzkouším. Škoda, že nemám více bodů, podělila bych vás všechny. Bánbíček udělal moc dobře, když houby vymyslel!

 

fram

0x
Úlně nejfantastičtější - stručně modifikace receptu z nedělního rádia:Vezmi kuřecí čtvrtky, nalož s cibulí, solí, pepřem, tymiánem..., ulož v chladu a druhý den podlej a duš do měkka asi 25-30 minut.Pokrájej houby (lišky na chut nejlepší, ale i hřiby atd. jsou vhodné) a orestuj na tuku (sádlo, olej...) s cibulí. Duš osolené s kmínem asi 20-30 minut a pak přesuň houby ke kuřecím čtvrtkám a spolu vař asi 5 -10 minut.Podávej s chlebem či přílohou (brambory, rýže).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]