Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
přemýšlíme doma o vařením šunky v šunkovaru, protože máme známeho řezníka který nám dává maso za miniální cenu, ale všude čteme, že to je vysoce rizikové z pohledu bakterii které tvoří botulotoxin a všeobecně doba trvanlivosti je tak den, maximálně dva.
Existuje pro nás nějaké řešení, aby šunka vydržela třeba 5 dnů a nemusel bych se bát o ty bakterie? Řídíme se doma pravidlem, že myslet si, znamená ho**o vědět, tak prosím žádné rady, co by tak mohlo "fungovat".
Používej dusitanovou sůl (Praganda).
Domácí šunka 3-4 dny v lednici není problém. A když vím, že se nesní, tak dám třeba půlku do mražáku na jindy.
Botulotoxin se samozřejmě může vyskytnout nejen v klobásách, ale i ve starých konzervách nebo i v nevhodně skladovaných masných výrobcích, Dobře uvařená šunka je bez nebezpečí i za 3 dny v chladničce při 3 - 4 st. C.. Zauzení výrazně pomůže. Já měkké šunky a salámy skladuju ve vzduchotěsných klip boxech v zóně 0 i týden, v mrazáku běžně měsíc. To je moje vlastní zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.