Nejste přihlášen/a.
Ucim se varit chutne polivky, ktere by se daly jist i jako samostatne jidlo, aby zasytily a stacily na obed nebo veceri. Mate nejake osvedcene recepty, jako treba husty boršč, masitou bramboracku, kulajdu aj.?
Spravne je polevka, ale proc se bezne rika polivka?
Taková gulášovka, na kterou je spousta receptů i na netu, nemá chybu. Nepohrdnu bramborovou s houbami, s kulajdou a dalšími hutnými polévkami. Jen hledat a najít tu pořádnou. Psát recepty by bylo nošení dřeva do lesa.
Polívka se říká hovorově.
Jj, klasickych receptu je na netu hodne, ale ja patram po nejakych vylepsenych, vyzkousenych super vychytavkach, ktere by hned tak nenapadly, zkuseni polivkari mohou inspirovat
Na polévky sice moc nejsem, ale nedávno jsem se zaláskovala do kachní polévky, kterou jsem si upravila podle sebe, takže o pravý "kaldoun" se nejedná. Materiál se dá koupit ve zmražené formě, třeba v Tescu. To vysypu do papiňáku, zaliji asi litrem studené vody, mírně osolím a maso uvařím do měkka ( cca 35 min ). Maso oberu, nakrájím na drobno, vývar nechám vychladnout. Udělám si máslovou jíšku ( lepší by byla z kachního sádla ), rozředím vývarem, přidám maso a zavařím strouhankové knedlíčky. Ty dělám podle víc než 100 let starého předpisu od své babičky ( vylepšeno ) - Ve 1/4 l mléka rozpustím lžíci másla ( v MW ), když není vroucí, zaklechtám jedno vejce, přisolím a smíchám se strouhankou ze 4 rohlíků. Jsou asi 2 cm v průměru, je jich 30 ks (navaří se asi o polovinu ). Koření žádné, zeleninu taky ne, jen do knedlíčků petrželovou nat nadrobno, pouze přiměřeně osolit. Vynikne specifická chut kachního masa...
Co chcete objevit?
Máme polévky čiré a zahuštěné.
U těch čirých se objevila vietnamská polévka PHO. Tam je hodně masa, zahřeje a zasytí.
U těch zahuštěných byla většina vyjmenovaná.
Já bych přidala ještě čočkovou s uzeninou, nebo uzeným masem a totéž s hrachovou.
Když uděláte hodně dýňové polévky, hodně hustou a do ní kostičky opečené housky, tak bude také sytá, ale nevím, jestli s ní vydržíte do večera.
Ke každé polévce lze vzít chleba, pečivo, opečený toust, možná by vám zachutnala škvarková placka.. Znala jsem i člověka, který k bramboračce jedl sladkou buchtu.
Takže návrat k tomu, co vařily naše babičky. Husté polévky zahuštěné jíškou, a luštěninové, zelné bílé, hnědé, červené, které zasytí. Fazolové, s kroupami, krupkami, znáte hrstkovou? Co máte doma, to tam hrstku dáte. Já mám s takovou polévkou problém, protože fazoli vaříte déle než rýži, tak si to musíte naplánovat.
Co je ale dobrá ,,polévka,, to jsou brambory na kyselo. Brambory, koření, cibule a v půlce zahuštěné jíškou, nakonec trochu octa. Není to pravá polévka, ale vydatné jídlo, hlavně ta jíška musí být na sádle, stejně podobné jídlo jsou fazole na kyselo, nebo brambory na paprice či někdo říká bramborový guláš, kde je buďto varianta se špekáčky, nebo měkkým salámem, či zcela bez masa.
Základy vydatné polévky:
1) zahustit sádlovou jíškou
2) přidat kus masa, hovězí, či uzené
3) přikusovat chleba, pečivo
4) u bílých polévek nešetřit na smetaně a dostatku vajec
Ta vietnamska se nekde prodává? Kez by se prodavalo vic ruznych hotovych polivek, ze by se to doma jen ohralo a dochutilo, nekdy je hlad a chute, ale neni cas na vareni a mit kvuli tomu spolubydlici kucharinku prijde draho
Podle Vašeho nicku asi chápu, oč se jedná. Člověk bydlí sám a nechce se mu nejen do vaření, ale mnohdy ani do úklidu.
Jak třeba žena nemá pro koho vařit, tak se jí nechce.
Ale přitom jak si člověk nedá vařené jídlo, tak je takový nedojezený. A má stále na něco chut.
K té polévce. Ano, hodně ji nabízejí různá vietnamská bistra a restaurace. Problém je, že je dost drahá, na to, že je to polévka, ale on se vývar na níi dlouho vaří, třeba i 5 -6 hodin a i s tím jejich kořením se to musí také umět. Já ji nikdy neměla, ale kdo ochutnal, tak chválí. Ale samozřejmě tamhle ji udělají labužnickou tak, jak má být, a někde již tak dobrou ne. Chválili Holešovskou tržnici /Pražskou - jatka/ Polévka Pho Bo, ještě když to bylo bistro, nyní restaurace.
Český kvalitní vývar se také vaří dlouho, tedy říkáme, že se táhne, a používají se také morkové kosti, a obyčejné a ty se pro barvu zase opékají na pekáčku. Takže náš kvalitní vývar, také není rychlá a bezpracná záležitost.
Taková knedlíčková polévka a nudlemi, no, také není marná. Ale po ní by to chtělo ještě poctivou svíčkovou..
Já si ráda vařím čočkovku a cizrnovou polévku. Taky zasytí na 100% a zdravé to je až běda a obojí jím s vajíčkem, volským okem nakrájeným na kostičky.
A polívka se říká proto, že je to běžná hovorová úprava hlásky v Čechách. É --> Í, mléko/mlíko, polévka/polívka, vézt/vízt, délka/dýlka, lépe/líp atd., stejně tak Ý --> EJ, zvl. v koncovkách m. rodu, dobrej, zlej, malej... nebo síto/sejto, mlýn/mlejn, být/bejt...
Zelňačka, kapustová, květáková, držková, to jsou další polévky, které s chlebem stačí, jako hlavní chod k obědu a nejsou tak pracné na přípravu.
Jednu polévku děláme z taveného sýra, krupičky a vejde, to je vše a chutná výborně. Jinak do ní se dá dodat, co kdo má rád.
vejce
Možností je mnoho a chutí taky. Osobně nedám dopustit na držtkovku a gulášovou s masem a bramborem. V podstatě se ale každá polívka dá zhodnotit na hlavní jídlo. Obrat maso, zahustit smetanou a moukou, přidat zavářku atd. Doporučovat recepty nemá cenu, každý si to může najít a nejlíp je recepty se nechat inspirovat. U mně teda co polívka, to originál
Bramboračka se zeleninou a houbami / brambory až nakonec/. Čočková s uzeninou, nejlépe z červené čočky, ta se nemusí namáčet. Obě mají cibulový základ a obě lze zdravě zahustit pohankou - lámankou a ovesnými vločkami, tak není třeba jíšky.
Taky je výborná zelňačka s bramborem. Buď s uzeninou a hodně papriková, nebo se smetanou a koprem.
Když opravdu není čas a žaludek nepřemluvíte, aby ještě počkal, tak za 7-8 minut máte polévku na talíři.
Vajíčková polévka - plátek másla rozpustit na dobré pánvi se silným dnem a 4 vejce vymíchat na pánvi až do sucha, vzniknou noky. Mezitím už vám vaří litr vody z konvice, vřelou vodou zalijete vejce, přidáte bujon nebo vegetu a je hotovo. Máteli 5 minut více času, tak lze přida a povařit i zeleninu. Na jednu porci je nutné alespoň jedno vejce. Jeli polévka řidší, tak do hotové polévky hoďte hrstku kuskusu a bude v polévce stát lžíce
Tuhle podobnou dělávala moje babička a já ji dělám též. My tomu říkáme s vaječnou jíškou a opravdu se dělá na másle. Ta vajíčka se u našeho receptu zasypávají hladkou moukou a jak tuhnou a vy mícháte, tak se ty noky opravdu vytvoří. Já mám tuto polévku i ,,noky,, dost ráda. Určitě nezapomenout na drcený kmín, ten do této polévky patří.
Někdy dělám vločkovou - mrkvovou
na sádle lehce osmažit nahrubo nastrouhanou 1 mrkev, na to přidat 1 - 2 lžíce ovesných vloček. Zalít cca 1 l vody nebo vývarem, přidat sůl, pepř, (mletý kmín, Podravku - podle chuti) a povařit cca 15´ (pozor, rádo utíká - pění!). Nakonec tam dám 1 - 2 vajíčka - a hotovo.
Zkuste polévku s hlívou ústřičnou, používá se jako drštky, akorát je jednodušší a zdravější. Už se nám stalo, že někdo ani nepoznal, že je to z houby, kterou nesnáší.
Není to úplně polévka, to přiznávám, ale je to opravdu dobré. Najděte si na internetu recept na polské jídlo Bigoš. A podobné "jednohrncové" jídlo najdete taky na internetu, a jmenuje se Bigmanuv hrnec.
No a taková kapustovka, do které se dá vyvařit jedna nebo dvě nějaké lepší klobásky, a potom je nakrájíte na kolečka jako vložku, taky není k zahození.
Všechny recepty, které tady padly, jde udělat několika jinými způsoby. Když se přidají nebo uberou nebo některé suroviny, výsledek je také úplně jiný. Třeba čočková jde udělat cca 5ti způsoby. Totéž zelňačka, fazolačka, bramboračka. Stačí přidat rajčata, zeleninu na kostičky, zelenou petržilku, vajíčko nebo kapku smetany. Zásmažku na špeku nebo jen záklechtku ve smetaně. A je to o něčem jiném.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.